Migratia ilegala a strainilor prin Romania continua sa scada; la frontiera verde, numarul strainilor care au incercat sa treaca ilegal a scazut de 2 ori

BUCURESTI - 27 martie 2004

Comunicat tip General in Social

Migraţia ilegală a cetăţenilor străini către România reprezintă o sursă de pericole pentru siguranţa statului român – prin efectele perturbatoare asupra principalelor domenii ale societăţii româneşti : domeniul demografic, piaţa locurilor de muncă, întărirea economiei subterane, proliferarea criminalităţii şi chiar infiltrarea unor persoane ce se ocupă cu acţiuni extremist - teroriste ori racolarea migranţilor (datorită situaţiei financiare critice) în activităţi de acest gen.

Spre deosebire de trecut, când fenomenul migraţiei era o modalitate de echilibrare şi ameliorare a modului de viaţă al oamenilor, în prezent, migraţia ilegală s-a transformat într-un factor destabilizator, care a cunoscut creşteri chiar ameninţătoare pentru ţările dezvoltate.
Având în vedere aceste aspecte, Politia de Frontiera Romana a continuat să intreprindă şi în primele 2 luni ale anului 2004, măsuri ferme în toate zonele de competenţă pentru contracararea intrărilor ilegale a străinilor in ţara noastră (ori intrarea cu altă intenţie decât cea declarată), scopul fiind asigurarea securităţii naţionale şi protecţia populaţiei române.
Astfel, la un trafic al străinilor cu 18% mai mare, faţă de perioada similară a anului trecut, au fost intreprinse proceduri legale fata de 16.950 cetateni straini, dupa cum urmeaza :
a. in punctele de trecere a frontierei
- Nu s-a permis intrarea în România din diferite motive legale, unui număr de 15.973 cetateni straini (9.603 fara mijloace de întretinere, 3.735 cu probleme vamale, 673 cu nereguli în documentele de calatorie, 507 refuza plata unor taxe vamale, 25 cu pasapoarte/vize false ori falsificate, 14 infractori descoperiti in zona de responsabilitate, 8 contrabanda calificata, 59 falsuri in înscrisuri oficiale, 3 infractori ascunsi in mijloace de transport, 1.346 alte motive legale).
Fata de perioada similara a anului trecut, cand nu s-a permis intrarea în tara unui număr de 10.460 straini, se constata o creştere de 34,5%.

- Nu s-a permis iesirea din tara unui numar de 912 cetateni straini din diverse motive legale (31 cu pasapoarte/vize false ori falsificate, 96 cu nereguli în documentele de calatorie, 360 au încalcat regulamentul vamal, 29 alte falsuri in inscrisuri oficiale, 2 infractori descoperiti în zona de responsabilitate, 1 contrabanda calificata, 1 infractiune masini furate, 27 alte infractiuni, 365 alte motive legale, inclusiv cei suspecţi a savarşi fapte ilegale în spatiul Schengen).
Fata de perioada similară a anului trecut, cand nu s-a permis iesirea din tara unui numar de 547 straini, se constatat o crestere cu 40 %.

b. la frontiera verde
În primele două luni ale anului 2004, au fost depistaţi un număr de 63 cetăţeni străini, din care 54 persoane au încercat să intre ilegal în România şi 9 persoane au încercat să iasă prin trecerea frauduloasă a frontierei. Comparativ cu perioada similară a anului 2003, când numărul străinilor depistaţi a fost de 128, scăderea este de aproximativ 2 ori.

Pe frontiere, situaţia cetăţenilor străini care au încercat să treacă fraudulos peste frontiera verde, se prezintă astfel:

Frontiera / An2 luni 20032 luni 2004Tendinţe
IntrareIeşireIntrareIeşireIntrareIeşire
Ungaria01317ìî
Ucraina5000îè
R. Moldova501470îî
Bulgaria8260îî
Serbia34602îî
Porturi 0000èè
TOTAL6662549îî

- in zonele de competenţă, au mai fost descoperiţi 9 cetăţeni străini care au încălcat legislaţia în vigoare, faţă de aceştia fiind întreprinse măsurile legale ce se impun (faptele comise nu au legătură cu migraţia ilegală).

