Comunicat de presa

BUCURESTI - 23 septembrie 2005

Comunicat tip General in IT&C

Sistemul electronic de achizitii publice www.e-licitatie.ro, operat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), precum si experienta de implementare a acestuia, ar putea deveni un exemplu pentru regiunea Europei de Sud-Est, considera Michael Mozur, adjunctul Coordonatorului Special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Comunicat de presa

Mozur s-a intalnit cu Catalin Marinescu, presedintele IGCTI si cu echipa care a implementat proiectul pentru a discuta Initiativa Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est prin care se incearca integrarea completa a regiunii la era informationala pentru a nu suferi un „decalaj digital” de Europa si de restul lumii. In acest sens Mozur s-a aratat interesat de experienta Romaniei pentru a vedea masura in care acest proiect poate fi promovat in tari ca Bosnia, Croatia, Macedonia sau Republica Moldova.
„Interesul aratat proiectelor de e-procurement din Romania, precum si intentia ca acestea sa fie transferate in Balcani, reprezinta inca o apreciere internationala a sistemului nostru care promoveaza transparenta, asigura reducerea costurilor si a birocratiei si previne coruptia”, a declarat Marinescu.
„E-guvernare este foarte important in cadrul initiativei noastre iar e-licitatie este un element crucial, deoarece poate contribui atat la cresterea eficientei guvernamentale cat si la combaterea coruptiei, in felul acesta sprijinind lupta impotriva coruptiei din intreaga regiune”, a spus Mozur in timpul intalnirii. „E-licitatie - indeosebi pentru succesul pe care l-a inregistrat inca de la inceput - poate constitui un exemplu pentru programe similare in alte tari din Europa de Sud-Est.
Sistemul www.e-licitatie.ro nu se afla la prima recunoastere internationala. In aceste zile o echipa a IGCTI se afla la Bruxelles unde prezinta varianta extinsa a proiectului care a fost selectat in finala de la Manchester a concursului eEurope Awards 2005, organizat de Institutul European pentru Administratie Publica si sustinut de Comisia Europeana. Sistemul a fost selectat din 234 de proiecte si a fost apreciat de echipa de evaluare pentru:
• „un sistem national cu o strategie clara care dezvolta o infrastructura completa pentru licitatii electronice”
• „impact mare asupra utilizatorilor”
• „foarte relevant pentru e-guvernare, mai cu seama in privinta transparentei, controlului, licitarii si reducerii birocratiei”
• „modelul functional poate fi transferabil”
Varianta extinsa a sistemului urmeaza sa devina operationala pana la sfarsitul acestui an. www.e-licitatie.ro a mai primit recunoastere internationala cu premiul International Golden Link 2005 al Asociatiei de Comunicatii si Electronica a Fortelor Armate pentru „cea mai inovativă solutie” la sectiunea Aparare Internationala sau Guvernare Civila.
Sistemul a fost nominalizat ca exemplu de buna practica, la nivel european, la Conferinta la nivel inalt cu tema e-Government, desfasurata in Italia.
De la lansare, in 2002, si pana la sfarsitul semestrului I al acestui an, sistemul e-licitatie a efectuat 471.553 tranzactii electronice. La sfarsitul perioadei mentionate, prin intermediul sistemului s-au eliberat 4.364 certificate digitale. Utilizatorii sistemului au economisit de la lansare 6.238,480 miliarde lei.

Despre Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei

IGCTI este o institutie publica ce administreaza spectrul de frecvente radioelectrice, supravegheaza si controleaza activitatile din domeniul comunicatiilor si opereaza, la nivel national, trei proiecte de Guvernare Electronica (www.e-guvernare.ro, www.e-licitatie.ro si www.autorizatiiauto.ro).
IGCTI, str. Italiana, nr.22, sector 2
Claudia Covaci
Director Relatii Publice
Tel:303.29.46
Fax:303.29.92
claudia.covaci@igcti.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-pentru-comunicatii-si-tehnologia-informatiei/comunicat-de-presa573