Cercetasii Romaniei aduc in dar de Craciun LUMINA PACII DE LA BETLEEM

BUCURESTI - 16 decembrie 2011

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Religie, Social

Duminica, 18 decembrie 2011, Organizatia Nationala „ Cercetasii Romaniei ” va imparti Lumina Pacii de la Betleem, la Biserica Adormirea Maicii Domnului, din Drumul Taberei, Bucuresti. Lumina sfanta este simbolul Pacii si al Ecumenismului, reprezentate de o flacara aprinsa la grota din Betleem, unde s-a nascut Iisus Hristos, si distribuita apoi in toata Europa si peste ocean, cu ajutorul cercetasilor.

Cercetasii Romaniei aduc in dar de Craciun LUMINA PACII DE LA BETLEEM
 Ne dorim ca oamenii sa isi reaminteasca de valoarea sarbatorii sperantei, pentru ca, prin a darui acest simbol celor de langa, sa uitam de problemele, conflictele si neajunsurile care apar in viata de zi cu zi. Acesta este unul dintre proiectele prin care ne-am propus sa lasam aceasta lume un pic mai buna decat am gasit-o. 

Bianca Nesiu-Bedreag, Presedinte ONCR

Principalul eveniment al proiectului intitulat LUMINA PACII DE LA BETLEEM il reprezinta Ceremonia anuala de la Viena, o intalnire religioasa ecumenica, la care participa cercetasi din peste 20 de tari, de mai multe confesiuni: catolici, protestanti, anglicani sau ortodocsi si clerici, reprezentanti ai diferitelor culte religioase. De la aceasta ceremonie, cercetasii merg in propria tara pentru a da mai departe acest simbol, prin diferite actiuni.

In acest an, la Viena, evenimentul a avut loc pe data de 10 decembrie 2011, iar Lumina a fost adusa in Romania pe 11 decembire a.c.

In cadrul ceremoniei de impartire a Luminii spre grupurile de cercetasi se vor citi Sfanta Evanghelie si Mesajul de Pace de la Viena si se va organiza un moment de reflectie.  Fiecare grup de cercetasi va transmite propriul mesaj de pace si va lua Lumina, cu binecuvantarea preotilor, spre a o impartasi mai departe spre cat mai multe persoane. Destinatiile predilecte sunt asezamintele de copii si batrani, spitalele si scolile. Evenimentul va cuprinde si un moment special pregatit de cercetasi, intitulat „Luminite pentru suflet”.

 „Acesta este un proiect al cercetasilor prin care dorim ca, in preajma Craciunului, sa transmitem lumii intregi un mesaj de Pace, ce ne indeamna la Non-Violenta in actiunile si trairile noastre, atat in relatie cu cei din jurul nostru, cat si cu noi insine”, afirma Bianca Nesiu-Bedreag, Presedinte ONCR. „Ne dorim ca oamenii sa isi reaminteasca de valoarea sarbatorii sperantei, pentru ca, prin a darui acest simbol celor de langa, sa uitam de problemele, conflictele si neajunsurile care apar in viata de zi cu zi. Acesta este unul dintre proiectele prin care ne-am propus sa lasam aceasta lume un pic mai buna decat am gasit-o”, completeaza liderul cercetasilor romani, citandu-l pe Lord Baden Powell, fondatorul cercetasiei.

In perioada 17 – 19 decembrie 2011, in mai multe localitati din tara se vor desfasura ceremonii speciale de oferire a acestui simbol comunitatilor (in 17 decembrie a.c. – in Iasi, pentru zona Moldova, in 18 decembrie a.c.- in Bucuresti, pentru zona Muntenia, Oltenia dar si pentru locuitorii din capitala si in 19 decembrie a.c. – in Cluj Napoca, pentru zona Transilvania).

In perioada urmatoare, cercetasii vor vizita diferite institutii medicale, de asistenta sociala sau de educatie , in care vor oferi acest simbol insotit de mesajul specific.

Anul acesta Lumina Pacii de la Betleem este distribuita in peste 55 de localitati din Romania prin intermediul Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei si Uninea Cercetasilor Maghiari din Romania.

­­­­­­­­­­­­­­­­Proiectul a fost inceput in 1989 de catre cercetasii din Austria, pentru a promova Pacea si, mai mult decat atat, dialogul ecumenic intre bisericile crestine.       Astfel, anual are loc la Viena o ceremonie ecumenica (ceremonie religioasa, dar la care participa reprezentanti ai diferitor confesiuni crestine: catolici, ortodocsi, anglicani, protestanti, evanghelisti, etc) in care se ofera ca simbol o flacara aprinsa de la Grota de la Betleem. Imparirea acestei in Europa (si chiar si in afara Europei) semnifica angajamentul/dorinta cercetasilor de a promova atat ecumenismul (dialogul ecumenic), cat mai ales PACEA ca modalitate de a relationa cu ceilalti (ca vorbim de relatia cu cei din jur, ca vorbim de relatii intre tari, relatii intre confesiuni/biserici, etc.)     In Romania se aduce din 1996 (de catre ASCRo), iar din 2007 am incercat sa transformam proiectul intr-un proiect national - centrele catolice fiind in ONCR din 2002.       Lumina Pacii de la Bethleem este adusa in Romania de o delegatie de cercetasi care merge la Viena si participa la ceremonie.        In drumul spre intoarcere - fie ca se merge cu masina mica/mare sau cu trenul, delegatia de cercetasi ofera Lumina Pacii in cat mai multe locatii: atat la Ambasadele Romane din Viena, Budapesta, etc cat si prin localitatile prin care se trece si sunt cercetasi care sa ii astepte pentru a prelua Lumina. 

        Din momentul in care primim Lumina Pacii, nu ne ramane decat sa o oferim comunitatii locale (bisericilor, spitalelor, caselor de copii/batrani, fiecaruia dintre noi acasa cand mergem cu colinda, etc. 

Sarbatori binecuvantate!

 

 

Despre INSIDE BRAND

Despre ONCR - Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei
Misiunea Cercetasiei in societatea romaneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, in care oamenii sunt impliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv in societate.
Cercetasia este o miscare educativa a copiilor si tinerilor, bazata pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisa tuturor, indiferent de nationalitate, rasa, sex, credinta sau conditie sociala, in concordanta cu metoda Scout. Cercetasia contribuie la dezvoltarea tinerilor, in vederea implinirii lor fizice, intelectuale, sociale, spirituale, pentru a deveni cetateni responsabili ai comunitatii locale, nationale si internationale.