HP sustine adoptarea software-ului Linux si open source prin solutii inovatoare si prin inaugurarea primului centru european utilitar de performanta open-source

BUCURESTI - 25 februarie 2005

Comunicat tip General in IT&C

Consolidandu-si pozitia de lider mondial in sustinerea si furnizarea de tehnologii Linux si open source, HP a anuntat in cadrul conferintei si expozitiei LinuxWorld o gama noua de solutii imbunatatite si de programe pentru clienti si parteneri.

HP a inaugurat de asemenea primul centru de performanta utilitar open source din Europa, HPC1, destinat testarii prototipurilor si implementarii de solutii IT complexe care functioneaza pe portofoliul extins de produse si servicii HP. Reprezentand o investitie de aproape 3 milioane USD, centrul din Franta se alatura celorlalte centre HP conectate prin intermediul unui grid mondial, si contribuie la solutionarea celor mai solicitante cerinte informatice ale clientilor prin intermediul Linux si al tehnologiei open source.
„Cererea de Linux si de tehnologii open source continua sa creasca, iar clientii se adreseaza HP pentru expertiza, valoarea crescuta si gama de optiuni pe care le oferim”, spune Martin Fink, vicepresedinte al diviziei Linux din cadrul HP. „HP va ramane in avangarda proiectarii si furnizarii de solutii open source de care au nevoie clientii – nu numai pentru Linux – si va continua sa stabileasca agenda pietei in ceea ce priveste adoptarea software-ului open source de catre firme, permitandu-le clientilor sa isi construiasca organizatii adaptabile”.
Ca rezultat al atentiei deosebite acordate platformelor Linux si open source, HP a inregistrat o crestere de 10 ori a veniturilor din servicii de suport si din subscrieri pentru Linux in anul financiar 2004. Compania detine pozitia de lider pe piata mondiala a serverelor Linux de 27 de trimestre consecutiv, atat in ceea ce priveste veniturile cat si numarul de unitati livrate(1).
Imbunatatirile aduse Linux Reference Architecture (Arhitecturilor HP de Referinta pentru Linux) – primul middlware din domeniu bazat pe software comercial si open source – le ofera clientilor optiuni, performante optimizate, usurinta in implementare si costuri reduse.
„Pachetele de solutii HP Linux Reference Architecture reduc mult incertitudinile construirii unui pachet software pentru sistemul de operare Linux, oferind companiilor garantia ca primesc solutii testate si validate”, spune Al Gillen, director de cercetare, System Software, IDC. „Achizitionarea unei solutii complete de la acelasi producator este mai avatajoasa pentru o companie decat optiunea de a le asambla singura”.
Printre noutatile aduse de Linux Reference Architecture, se numara:
•Imbunatatirile arhitecturii HP BladeSystem: in afara executiei pe servere HP Integrity si HP ProLiant, pachetul software open source sau cel de software comercial poate fi implementat de clienti intr-un mediu HP blade. HP estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an, pana la 50% dintre configuratiile de servere BladeSystem vor fi livrate cu Linux.
•Noi Servicii Express pentru Arhitecturile de Referinta HP Linux: Aceste servicii sunt disponibile la un pret fix per pachet si ofera un set de oferte pre-definite care includ servicii de instalare, configurare si integrare, contribuind la realizarea de implementari mai rapide la clienti.
•O noua versiune a software-ului HP Serviceguard pentru Linux: Versiunea A.11.16 a software-ului de clustering cu disponibilitate mare ofera produsului implementare simplificata si facilitati imbunatatite de securitate, flexibilitate si disponibilitate indiferent de dimensiunea organizatiei.
Continental Airlines, Universitatea din Oslo si alti clienti au adoptat deja si implementat in centrele lor de date Arhitectura de Referinta HP Linux.
Continental Airlines, a sasea companie aeriana din lume, ca marime, avea nevoie de o solutie care putea automatiza procesele manuale de schimbare a preturilor si biletelor in urma unei modificari de itinerariu. Inainte procesul dura 20 de minute si ducea uneori la intarzierea eliberarii biletului si chiar la pierderi financiare. Continental a ales Arhitectura de Referinta HP Linux, impementand MySQL si JBoss pe servere HP BladeSystem si HP ProLiant, cu Serviceguard ca solutie de mare disponibilitate pentru bazele de date.
“Continental avea nevoie de o solutie eficienta ca pret, care sa automatizeze procesele manuale pentru emiterea si urmarirea biletelor de avion. Am dorit o solutie bazata pe Linux din trei motive: securitate, stabilitate si flexibilitate”, spune Micheal McDonald director tehnic al Continental Airlines. “Am ales HP datorita experientei lor in tehnologiile Linux si open source, iar noul sistem, bazat pe Arhitecturile de Referinta HP Linux, ofera un proces complet automat pentru emiterea biletelor, cu un timp mediu de raspuns de doua secunde – crescand veniturile noastre din aceasta sursa si oferind raspunsuri mai consistente pentru toate punctele de contact cu clientii. Inainte, acest lucru nu era posibil. Folosind open source, ne bucuram acum de mai mare disponibilitate si scalabilitate la costuri mult mai scazute decat ale sistemelor noastre proprietare anterioare si am imbunatatit si nivelul de satisfactie al clientilor”.
