2762 controale in radiocomunicatii de la inceputul anului

BUCURESTI - 25 august 2005

Comunicat tip General in IT&C

In perioada 1 ianuarie-31 iulie 2005, Inspectoratul General pentru Comunicatii şi Tehnologia Informatiei (IGCTI) a efectuat 2762 de controale in domeniul radiocomunicatiilor, iar valoarea totala a amenzilor s-a ridicat la 20.000 RON.

2762 controale in radiocomunicatii de la inceputul anului

In domeniul audiovizual au fost efectuate 1473 de controale la operatorii de cablu TV şi s-au aplicat amenzi in valoare de 15.000 RON. Au primit avertismente 25 de operatori, iar sapte au fost amendati. Inspectorii IGCTI au constatat deficiente in functionarea retelelor de comunicatii electronice.

In aceeaşi perioada, IGCTI a controlat 215 statii radio TV, din care doua au primit avertismente. In domeniul radiocomunicatiilor, numarul controalelor s-a ridicat la 626 si nu au fost gasite nereguli.

De asemenea, au fost verificate 448 de societati care comercializeaza echipamente şi terminale de telecomunicatii, fiind aplicata 1 amenda in valoare de 50 milioane lei. Au fost gasite nereguli la 17 societati, care au primit avertisment. Amenda a fost aplicata pentru comercializarea echipamentelor terminale fara declaratie de conformitate si instructiuni in limba romana.
Prin Decizia presedintelui IGCTI nr. 385/2005, publicata in Monitorul Oficial numarul 718, din 9 august 2005, se stabilesc proceduri pentru verificari tehnice ale statiei de emisie si/sau retele de comunicatii electronice, pentru eliberarea buletinului de masuratori. De la data intrarii in vigoare a acestei decizii, avizul tehnic si licentele de emisie se elibereaza de catre IGCTI, la sediul central.
De asemenea, autorizatia tehnica de functionare (ATF) se elibereaza numai de catre directiile teritoriale ale IGCTI, pe a carei raza se afla statia de emisie/reteaua de comunicatii electronice. O alta noutate este includerea in procedura de autorizare a serviciilor publice de radiodifuziune, care trebuie sa obtina de la IGCTI ATF-uri. De la intrarea in vigoare a deciziei 385/2005, OMCTI 365/2002 se abroga.
Reclamatiile privind calitatea receptiei la televiziunea prin cablu se adreseaza directiilor teritoriale IGCTI din Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara.
Hotarârea de Guvern nr. 88 din 23 ianuarie 2003 privind echipamentele radio şi echipamentele terminale de telecomunicatii şi recunoaşterea mutuala a conformitatii acestora, stabileşte cadrul de reglementare pentru introducerea pe piata, libera circulatie şi punerea in functiune pe teritoriul României a echipamentelor radio şi a echipamentelor terminale de telecomunicatii, precum şi procedurile de evaluare a conformitatii şi de marcare a acestora.

Despre Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei

IGCTI este o institutie publica ce administreaza spectrul de frecvente radioelectrice, supravegheaza si controleaza activitatile din domeniul comunicatiilor si opereaza, la nivel national, trei proiecte de Guvernare Electronica (www.e-guvernare.ro, www.e-licitatie.ro si www.autorizatiiauto.ro).
IGCTI, str. Italiana, nr.22, sector 2
Claudia Covaci
Director Relatii Publice
Tel:303.29.46
Fax:303.29.92
claudia.covaci@igcti.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-pentru-comunicatii-si-tehnologia-informatiei/2762-controale-in-radiocomunicatii-de-la-inceputul-anului