Istoria bisericii cu cel mai ciudat nume din Bucuresti, spusa de o firma de servicii funerare din sectorul 4

BUCURESTI - 3 iulie 2020

Comunicat tip General in Religie

Daca locuiti in sectorul 4 din Bucuresti, mai exact in cartierele Tineretului sau Timpuri Noi, cu siguranta ati trecut de multe ori pe langa biserica aflata in imediata apropiere a Colegiului National Gheorghe Sincai si a Parcului Tineretului.

www.Funerarii-bucuresti.ro

www.Funerarii-bucuresti.ro

Daca v-ati interesat de numele lacasului de cult, mai exact Manu Cavafu, cu siguranta acesta v-a ridicat o spranceana, iar istoria bisericii este interesanta si pentru ceilalti locuitori ai Capitalei. Casa Bucur, firma de servicii funerare din sectorul 4, a consultat mai multe surse si va prezinta povestea acestui loc ramas in picioare peste secole.

Biserica Manu Cavafu a fost ridicata in anul 1815, de catre cavafi, negustori de incaltaminte de calitate inferioara. Acestia se asezasera "la sud de Slobozia Domneasca, aproape de capul podului Serban Voda din mahalaua Brosceni" si au cautat un loc potrivit sa inalte un lacas de cult. La rugamintea Jupanului Manu Cavafu, Mitropolitul de la acea vreme, Nectarie, a mers la fata locului in inspectie si si-a dat acordul pentru constructia bisericii, care urma sa aiba doi preoti si in jur de 150 de familii de enoriasi.

Din pacate, multe informatii despre aceasta constructie s-au pierdut, intrucat mesterii au acoperit pisania (inscriptie sculptata/pictata, cuprinzand numele ctitorului, motivul zidirii, mesterul, data ridicarii etc.), arata casa de servicii funerare din sectorul 4, al carei site poate fi accesat la adresa funerarii-bucuresti.ro.

In anul 1974, cand cartierul s-a schimbat radical, prin construirea Parcului Tineretului pe Dealul Piscului si inaltarea blocurilor de 10 etaje, bisericile Manu Cavafu si Caramidarii de Jos au scapat ca prin minune. "Inainte de a ajunge la biserica Manu Cavafu, ascunsa intre pomi si frumos pictata in interior, apare o ulita stramta, de cel mult 2 metri latime, care face sa fie vazuta pentru pitorescul ei si contrastul pe care il prezinta cu magistrala (n.r. Bulevardul Gheorghe Sincai) si chiar cu stradutele modeste de traditionala mahala bucuresteana", scria la vremea respectiva antropologul Vintila M. Mihailescu, citat de firma de servicii funerare din sectorul 4 Casa Bucur.

Biserica din cartierul Tineretului are hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, dar si al Sfintei Treimi, sarbatorite in cea de-a doua zi de Rusalii. In prezent, lacasul de cult este condus de preotul Tache Stere si pastreaza acelasi stil simplu, traditional, potrivit unui lacas de cult de dimensiuni reduse. Biserica are doua turle, una peste naos si turnul-clopotnita, peste pronaos, in zona pridvorului inchis. Dublourile sunt intarite cu tiranti metalici, iar absidele sunt acoperite cu bolti in sfert de sfera. Iconostasul este sculptat in lemn si aurit, iar stranele simple sunt asezate langa peretii laterali, mai arata Casa Bucur de servicii funerare din sectorul 4.

Cele mai importante lucrari de restaurare a bisericii au avut loc in anii 1868, 1891, 1906, 1950 si 1957, in timp ce picturile au fost refacute recent. Din pacate, un eveniment trist in istoria acestui lacas de cult, relatat de firma de servicii funerare din sectorul 4, a avut loc in anul 1985, cand comunistii au daramat vechea casa parohiala, pentru a construi blocurile din jurul bisericii.

Articol realizat de iAgency.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/iagency/istoria-bisericii-cu-cel-mai-ciudat-nume-din-bucuresti-spusa-de-o-firma-de-servicii-funerare-din-sectorul-4