O femeie simplă, de la ţară, premiată la nivel mondial pentru că a contribuit la bunăstarea satului ei

Beius - 14 octombrie 2005

Comunicat tip General in Social

Premiul este acordat de Women’s World Summit Foundation - WWSF cu ocazia Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural din 15 octombrie, zi recunoscută de către Naţiunile Unite

BEIUŞ, Biroul Naţional HFH (14 Oct.) – O femeie simplă de la ţară (din satul bihorean Mizieş), Geta Heredea, este una dintre cele 20 de femei din întreaga lume care au fost premiate în 2005 de către prestigioasa fundaţie internaţională Adunarea Mondială a Femeilor (Women’s World Summit Foundation - WWSF).
Geta Heredea a fost premiată pentru că, disperată de condiţiile în care trăia împreună cu soţul şi cu cei doi băieţi ai lor, a muncit nu numai ca să îşi îmbunătăţească viaţa familiei sale, ci şi a celorlalţi oameni care locuiesc în satul ei Mizieş. Şi a reuşit!

O femeie simplă, de la ţară, premiată la nivel mondial pentru că a contribuit la bunăstarea satului ei

„Premiul pentru creativitatea de care dau dovadă femeile în viaţa rurală” este acordat în fiecare an în data 15 octombrie cu ocazia “Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural”, zi recunoscută de către Naţiunile Unite. Această zi onorează femeile din întreaga lume care transformă comunităţile în care trăiesc într-un loc mai bun. „Geta Heredea reprezintă puterea, curajul, perseverenţa şi bunătatea. Ea a cultivat speranţa în Mizieş, iar noi suntem bucuroşi că ea a câştigat acest premiu deosebit!” spune Adrian Ciorna, Director Naţional al Habitat for Humanity Romania.
WWSF, organizaţie internaţională cu sediul în Elveţia, având rol consultativ pe lângă Naţiunile Unite, premiază în fiecare an 20 de femei din Africa, Asia, America de Nord, America de Sud, Orientul Mijlociu şi Europa. Doamna Heredea este una din cele două femei din Europa care au câştigat acest premiu.
Geta Heredea (36 ani) făcea parte din cea mai săracă familie din sat. Ea s-a născut cu un handicap locomotor, fapt ce i-a îngreunat continuarea lucrului la o fabrică de confecţii din Beiuş. Drumul pe care îl străbătea zilnic pentru a merge la muncă, 8 km dus-întors, a devenit prea dureros pentru ea după ce a rămas însărcinată cu primul copil. A muncit în sat, pe la vecini, pentru cartofi, porumb, făină, pentru a-şi hrăni soţul şi cei doi băieţi de 11 şi 13 ani. Soţul ei, Ioan, muncitor la o fabrică de mobilă câştigă salariul minim pe economie. Veniturile lor erau mult prea mici pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de viaţă: o cocioabă dărăpănată cu o singură cameră, friguroasă, fără apă curentă. Însă, într-o zi, Geta a spus: „Gata! Până aici!” Aşa că a pornit pe jos până la filiala Habitat for Humanity din oraşul Beiuş pentru a afla cum poate să devină proprietara unei locuinţe. Habitat este însă o organizaţie non-profit care „nu dă de pomană ci îi ajută pe oameni să se ajute singuri.” Iar familia Heredea asta şi dorea. Aşa că Geta, împreună cu soţul şi copiii, alături de alte familii nevoiaşe şi voluntari români şi internaţionali, au pus mâna pe unelte şi au muncit la construcţia propriei locuinţe.
Din acea zi a anului 2003 în care Geta s-a hotărât să se răzvrătească împotriva sorţii, ea şi-a scos propria familia dintr-o stare de sărăcie abjectă, redându-i demnitatea. Însă ea nu s-a oprit aici! Ea şi soţul ei au donat din terenul lor pentru ca încă două familii să poată deveni proprietari de locuinţe Habitat. Apoi a susţinut cauza Habitat pentru ca organizaţia să construiască şi alte locuinţe în satul ei în care trăiesc 450 de oameni. Opt din cele 25 de case ce urmează a fi construite în Mizieş sunt deja gata.”
„Este o adevărată inspiraţie pentru noi toţi”, a mai spus Adrian Ciorna.

Pentru mai multe informaţii despre WWSF şi premiul acordat lui Geta, vizitaţi www.woman.ch

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/habitat-for-humanity-romania/o-femeie-simpla-de-la-tara-premiata-la-nivel-mondialpentru-ca-a-contribuit-la-bunastarea-satului-ei