Firmele bihorene au bani - Sondaj InfoCredit

Oradea - 6 martie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

Firmele bihorene nu au probleme cu banii. De asemenea, agentii economici bihoreni nu doresc, in marea lor majoritate, sfaturile consultantilor pentru obtinerea de finantari suplimentare.

In lunile ianuarie si februarie 2009, InfoCredit, a efectuat un scurt sondaj telefonic printre firmele din Bihor. In urma acestui sondaj, am tras concluzia ca mai mult de jumatate din firmele bihorene nu au probleme cu banii, asa cum reiese din raspunsurile date de 52,5 % din firmele participante.

Acest sondaj nu are la baza o metodologie riguroasa specifica cercetarilor de marketing profesioniste. Totusi, dorim sa va prezentam o sinteza a raspunsurilor, si de asemenea sa facem cateva comentarii personale pe marginea acestora.

Sondajul telefonic s-a bazat pe doar doua intrebari:
1. Aveti probleme mai mari cu banii acum fata de luna noiembrie 2008? (Reprezentatii firmelor au fost rugati sa raspunda cu DA sau NU)
2. Doriti sa solicitati ajutor din partea unui expert pentru cautarea de fonduri suplimantare? (Reprezentatii firmelor au fost rugati sa raspunda cu DA sau NU)

La sondaj au participat 417 firme, distribuite in functie de marimea cifrei de afaceri la 2007, dupa cum urmeaza:
• Sub 1 milion € - 336 de firme (80,6%)
• Intre 1 – 5 miloane €- 64 de firme (15,3%)
• Intre 5 – 20 miloane € - 15 de firme (3,6%)
• Peste 20 miloane €- 2 de firme (0,5%)

La prima intrebare, 219 respondeti (52,5%) au raspuns ca nu au probleme cu banii mai mari decat in noiembrie 2008. 174 dintre firme (41,7%) considera ca au probleme cu banii, in timp 24 de firme (5,8%) nu au dorit sa raspunda sau nu au stiut ce sa raspunda. Daca plecam de la premiza ca toate raspunsurile date de reprezentantii firmelor sunt reale, atunci concluzia este ca situatia lichiditatii firmelor din Bihor nu este pe atat de grava pe cat se crede.

La a doua intrebare, 316 dintre firmele intervievate, adica 75,8%, au raspuns ca nu doresc sa solicite ajutorul unui expert in cautarea de fonduri suplimentare, in timp ce doar 22,5% din firme intentioneaza sa faca acest lucru. Acest lucru se datoreaza, probabil, in principal faptului ca firmele s-au descurcat singure pana in prezent cu obtinerea finantarilor si considera ca in continuare vor reusi acest lucru. De asemenea, multi dintre angajatii bancilor au actionat ca si niste consultanti. Totusi, firmele nu trebuie sa uite ca rolul principal al angajatului bancar este de a vinde produsele si serviciile bancii pentru care lucreaza, pe cand rolul consultantului este de a gasi cea mai buna solutie de finantare posibila pentru client. Este evident ca importanta consultantului financiar este in continuare redusa pentru firmele din Bihor.

Informatiile v-au fost prezentate intr-o forma agregata, dar la cerere putem furniza si analize in functie de marimea firmelor, de domeniul lor de activitate si corelatiile intre rapunsurile date.

InfoCredit intentioneaza sa reia acest sondaj in lunile aprilie si mai 2009, si de asemenea sa dezvolte chestionarul utilizat, atat in ceea ce priveste numarul de intrebari, cat si in ceea ce priveste metodologia.

In final, dorim sa multumim firmelor care au avut amabilitatea de a raspunde la acest sondaj telefonic si speram ca si la viitoarele sondaje sa ne acorde acelasi suport.

Despre InfoCredit SRL

InfoCredit isi propune sa ofere servicii integrate de intermediere si consultanta in diverse domenii specializate, cu orientare catre sfera atragerii de capital si/sau imprumuturi (bancare, leasing, factoring, nerambursabile) pentru clientii din segmentul IMM.

InfoCredit are ca strategie dezvoltarea, implementarea si operarea unui concept ONE STOP SHOP pentru servicii specializate destinate companiilor utilizand resursele proprii si ale partenerilor.
Serviciile vizate sunt:
1. Obtinerea de bani (capital, imprumuturi, vanzari de afaceri sau active);
2. Consultanta manageriala;
3. Servicii profesionale specializate (resurse umane, contabilitate, consiliere juridica, audit financiar, audit intern, proprietate intelectuala, reorganizare, evaluari de active sau de afaceri, marketing);
4. Training si dezvoltare profesionala

Liviu Sav, ACCA
Administrator

InfoCredit SRL
Bd. Magheru Nr. 5, Bl. BM1, Sc. A, Ap. 8
Oradea, cod postal 410035

Tel: 0359 175 842
Fax: 0259 431 772
Mob: 0745 300 528

info@BROKERdeBANI.ro