Fondata in 1811, Universitatea din Oslo, este cea mai mare si mai veche institutie de invatamant superior din Norvegia. Confruntandu-se cu infrastructura de email invechita pe sisteme Sun Solaris, Universitatea din Oslo avea nevoie sa implementeze un nou sistem, la nivelul intregii institutii, pentru a deservi aproape 50.000 de conturi. Universitatea a colaborat cu HP pentru a migra la un sistem care ii imbunatatea scalabilitatea si administrabilitatea, ii oferea performante cu disponibilitate crescuta si raspuns eficient la erori pentru a proteja arhivele importante. Noul sistem de email, bazat pe HP Serviceguard pentru Linux, servere HP ProLiant, matrice de discuri HP StorageWorks si asistenta si servicii HP, gestioneaza peste un milion de mesaje pe zi si ofera o mai mare fiabilitate a serviciilor, o mai buna agilitate in afaceri si arhivare mai performanta la costuri mai mici.
Virtualizare Xen si scalabiliatea “Big Tux” pentru Linux
HP Labs, centrul principal de cercetare al HP, isi aduce in prezent contributia la comunitatea open source alaturi de compania XenSource, care a creat standardul deschis pentru virtualizare - Xen. HP va contribui la dezvoltarea Xen ca implementare de referinta a acestui standard.
Colaborarea HP cu Xen, care va fi disponibila sub licenta publica generala (GPL), se orienteaza pe gestiunea, securitatea si controlul masinilor virtuale. Pe masura ce tehnologia se maturizeaza, HP intentioneaza sa foloseasca rezultatele acestei cercetari in ofertele sale comerciale, cum este pachetul HP Virtual Machine Management, care ofera management centralizat si controlul masinilor virtuale.
Pornind de la suportul Linux pentru opt procesoare, pe care l-a lansat in august 2004, HP este primul producator major care a scalat sistemul Linux pana la 64 de procesoare pe un kernel Linux standard printr-un proiect cu numele de cod “Big Tux”. Acest lucru va ajuta la eliminarea riscurilor asociate cu implementarile de kerneluri personalizate, cum sunt cele oferite de firmele concurente.
Cu cinci ani de experienta in scalarea platformelor pentru centre de date, HP raspunde cerintelor clientilor prin suportarea unor nivele mai mari de scalabilitate pentru Linux, prin oferirea de optiuni mai fiabile intre serverele standard HP low-end si high-end.
HP imbunatateste programele pentru canalul de distributie si pentru furnizorii de software independenti
Avand deja o baza puternica in EMEA si America de Nord, programul HP PartnerONE Linux Elite a fost extins pentru a acoperi si tarile din zona Asia Pacific si din America Latina, pentru a-si sprijini partenerii sa isi dezvolte serviciile de asistenta pentru Linux si sa isi sporeasca rata profitului din acest domeniu.
Pentru a extinde si mai mult oportunitatile oferite partenerilor programului HP PartnerONE Linux Elite, Novell ofera gratuit statutul de membru in programul sau PartnerNet in 2005 partenerilor Linux Elite care se inscriu pana la 31 mai; membrii sunt de asemenea eligibili pentru a fi inregistrati ca partneri Red Hat Ready(2). In plus, JBoss va furniza stimulente exclusive pentru pregatirea partenerilor HP Linux Elite.
Mai multe informatii despre PartnerONE Linux Elite pot fi gasite la: www.hp.com/go/linuxelite.
HP a anuntat de asemenea continuarea succesului programului de migrare de la Sun Solaris ISV, prin aderarea a peste 20 de producatori de varf de software independenti pe pietele verticale pentru serviciile financiare, sectorul public si telecomunicatii, care beneficiaza de serviciile programului. Companii, cum ar fi Algorithmics Incorporated, folosesc programul pentru a oferi aplicatii care permit trecerea cu usurinta de la platformele proprietare Solaris la Linux, economisind timpul si banii clientilor si micsorand costul licentelor pentru acestia.
Infomatii generale despre solutiile HP Linux pot fi gasite la www.hp.com/linux; informatii suplimentare referitoare la prezenta HP la LinuxWorld pot fi gasite in kit-ul pentru presa de la adresa www.hp.com/go/opteronlinuxworld.

(1) IDC Worldwide Quarterly Server Tracker (Noiembrie 2004), HP (impreuna cu Compaq) se situeaza pe Locul 1 ca venituri si livrari la nivel mondial, pe piata serverelor Linux din 1998 pana in trimestrul 3 al anului 2004.
(2) Vezi www.novell.com/partners/hp/hp_elite.html pentru a afla ceilalti temeni, conditii si restrictii. Aceasta oferta poate fi schimbata fara anunturi anterioare.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/hp-sustine-adoptarea-software-ului-linux-si-open-source-prin-solutii-inovatoare-si-prin-inaugurarea-primului-centru-european-utilitar-de-performanta-open-source