Au fost depistate 19 călăuze/transportatori ( 16 români şi 3 străini), cu sprijinul cărora, diverse persoane - cetăţeni români sau străini încercau să treacă ilegal frontiera de stat prin diferite metode.
Pe frontiere, situaţia depistărilor cu privire la călăuze/transportatori, se prezintă astfel:

Frontiera / An2 luni 2004
IntrareIeşire
StrăiniRomâniStrăiniRomâni
Ungaria0014
Ucraina0000
R. Moldova1000
Bulgaria0000
Serbia00112
Porturi 0000
Aeroporturi0000
TOTAL10216

În perioada de referinţă au fost depistate 5 filiere de migraţie ilegală cu 36 persoane implicate.

Din analiza acestui fenomen infractional se constata urmatoarele :
- sunt folosite, în continuare, de către străinii proveniţi din ţări cu tendinţă de migrare (irakieni, afgani, indieni, etc.), pentru a ajunge în Occident, rutele estice si sudice de migratie ilegala ( Afganistan/ Iran/Irak - Turcia - Bulgaria – Romania; Afganistan/Iran/ Irak - Turcia - Bulgaria - Serbia – Croatia; India/ Irak/ Somalia – Federatia Rusa – Ucraina – R. Moldova – Romania).
- s-a accentuat modalitatea mascată de migraţie ilegală, în sensul că:
1.cetăţenii turci de origine kurdă, după intrarea legală în România (ocazie cu care declară scopul turistic al călătoriei) încearcă, prin intermediari – cetăţeni români şi turci – ieşirea ilegală din ţară, în special, pe la frontiera cu Serbia;
2.cetăţeni moldoveni, după intrarea legală în România, încearcă, prin intermediari – cetăţeni români, ieşirea ilegală din ţară prin folosirea de paşapoarte româneşti falsificate prin înlocuirea fotografiei.
3.cetăţeni ucraineni după intrarea legală în România, încearcă, prin intermediari – cetăţeni români, ieşirea ilegală din ţară prin folosirea de paşapoarte româneşti falsificate prin înlocuirea fotografiei.
- principalele state de unde provin persoanele care au acţionat ilegal la nivelul frontierelor române (atât pe intrare cât şi pe ieşire) sunt următoarele : India, China, Pakistan, Turcia, Egipt, Senegal, R. Moldova, etc.

- solicitanţii de azil din România sunt depistaţi, în continuare, în tentativă de trecere ilegală a frontierei, la graniţa cu Serbia şi Ungaria, însă a scăzut simţitor numărul acestor cazuri.

- se inregistreaza o scădere sistematică a numărului cetăţenilor străini care acţioneaza la frontiera verde a Romaniei atat la intrarea in tara cat si la iesire (incepând din anul 2002 şi continuând şi în prezent).
Scădere este motivată de întreprinderea măsurilor ferme pe linia supravegherii graniţelor (sprijinite de dotarile performante obtinute in ultima perioada de timp), depistarea / reţinerea unui număr mare de călăuze începand din anul 2001 ( 2001 - 217 călăuze, 2002 – 174 calauze, 2003 – 109 calauze), precum si a 179 filiere de migratie (in perioada 2002 – 2003), aspecte care au determinat persoanele implicate în activitatea de călăuzire a migranţilor să nu mai considere România, o rută de tranzit sigură în drumul spre Occident.

- la frontiera ungaro-romana, conform statisticilor prezentate de catre autoritatile maghiare, migraţia ilegală din Romania a scăzut cu aproximativ 45 % comparativ cu anul trecut, fenomenul mutandu-se la frontiera dintre Ungaria şi Serbia.

Pentru contracararea migratiei ilegale a cetăţenilor străini, Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme în toate zonele de competenţă in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce intentioneaza tranzitarea ilegală a frontierei de stat a Romaniei, apreciind insa faptul că o intensă cooperarea între instituţiile de frontiera din statele de lansare şi tranzit (Federaţia Rusă, R. Moldova, Turcia şi Bulgaria), precum şi un schimb operativ şi eficient de date şi informaţii reprezintă unul din mijloacele viabile de combatere a migratiei ilegale de persoane.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera
Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/migratia-ilegala-a-strainilor-prin-romania-continua-sa-scada-la-frontiera-verde-numarul-strainilor-care-au-incercat-sa-treaca-ilegal-a-scazut-de-2-ori