O casă şi un viitor pentru comunităţile de romi din jud. Prahova şi Neamţ

BUCURESTI - 6 iulie 2009

Comunicat tip General in Social

Bucureşti, 6 iulie 2009 - 48 de familii de romi din comunităţile Bălţeşti, Prahova şi Vânători, Neamţ vor avea o locuinţă simplă şi decentă. Familiile vor construi propriile case alături de echipe de voluntari locali şi internaţionali, sub îndrumarea specialiştilor în construcţie. Totodată, în cadrul proiectului „O casă, un viitor”, 30 de adulţi vor fi formaţi profesional în domeniul construcţiilor.

Proiectul este derulat pe o perioadă de trei ani, de către Asociaţia Habitat for Humanity România în parteneriat cu Fundaţia Soros România, cu sprijinul autorităţilor locale şi este finanţat de către Fundaţia Timken din Canton, SUA şi Fundaţia Vodafone România. Iniţiat cu scopul de a crea un model de ajutorare a comunităţilor care locuiesc sărăcăcios în ţara noastră, acest proiect se adresează în special familiilor de etnie romă.

La Bălţeşti şi Vânători romii trăiesc sărăcăcios, uneori 3 sau 4 familii într-o singură casă făcută din chirpici, gata să se dărâme în orice clipă, fără electricitate sau apă curentă. Condiţiile mizere de locuit cauzează probleme de sănătate copiilor dar şi părinţilor iar lipsa de educaţie contribuie la o viaţă trăită la marginea societăţii, în sărăcie. Principalul venit al romilor este obţinut din ajutorul social sau alocaţiile copiilor la care se adaugă veniturile realizate din confecţionarea şi vânzarea tuciurilor (Bălţeşti, Prahova) şi comercializarea fierului vechi (Vânători, Neamţ).

„Habitat for Humanity încearcă să vină cu o soluţie pe termen lung în domeniul locuirii atât de precare a comunităţilor marginalizate. Locuinţa reprezintă o temelie importantă a vieţii iar stoparea degradării acestor comunităţi începe prin eliminarea condiţiilor de trai inumane. Ne dorim ca acest program să devină un impuls major în eliminarea sărăciei extreme în România” , a afirmat Emil Olteanu, director executiv HFH România.

„Acest proiect reprezintă, pentru Fundația Soros, alături de partenerul nostru Habitat pentru Umanitate, o oportunitate extraordinară de a demonstra că există soluții sustenabile pentru construirea de case în comunități cu romi. Cred cu tărie că acesta poate fi un model pentru schimbări graduale, dar cu impact major pe termen lung, pentru comunitățile cu romi, care ar trebui preluat de autorități și dezvoltat mai departe”, a declarat Gabriel Petrescu, Director Executiv al Fundației Soros România
Proiectul se va derula în cele două comunităţi până în 2011, cu posibilitatea de a fi preluat de către alte instituţii interesate de rezolvarea problemei locuirii în condiţii precare.