Zona de Informare a Tinerilor – lansarea unui centru pentru tineri

BUCURESTI - 13 mai 2004

Comunicat tip General in Social

Fundaţia Tineri pentru Tineri inaugurează pe 14 mai “Zona de Informare a Tinerilor”, primul centru din România care priveşte lucrurile altfel, oferindu-le adolescenţilor şi tinerilor de 15 – 25 de ani servicii integrate de sănătatea reproducerii. Va dispune de un cabinet de planificare familială, un cabinet de consiliere psihologică (individuală şi de grup) şi o mini-bibliotecă cu materiale informative.

Zona de Informare a Tinerilor – lansarea unui centru pentru tineri

“Zona de Informare a Tinerilor” este deschisă de luni până vineri, între orele 9.00 – 18.00, la adresa: Str. Pitarul Hristache nr. 27 B, sector 1, Bucureşti, tel: 231 13 41.

“Zona de Informare a Tinerilor” funcţionează în Bucureşti şi se adresează tinerilor între 15 şi 25 de ani, propunându-şi să promoveze dezvoltarea acestora, punând accent pe sănătatea reproducerii şi pe educaţia pentru viaţa de familie. Obiectivele sunt: dezvoltarea unor servicii adaptate tinerilor, facilitarea accesului la aceste servicii, creşterea adresabilităţii şi utilizării lor printre tineri, precum şi implicarea tinerilor în activităţile centrului.

“Zona de Informare a Tinerilor” s-a născut ca urmare a rezultatelor studiului ”Servicii de sănătatea reproducerii destinate tinerilor”. O analiză a opiniilor, atitudinilor şi comportamentelor tinerilor în ceea ce priveşte sănătatea reproducerii”, realizată de Fundaţia Tineri pentru Tineri în cadrul proiectului „Iniţiativa pentru sănătatea familiei în România”. Proiectul a fost finanţat de către USAID şi implementat sub termenii acordului de cooperare, printr-un parteneriat coordonat de către Institutul de Cercetare şi Formare John Snow Inc.

Dr. Mihaela Popa, coordonatorul „Zonei de Informare a Tinerilor” declară: „Programul de Educaţie pentru Viaţa de familie, pe care îl desfăşurăm în liceele din Bucureşti şi din ţară de peste 10 ani, ne-a ajutat să cunoaştem de aproape nevoile tinerilor de servicii special concepute în domeniul sănătăţii reproducerii. Ca o urmare firească, Fundaţia Tineri pentru Tineri a efectuat un studiu care a arătat dorinţa tinerilor de a primi informaţii într-un spaţiu prietenos, unde să nu se simtă intimidaţi, ci sprijiniţi. Prin lansarea „Zonei de Informare a Tinerilor” venim în întâmpinarea nevoilor adolescenţilor oferind un model în ceea ce priveşte furnizarea şi standardele de performanţă în domeniul serviciilor de sănătatea reproducerii. Sperăm că prin serviciile furnizate în „Zona de Informare a Tinerilor”, să reducem incidenţa sarcinilor nedorite, a avorturilor şi a infecţiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA, în rândul tinerilor.”

După o evaluare şi o documentare amănunţită, acest proiect pilot poate fi aplicat şi în alte zone din România, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi alte organizaţii şi instituţii.

Fundaţia Tineri pentru Tineri, creată în 1991, este o organizaţie naţională neguvernamentală, independentă, apolitică, non-profit, bazată pe voluntariat. Organizaţia derulează programe de educaţie în sănătatea reproducerii şi sexualitate de care au beneficiat până în prezent peste 100 000 elevi din toată ţara: Bucureşti, Dâmboviţa, Sibiu, Cluj, Maramureş, Iaşi, Vaslui, Botoşani, Ilfov, Teleorman, Tulcea.

Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei în România îşi propune creşterea accesului şi utilizarea serviciilor de sănătatea reproducerii, prin integrarea lor la nivelul comunităţii. Parteneriatul este finanţat de guvernul american prin Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi coordonat de Institutul de Cercetare si Formare JSI (JSI R&T). Pentru îndeplinirea scopului, JSI R&T lucrează în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din România şi cu instituţiile afiliate, precum şi cu ONG-uri româneşti, Fundaţia Tineri pentru Tineri fiind una dintre acestea.

Evenimentul de lansare a noului centru va avea loc în cadrul Clubului Diplomatic. Programul evenimentului va cuprinde conferinţa de presă, incepind cu orele 11.00 si va fi urmată de un bufet în aer liber.

Despre ICON Advertising

Fundaţia Tineri pentru Tineri a început programul Educaţie pentru Viaţa de Familie în 1991. Acest program se adresează adolescenţilor de liceu, în special celor de clasa a X-a şi are module referitoare la „Autocunoaştere şi comunicare”, „Comunicare despre sexualitate”, „Aparatul reproductiv: anatomie şi fiziologie”, „Valori şi decizii”, „Rolurile sexelor”, „Contracepţie”, „Infecţii cu transmitere sexuală (ITS)”, „HIV/SIDA”, „Sarcină şi parentalitate”, „Prevenirea consumului de droguri”. Programul şi manualul de Educaţie pentru Viaţa de Familie au fost aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi de Ministerul Sănătăţii şi utilizează metode interactive de predare. În fiecare şcoală a fost formată o echipă formată dintr-un profesor şi educator peer pentru maximizarea eficienţei. În şcolile unde există consilieri şcolari/psihologi, aceştia sunt membrii echipei şi pentru ei am dezvoltat un curs special de instruire.
Diana Minea
ICON Advertising
021/410 83 67
021/411 90 20;21