In 7 luni 2004, peste 570 persoane s-au legitimat in frontiera cu pasapoarte/vize false ori falsificate

BUCURESTI - 30 august 2004

Comunicat tip General in Social

In perioada 01.01 - 31.07.2004, politistii de frontiera au depistat 571 persoane care s-au prezentat, la control, cu documente de calatorie/vize false ori falsificate. Intre acestea, 134 persoane au fost cetateni straini si 437 cetateni romani.

Comparativ cu 7 luni 2003, se constatat o crestere cu 13% a numarului persoanelor care s-au legitimat, in 7 luni ale anului 2004, cu pasapoarte/vize false, crestere inregistrata in special la categoria „cetateni romani”.
Analizand acest fenomen pe categorii de cetatenii si metode folosite, se constata urmatoarele:
-in topul cetatenilor care „practica” aceasta metoda de trecere ilegala a frontierei sunt romanii, cu 437 persoane, urmati de cetateni din R. Moldova, Turcia, Ucraina, etc.
-numarul cetatenilor straini care au apelat la aceasta practica in anul 2004 este in descrestere (cu 26%), pornind de la 179 persoane, in 2003, la 134 in acest an;

Daca in anul 2003, un numar mai mare de straini au incercat sa intre in Romania, folosind pasapoarte/vize false (77 persoane), in acest an, se constatat o scadere cu 39% a celor care s-au prezentat cu astfel de documente pe sensul de intrare in tara noastra, fapt ce demonstreaza „dezamagirea” in timp a migrantilor, in raport cu masurile luate de Politia de Frontiera Romana („Romania nu mai este considerata o ruta de tranzit sigura”).
Aceeasi scadere se constatat si fata de numarul strainilor care au incercat sa iasa din Romania cu pasapoarte/vize false ori falsificate, respectiv 15% (in 2003, au fost depistati 102 straini care s-au legitimat cu docuemnte de calatorie/vize false sau falsificate, iar in 2004, 87), acest aspect fiind reliefat si de statisticile autoritatilor de frontiera vecine (ex: „migratia la frontiera romano-ungara a scazut cu 45%”).

Un „profil” al strainilor care practica aceasta metoda pentru a ajunge ilegal in „Occident” este urmatorul:
-varsta medie: 20-35 ani;
-proveniti din state cu potential migrator, cu intentia de a avea un nivel de trai mai bun decat in tarile de origine sau pentru a se reintalni cu membrii familiei aflati deja in Occident;
-sex: atat barbati, cat si femei, acestea din urma fiind posibile victime ale traficantilor de carne vie (prostitutie);
-metode folosite:
a)legitimarea cu pasapoarte, apartinand statelor care nu au nevoie de viza, falsificate prin inlocuirea/rescanarea fotografiei (ucraineni sau moldoveni cu pasapoarte poloneze, slovene ori romanesti, turci cu pasapoarte bulgaresti sau daneze, somalezi cu pasapoarte finlandeze, etc.)
b)obtinerea unui pasaport valabil apartinand unui cetatean occidental si folosirea lui in frontiera (substituire de persoana),
c)obtinerea unor vize de intrare Schengen false sau falsificate ori a unor pasapoarte nationale, ce contin astfel de vize.
Preturile pentru astfel de documente variaza intre 100 si 1.500 Euro.

Referitor la cetatenii romani, in 7 luni 2004, se constata o crestere cu 28% a numarului celor care s-au legitimat cu pasapoarte/vize false ori falsificate (437 persoane in 2004, fata de 318 persoane, in 2003), interesant, in acest sens, fiind faptul ca aceste cresteri se inregistreaza atat la romanii care se intorc acasa cat si la cei care intentioneaza sa iasa din tara.
Totusi, se inregistreaza o scadere a numarului vizelor false ori falsificate „folosite” de romani, motivatia principala fiind obtinerea incepand cu 01.01.2002 a dreptului de a calatori liber in Spatiul Schengen.

Un „profil” al romanilor care „practica” acesta metoda este urmatorul:
-varsta medie: 25-40 ani;
-au intentia de a insela autoritatile straine pentru nu a primi interdictie de intrare, datorita depasirii termenului legal de sedere (romanii depistati la intrarea in tara cu documente false);
-au suspendat dreptul de folosinta al propriului pasaport, ca urmare a returnarii din strainatate sau incearca sa se sustraga urmaririi penale, pentru fapte comise in tara;
-doresc sa ajunga in strainatate pentru a obtine bani „frumosi”, atat prin practicarea muncii la negru cat si a prostitutiei;
-sex: atat barbati, cat si femei, acestea din urma fiind posibile victime ale traficantilor de carne vie;
-metode folosite : in general, romanii se legitimeaza in frontiera cu pasapoarte romanesti falsificate pentru care „platesc” sume cuprinse intre 100 si 2.000 Euro (in functie de calitatea falsului)

Avand in vedere cele mentionate si tinand cont de cerintele Uniunii Europene pe linia profesionalizarii personalului, Politia de Frontiera Romana a luat masuri de specializare a lucratorilor in domeniul falsurilor in documente, prin organizarea de cursuri atat in tara cat si in strainatate, scopul fiind eficientizarea muncii in acest domeniu (eficienta „nu s-a lasat asteptata”, pana in prezent, nefiind inregistrate cazuri de returnare sau inapoiere a unor persoane care sa fi iesit din Romania, folosind pasapoarte/vize false ori falsificate).

Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masurile specifice cu aceeasi rigurozitate, scopul fiind asigurarea securitatii nationale si a propriilor cetateni, precum si imbunatatirea imaginii Romaniei in strainatate.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/in-7-luni-2004-peste-570-persoane-s-au-legitimat-in-frontiera-cu-pasapoartevize-false-ori-falsificate