Cercetasii Romaniei au oferit scolilor din Romania Lumina Pacii de la Betleem

BUCURESTI - 21 decembrie 2011

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, ONG

Pe 19 decembrie 2011, un grup de cercetasi exploratori si temerari din Centrul local Mircea cel Batran Ramnicu Valcea, a oferit Lumina Pacii de la Betleem inspectorilor scolari generali ai inspectoratelor scolare judetene, in cadrul consfatuirii organizate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, care a avut loc in statiunea Calimanesti-Caciulata. Evenimentul a fost prezidat de ministrul Daniel Petru Funeriu. De asemenea, au fost prezente la consfatuire Oana Badea, secretar de stat si Monica Anisia, secretar de stat adjunct.

Cercetasii Romaniei au oferit scolilor din Romania Lumina Pacii de la Betleem
 Ne bucuram ca am gasit deschidere maxima la MECTS fata de activitatile educationale pe care organizatia noastra doreste sa le promoveze in randul tinerilor romani si, implicit, al scolilor din Romania. Avem motive reale de speranta ca lucrurile se vor schimba in bine in sistemul educational romanesc, atata vreme cat implicarea noastra, care este una voluntara, isi gaseste ecou in randul celor care decid soarta scolii.

Bianca Nesiu-Bedreag, Presedinte ONCR

Gestul simbolic face parte din setul de activitati demarate de Cercetasii Romaniei in aceasta perioada, cand cercetasii impart Lumina Sfanta in comunitatile locale. Aceasta este simbolul Pacii si al Ecumenismului, reprezentate de o flacara aprinsa la grota din Betleem, unde s-a nascut Iisus Hristos, si distribuita apoi in toata Europa si peste ocean, cu ajutorul cercetasilor. La sfarsitul sesiunii de dimineata a consfatuirii mentionate, cercetasii au facut o prezentare a proiectului spiritual al cercetasilor din Europa, intitulat „Lumina Pacii de la Betleem”, iar Elena Petrea, director executiv al Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei, a facut cateva consideratii privind stadiul pregatirilor pentru saptamana „Scoala altfel”, in cadrul careia o zi se va adresa desfasurarii de activitati cu specific cercetasesc, si modul de derulare a parteneriatului educational dintre ONCR si MECTS . Interventia a fost insotita de prezentarea unui film realizat cu prilejul celei de a V-a Jamboree Nationale, organizata de cercetasii romani la Saliste, in luna august a.c. „Ne bucuram ca am gasit deschidere maxima la MECTS fata de activitatile educationale pe care organizatia noastra doreste sa le promoveze in randul tinerilor romani si, implicit, al scolilor din Romania. Avem motive reale de speranta ca lucrurile se vor schimba in bine in sistemul educational romanesc, atata vreme cat implicarea noastra, care este una voluntara, isi gaseste ecou in randul celor care decid soarta scolii”, afirma Bianca Nesiu-Bedreag, Presdinte ONCR. In perioada premergatoare Craciunului, in mai multe localitati din tara se desfasoara ceremonii speciale de oferire a acestui simbol comunitatilor, iar cercetasii vor vizita diferite institutii medicale, de asistenta sociala sau de educatie, in care vor oferi acest simbol insotit de mesajul specific.       Lumina Pacii de la Bethleem este adusa in Romania de o delegatie de cercetasi care merge la Viena si participa la ceremonie.        In drumul spre intoarcere - fie ca se merge cu masina mica/mare sau cu trenul, delegatia de cercetasi ofera Lumina Pacii in cat mai multe locatii: atat la Ambasadele Romane din Viena, Budapesta, etc cat si prin localitatile prin care se trece si sunt cercetasi care sa ii astepte pentru a prelua Lumina.        Din momentul in care primim Lumina Pacii, nu ne ramane decat sa o oferim comunitatii locale (bisericilor, spitalelor, caselor de copii/batrani, fiecaruia dintre noi acasa cand mergem cu colinda, etc.

Sarbatori binecuvantate!

Despre INSIDE BRAND

DESPRE LUMINA PACII DE LA BETLEEM
Proiectul a fost inceput in 1989 de catre cercetasii din Austria, pentru a promova Pacea si, mai mult decat atat, dialogul ecumenic intre bisericile crestine.
Astfel, anual are loc la Viena o ceremonie ecumenica (e ceremonie religioasa, dar la care participa reprezentanti ai diferitor confesiuni crestine: catolici, ortodocsi, anglicani, protestanti, evanghelisti, etc) in care se ofera ca simbol o flacara aprinsa de la Grota de la Betleem. Imparirea acestei in Europa (si chiar si in afara Europei) semnificaangajamentul/ dorinta cercetasilor de a promova atat ecumenismul (dialogul ecumenic), cat mai ales PACEA ca modalitate de a relationa cu ceilalti (ca vorbim de relatia cu cei din jur, ca vorbim de relatii intre tari, relatii intre confesiuni/ Biserici, etc.)
In Romania se aduce din 1996 (de catre ASCRo), iar din 2007 am incercat sa transformam proiectul intr-un proiect national - centrele catolice fiind in ONCR din 2002.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inside-brand/cercetasii-romaniei-au-oferit-scolilor-din-romania-lumina-pacii-de-la-betleem