Tehnologii şi materiale durabile de conservare şi de restaurare a obiectelor de patrimoniu din piele, pentru asigurarea viabilităţii moştenirii culturale la nivel comunitar

BUCURESTI - 15 martie 2010

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE–CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.
Dezvoltand inovatia tehnologica pentru beneficiari, ICPE-CA creste competitivitatea acestora atat in Romania, cat si in Europa. Activitatea de cercetare desfasurata promoveaza dezvoltarea economica a societatii si conduce la bunastarea sociala, in compatibilitate cu mediul inconjurator.

Tehnologii şi materiale durabile de conservare şi de restaurare a obiectelor de patrimoniu din piele, pentru asigurarea viabilităţii moştenirii culturale la nivel comunitar

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Textile Pielărie-Bucureşti, Universitatea Politehnică Bucureşti-Centrul Naţional de Consultanţă pentru Protecţia Mediului, Muzeul Naţional de Istorie al Romaniei şi SC Pielorex S.A., a demarat un proiect intitulat “Tehnologii şi materiale durabile de conservare şi de restaurare a obiectelor de patrimoniu din piele, pentru asigurarea viabilităţii moştenirii culturale la nivel comunitar”.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat realizarea şi experimentarea tehnologiilor destinate lucrărilor de conservare-restaurare din muzee.
Până în acest moment, rezultatele ICPE-CA în cadrul proiectului amintit s-au concretizat în efectuarea unei modelări matematice şi a unei evaluări a rezultatelor experimentale obţinute prin tehnicile analitice de investigare, şi anume: analiză termogravimetrică, analiză termogravimetrică derivată, calorimetrie diferenţială dinamică. Metodele analizei termice au fost utilizate pentru investigarea degradării termice accelerate la 700C a unor sorturi de piei tăbăcite vegetal.
Astfel, s-a arătat faptul că, din punct de vedere calitativ, comportarea tuturor pieilor investigate la încălzirea neizotermă rapidă este similară, dar valorile parametrilor caracteristici ai proceselor puse în evidenţă în termograme depind de: natura pielii, tanantul utilizat la tăbăcire, tratamentul aplicat pielii tăbăcite şi durata îmbătrănirii termice accelerate.
Rezultatele obţinute vor fi utilizate pentru elaborarea unor tehnologii de preparare a unor materiale pentru conservarea si restaurarea patrimoniului din piele, materiale ce prezintă o stabilitate termică ridicată.
Proiectul demarat de partenerii din consorţiu este unul inovativ, cu un înalt grad de aplicabilitate.

Despre INCDIE ICPE-CA

Ceea ce caracterizeaza astazi INCDIE ICPE-CA este atentia acordata cercetarii fundamentale si aplicative si dezvoltarii, cu un accent special pus pe cercetarea si caracterizarea de materiale, motorul dezvoltarii durabile a societatii.
Tehnologiile si serviciile oferite de ICPE-CA sunt tehnologii de realizare a materialelor electrotehnice rezultate din procesul de cercetare, asistenta tehnica si transfer tehnologic al rezultatelor cercetarii, recuperarea deseurilor metalice fin granulate, conceptia de sisteme complexe de protectie anticoroziva activa, solutii tehnice in optimizarea energetica in domeniul tehnologiilor electrochimice, studii de agresivitate coroziva a solului, studii experimentale asupra proprietaţilor materialelor la temperaturi extreme, studii asupra aplicatiilor medicale si industriale ale utilizarii temperaturilor joase, obtinerea si caracterizarea unor materiale noi, masuratori de compatiblitate electro si bioelectromagnetica, evaluarea comportării termice a produselor şi materialelor, laborator de analiza si certificare a materialelor, incercari pentru micro si nanoelectromecanica, procesare sisteme microelectromecanice, certificarea sistemului de management integrat calitate-mediu, si nu in ultimul rand, consultante, expertize in asigurarea protectiei proprietatii industriale prin brevete, marci, desene si modele industriale.


Gabriela Iosif
INCDIE ICPE-CA
Splaiul Unirii 313, sector 3, Bucuresti
office@icpe-ca.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/incdie-icpe-ca/tehnologii-si-materiale-durabile-de-conservare-si-de-restaurare-a-obiectelor-de-patrimoniu-din-piele-pentru-asigurarea-viabilitatii-mostenirii-culturale-la-nivel-comunitar