Descoperirile arheologice din situl preistoric din Sierra de Atapuerca (Spania)

BUCURESTI - 1 aprilie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Vineri, 3 aprilie, ora 11:00, Muzeul National de Istorie a României, Calea Victoriei nr 12, Sala Mihai Viteazul, etaj 2

Institutul Cervantes din Bucuresti, cu sprijinul Fundatiei Atapuerca (Spania), si Muzeul National de Istorie a României organizeaza o masa rotunda pe tema cercetarilor din Sierra de Atapuerca. Cercetarile desfasurate în cadrul sitului arheologic preistoric de la Sierra de Atapuerca au inceput de mai bine de trei decenii si au implicat, an de an, o echipa interdisciplinara alcatuita din arheologi, paleontologi, biologi, geologi si speologi. Scopul lor este acela de a investiga procesul de populare a Europei si apariţia diferitelor specii de hominizi, activitate care a generat rezultate remarcabile, inclusiv descoperirea celei mai vechi fosile a unui „european”.

Participa:

- Dr.José María Bermúdez de Castro Risueño (Director al Centrului National de Cercetare a Evolutiei Umane si co-director al santierului arheologic din Sierra de Atapuerca), cu prezentarea
“Acum un milion de ani: Atapuerca si evolutia umana”;
– Dr.Ana Mateos Cachorro (sefa Grupului de Paleofiziologie si Sociobiologie a Hominizilor), cu prezentarea “Atapuerca: un proiect stiintific, cultural si social”

Dr.José María Bermúdez de Castro Risueño este director al Centrului National de Cercetare in Evolutia Umana (CENIEH) din Burgos si coordonator al Programului de Paleobiologie a Hominizilor. Coordoneaza excavatiile de la Sierra de Atapuerca din 1990 si este cercetator principal in proiectul “Pleistocenul si Holocenul din zona Sierra de Atapuerca: Paleontologia si Paleoeconomia populatiilor umane”. Semneaza in prestigioase reviste internationale ca Nature, Science, Journal of Human Evolution, American Journal of Physical Anthropology, The Human Biology, PNAS si coautor a numeroase carti: “Atapuerca, un million de ani de istorie”, “Baiatul de la Gran Dolina”, “Fiii unui timp pierdut”, “Atapuerca. Pierduti pe colina”. Este Membru al Academiei Regale de Medicina si Chirurgie din La Coruña si membru al Consiliului Permanent al Asociatiei Internationale pentru Studiul Paleontologiei Umane de la UNESCO.

Dr. Ana Mateos Cachorro este cercetatoare in cadrul Grupului de Cercetare Paleofiziologia si Sociobiologia Hominizilor din Pleistocen în cadrul programului de Paleobiologie, coordonat de Dr. José Mª Bermúdez de Castro, in Centrului National de Cercetare a Evolutiei Umane (CENIEH) din Burgos. Doctor în Preistorie al Universitatii din Salamanca (2005), licentiata în Geografie si Istorie (Specialitatea Preistorie) al respectivei universitati în 1996. Autoare a numeroase studii, carti in colaborare si participanta in numeroase proiecte de cercetare internationale.

Invitati din Romania –prof. univ. dr. Marin Cârciumaru (Universitatea „Valahia” din Targoviste), dr. Roxana Dobrescu (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”), conf. univ. dr. Mircea Anghelinu (Universitatea “Valahia” din Targoviste), conf. univ. dr. Emilian Alexandrescu (Universitatea din Bucuresti) si dr. Dragomir Popovici (Muzeul National de Istorie al României). Moderatorul acestei manifestari va fi directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei, dr. Crisan Museteanu.

Aceasta reuniune stiinţifica este deschisa tuturor celor interesati de arheologia preistorica si antropologie, proiecte europene de cercetare in domeniile stiintelor umaniste, precum si celor familiarizati cu mediul stiintific specific lumii iberice. Intrarea este liberă. Accesul se va face pe la intrarea B a muzeului, respectiv prin strada Poştei, vis-à-vis de biserica Stavropoleos.



Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-cervantes-bucuresti/descoperirile-arheologice-din-situl-preistoric-din-sierra-de-atapuerca-spania