Primul sondaj naţional referitor la boala Alzheimer

BUCURESTI - 13 mai 2005

Comunicat tip General in Sanatate

Primul sondaj realizat în România referitor la boala Alzheimer relevă obstacolele ce împiedică asistenţa optimă.
Experţii reclamă diagnostic şi tratament precoce, resurse echitabile, informare pe scară largă cu privire la impactul bolii şi creearea unor servicii adecvate.

Bucureşti, 13 mai 2005 – Dificultatea identificării semnelor precoce ale bolii Alzheimer, întârzierea stabilirii diagnosticului şi lipsa unor servicii publice specifice de îngrijire sunt principalele obstacole care stau în calea asistenţei optime, conform rezultatelor unui sondaj realizat în România şi prezentat astăzi cu ocazia Forumului Naţional „Boala Alzheimer în România”.
Forumul, organizat de Societatea Română Alzheimer în asociere cu Pfizer România, a reunit peste 120 delegaţi din toată ţara, printre care medici, aparţinători, reprezentanţi ai autorităţilor pentru a elabora un plan de acţiune în vederea asigurării asistenţei echitabile, optime a persoanelor cu demenţă. La acest forum au participat şi Prof. James Warner de la Imperial College London şi Jim Jackson, Preşedintele Alzheimer Scotland.

Cercetarea a arătat că majoritatea persoanelor nu recunosc semnele precoce de boală Alzheimer ceea ce face ca prezentarea la medic să fie tardivă, majoritatea pacienţilor fiind depistaţi şi diagnosticaţi în stadii moderate şi severe ale bolii (peste 75% dintre pacienţi). Un obiectiv major pentru viitor este informarea publicului larg pentru ca boala să fie depistată în faze cât mai uşoare.


În timp ce 50% dintre aprţinători consultă în primul rând un medic generalist cu privire la simptomele persoanei iubite, 70% dintre medici afirmă că medicii de familie au de asemenea dificultăţi în depistarea bolii Alzheimer în stadiile precoce ale acesteia.

Sondajul arată, de asemenea, că negarea sau teama de boală Alzheimer în sine, pe lângă incapacitatea de a recunoaşte primele semne ale bolii, contribuie semnificativ la amânarea momentului de prezentare la medic şi, în cele din urmă, a stabilirii diagnosticului. Îngrijitorii pretind că, între momentul apariţiei simptomelor şi stabilirea diagnosticului de boală Alzheimer se scurg peste 3 luni.

Din studiu reiese că impactul asupra familiei persoanei bolnave şi a îngrijitorilor este foarte important. Toate segmentele implicate în managementul bolii Alzheimer recunosc faptul că îngrijirea unei persoane cu Alzheiemer este dificilă, necesită efort fizic, moral şi financiar şi că membrii familei se simt extenuaţi. Accesul la tratament este îngreunat în special de insuficenţa fondurilor pentru medicamentele gratuite în farmacii şi bugetul limitat de care dispun medicii pentru reţete gratuite.

Aproape toţi respondenţii din segmentul autorităţilor şi medicilor recunosc că nivelul îngrijirii bolnavilor de Alzheimer ar trebui îmbunătăţit în viitor. Cel mai folositor proiect pentru îmbunătăţirea managementului bolii Alzheimer este considerat îngrijirea la domiciliu de către o persoană specializată.

Planul de acţiune:

Forumul a definit o serie de obiective realiste care trebuie atinse. Printre acestea se numără educarea populaţiei cu privire la simptomele precoce ale bolii Alzheimer, reducerea timpului până la stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului şi alocarea a suficiente resurse.
Sondajul Boala Alzheimer în România, condus de GfK şi autorizat de Pfizer România, a implicat peste 1629 de persoane.
Au răspuns la sondaj persoane cu boala Alzheimer, îngrijitorii acestora, medici, autorităţi şi populaţia generală din toată ţara.

Despre IMAGE FACTORY

Societatea Română Alzheimer este o organizaţie umanitară, non-guvernamentală, non-profit, care funcţionează în domeniul asistenţei comunitare a vârstnicilor. Societatea îşi propune să contribuie la asigurarea îngrijirii vârstnicilor cu tulburări psihice, în special de tip deteriorativ, să ajute familiile acestora şi să creeze sisteme moderne de asistenţă şi îngrijire. Societatea Română Alzheimer are în prezent şapte filiale în ţară, la Bucureşti, Galaţi, Nehoiu, Iaşi, Piatra-Neamţ, Timişoara şi Braşov.

Pfizer România, reprezentanţa liderului mondial în industria farmaceutică aduce, în sprijinul pacienţilor şi medicilor români, tratamente inovatoare pentru un număr mare de afecţiuni. Medicamentele Pfizer sunt recunoscute ca fiind dintre cele mai prescrise, în ariile terapeutice din care fac parte.


Maria Popescu
PR Manager
Image Factory
Piata Presei Libere nr. 1
Corp D, et. 6, cam. 640
Sector 1, Bucuresti
Tel/fax: 021.224.40.06

maria.popescu@imagefactory.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-factory/primul-sondaj-national-referitor-la-boala-alzheimer