Hewlett-Packard – Tehnologie de Formula 1

BUCURESTI - 27 august 2004

Comunicat tip General in IT&C

HP sustine de cinci ani echipa BMW WilliamsF1 pentru imbunatatirea rezultatelor in cursele de Grand Prix.


HP aniverseaza in acest sezon de Formula1 cinci ani de sponsorizare a echipei BMW WilliamsF1. In aceasta perioada, tehnologia Hewlett-Packard a participat la imbunatatirea substantiala a monoposturilor conduse de Ralf Schumacher, Juan-Pablo Montoya si Marc Gene (pilotul de rezereva al echipei BMW WilliamsF1), contribuind astfel substantial la performantele echipei.
Frank Williams si Patrick Head au creat echipa Williams Grand Prix Engineering in 1977, prima masina – numita FW06 – concurand in 1978 si castigand prima sa cursa in 1979 in Marele Premiu Britanic. La inceput, echipa nu avea decat 17 angajati, dar intre timp numarul acetora a crescut substantial, in prezent in campanie fiind implicate 450 de persoane. Anul trecut, BMW WilliamsF1s-a clasat pe locul al doilea la constructori, pilotii sai situandu-se pe pozitiile a treia si respectiv a cincea la sfarsitul sezonului.
HP le asigura membrilor echipei posibilitatea sa se concentreze pe ceea ce este important in cursele de Formula1, furnizand produsele, tehnologiile, solutiile si serviciile necesare pentru proiectarea masinilor, administrarea infrastructurii si performantelor, productia si activitatile de telemetrie. Performantele si fiabilitatea tehnologiilor HP vor continua sa contribuie la atingerea obiectivului echipei de a se situa pe o pozitie de top in Campionatul Mondial de Formula Unu din 2004.
BMW WilliamsF1 foloseste in prezent o platforma de super-calculatoare HP bazata pe Linux, care completeaza tehnicile de modelare traditionale, folosite in experimentele in tunelele de vant, asigurand posibilitatea proiectarii, simularii si testarii intr-un mediu virtual. Utilizand aceste tehnologii, echipa de proiectare WilliamsF1 a reusit sa creeze extraordinara masina de curse FW26, prin maximizarea timpului disponibil pentru procesele de proiectare aerodinamica predictive.
„Tehnologia HP a facut posibila imbunatatirea semnificativa a geometriei masinii”, spune Naethan Eagles, specialist in aerodinamica la BMW WilliamsF1. „Am reusit sa testam un numar mai mare de modele si sa obtinem un rezultat mult mai bun intr-un timp mult mai scurt, datorita timpului de proiectare redus si captarii si analizarii datelor cu o mai mare acuratete”.
De la introducerea supercalculatorului bazat pe Linux, in cursul anului 2003, echipa BMW WilliamsF1 a reusit sa imbunatateasca posibilitatatile de simulare aerodinamica in mod semnificativ, eficientizand proiectarea si analiza monoposturilor.
Inaintea oricarei curse de Grand Prix, echipa instaleaza la fata locului o infrastructura sofisticata bazata pe doua servere HP ProLiant solide, montate in rack-uri, situate in garajul echipei. Se instaleaza si o retea wireless LAN, care opereaza pe o frecventa de 2,4 GHz si are o largime de banda de 11 Mbps. Aceasta asigura conexiunile infrastructurii IT, inclusiv panoul de la standuri, garajul, centrul de date mobil si senzorii motoarelor. Exista si o legatura in infrarosu sau prin microunde pe panoul de control de la standuri, unde sunt instalate monitoare cu ecran plat.
O aplicatie importanta ce este folosita in timpul cursei este cea de telemetrie. Aceasta preia date despre temperatura motorului, tensiunea bateriei, presiunea uleiului si cea hidraulica de pe calculatorul masinii de curse aflate in miscare. Printr-o conexiune prin microunde, informatiile sunt transmise in format codificat la o statie de baza din reteaua locala, unde sunt decodificate si incarcate pe unul dintre serverele HP ProLiant pentru a putea fi analizate. Rezulatele analizelor efectuate in timp real sunt folosite la realizarea ajustarilor necesare.
Viteza mare a procesoarelor, capacitatea memoriei RAM si cea de stocare a serverelor din retea permit procesarea multitasking si in timp real, astfel incat fiecare specialist sa se poata concentra in detaliu asupra unui aspect particular privind performanta, problemele potentiale fiind astfel identificate in stadiu incipient si solutionate in cel mai scurt timp.
Infrastructura IT locala este conectata prin satelit cu echipa de productie si cu centrul tehnologic BMW. Echipa de testare actioneaza independent de cea de curse, pe o infrastructura aproape identica.
Echipa BMW WilliamsF1 foloseste pentru inregistrarea rezultatelor analizelor datelor diferite dispozitive client, precum HP iPAQ 5450 Pocket PC, desktopuri si laptopuri HP Compaq si revolutionarul HP Tablet PC T1000.
Fiind o companie mondiala, HP poate asigura asistenta echipei BMW WilliamsF1 oriunde pe parcursul celor 18 curse de Grand Prix si in cele peste 30 de sesiuni de testare din fiecare sezon. HP Services ofera suport pe circuit, 24 de ore din 24, in fiecare weekend in care au loc curse. Disponibil pe patru continente, acest suport va fi extins anul acesta si in Bahrain si Shanghai. De fapt, HP Services acopera cerintele BMW WilliamsF1 pe toate nivelele. Ca partener real, HP abordeaza in mod proactiv aceasta relatie, aducand in atentia echipei idei, produse si servicii noi.



Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/hewlett-packard-tehnologie-de-formula-1