PRODUCĂTORII vă prezintă o privatizare de succes - PREFAB

BUCURESTI - 10 octombrie 2014

Comunicat tip General in Afaceri, Constructii, Media / Publicitate

Puţine privatizări din România au fost cu adevărat de succes. Cele mai multe dintre acestea au avut drept rezultat final închiderea firmelor, activele au fost vândute pe nimic la fiare vechi, iar personalul disponibilizat.

PRODUCĂTORII vă prezintă o privatizare de succes - PREFAB
 PRODUCĂTORII merg mai departe cu PREFAB, sâmbătă între 11.30 - 12.00, duminică între 11.30 - 12.00 și luni între 9.30 - 10.00, la Money Channel TV 

www.prefab.ro

“PRODUCĂTORII” vă prezintă unul dintre aceste puține exemple de privatizare reușită din țară, succes datorat unor investiții bine gândite, pragmatice, destinate retehnologizării la cote de vârf. Reinvestirea profitului, managementul performant și susținerea unui program social real, nu de fațadă, pentru angajații firmei, au făcut din PREFAB una dintre cele mai puternice companii românești în domeniul materialelor de construcții. Orașul Călărași se poate mândri astăzi cu cel mai mare producător de BCA din țară, care a știut să se dezvolte atât pe piața internă, cât și pe piața externă, cu exporturi semnificative în Bulgaria și Republica Moldova.

Nu în cele din urmă, succesul companiei poate fi explicat și prin hotărârea cu care patronul firmei, Marian Petre Miluț, își respectă crezul: ”O companie trăieşte în primul şi în primul rând prin oamenii săi”.

Drumul pe care l-a parcurs compania călărășeană producătoare de BCA până în poziția de lider pe piața românească de profil nu a fost deloc ușor. Nu a fost deloc simplu să pornești la drum cu o veche unitate socialistă de producție, cu utilaje nemodernizate de mai bine de treizeci de ani, cu un stoc uriaș de materiale (peste 3.000 de metri cubi de BCA), cu o atitudine ostilă față de investitori și cu angajați ce câștigau în medie 30 de dolari pe lună. Acum însă, după 16 ani de la privatizare, capacitatea de producție a BCA-ului a crescut de la 80.000 metri cubi în 1998, la peste 450.000 metri cubi în 2013, compania ajungând să aibă cea mai mare cotă de piață din domeniu, adică aproape 25%. De-a lungul timpului s-au făcut eforturi financiare şi manageriale deosebite cu scopul de a aduce o îmbunătăţire reală a nivelului tehnic şi economic al întregului grup de firme. 

În acelaşi timp, au fost create condiţii sociale deosebite pentru personalul angajat.

Programul social al companiei a devenit un model chiar și pentru marile firme europene și cuprinde sectorul agro-zootehnic dezvoltat în beneficiul salariaților. În prezent masa de prânz este gratuită pentru toţi salariaţii, transportul la şi de la locul de muncă este de asemenea gratuit, iar biletele de odihnă şi tratament sunt decontate în proporţie de 50%.

Un aport semnificativ la poziționarea PREFAB ca lider de piață în domeniul materialelor de construcții l-a avut punerea în funcțiune în anul 2013 a unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență energetică. Acest proiect de investiție, sofisticat și revoluționar, primul de acest gen realizat la noi în țară, a beneficiat de fonduri europene în valoare de 22 de milioane 440 de mii de lei. Investițiile colaterale făcute de companie pentru adaptarea și modernizarea platformei, neincluse în proiectul de finanțare, au fost de 10 milioane de euro. Sistemul tehnologic integrat a fost realizat de liderul mondial în producția de turbine pe gaz: Kawasaki Turbine.

Instalarea acestei centrale ultramoderne asigură, în primul rând independența PREFAB pe producția de abur tehnologic și curent electric, având o eficiență de producție combinată de 85%.

În al doilea rând, centrala a permis companiei să devină furnizor de curent electric în rețeaua națională cu venituri estimate la 3 milioane euro/an.

Eficientizarea energetică a dus la o creștere cu 12-15% a producției de BCA și atingerea unei capacități productive de 500.000 metri cubi pe an. Efectele benefice pe care le are centrala de cogenerare asupra ”vieții” companiei sunt impresionante: creșterea calității produsului final datorată calității superioare a aburului tehnologic, economii de până la 15% pe cheltuielile de producție, o producție de abur ce permite lucrul 24 de ore din 24, îmbunătățirea cu 30% a profitabilității.

Așa cum am mai menționat, PREFAB este principalul producator de BCA din Romania.

BCA-ul (betonul celular autoclavizat) este un material cu o structura alveolara care contine cca 60% (in volum) pori inchisi, de forma sferica cu diametrul sub 1mm, uniform distribuiti in masa betonului. Fiind un produs pe baza de silicat de calciu necesita surse de calciu si siliciu.

Sursa de siliciu o reprezinta nisipul, iar sursele de calciu sunt cimentul, varul si ghipsul.

Toate materiile prime care intră pe fluxul de producție sunt testate în laboratorul companiei.

Totodata in laborator se fac si testele pe produsul finit.

Putem aprecia că PREFAB este una dintre puţinele firme unde privatizarea a avut succes. Compania a relansat pe plan local un întreg sector economic şi-a creat un loc pe piaţă şi a fost competitivă fără să fie privilegiată în vreun fel de mediul politic. Nu a primit licitaţii şi comenzi privilegiate de la stat, nu a beneficiat de scutiri sau eşalonări la datorii, cum s-a procedat în nenumărate cazuri. Aceasta a făcut-o însă şi mai competitivă, şi mai performantă din toate punctele de vedere.

De asemenea, hotărârea consiliului de administraţie al PREFAB de a lista compania la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti, decizie pusă în practică pe 5 iulie 2010, a demonstrat astfel că este o firmă care nu are nimic de ascuns şi care poate activa în condiţii de transparenţă totală”.

Detalii pe www.prefab.ro

Despre INSIDE BRAND

PRODUCĂTORII merg mai departe” este singurul program TV românesc dedicat renovării energetice a clădirilor, pe bază de eficiență, ecologie și inovație.
www.the-money-channel.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inside-brand/producatorii-va-prezinta-o-privatizare-de-succes-prefab