Expeditia Stiintifica spaniola in Pacific 1862-1866 - Pacificul Inedit la Muzeul Antipa

BUCURESTI - 24 septembrie 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Institutul Cervantes, Muzeul National de Istorie Naturala din Madrid siMuzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”
Va invita la expozitia
PACIFICUL INEDIT (1862-1866)

Miercuri 26 septembrie 2007
•Ora 16.00, Muzeul Antipa, Amfiteatru
Soraya Peña de Camus
Prezentarea expozitiei cu proiectie de imagini din expeditia spaniola in Pacific

•Ora 17.30, Muzeul Antipa, Sala etaj 1
Vernisajul expozitiei

Expeditia organizata de guvernul spaniol in 1862 in republicile americane ale Pacificului a strins cea mai impresionanta cantitate de mostre de specii noi (peste 80.000). Patrimoniul acestei expeditii este inca cercetat si in zilele noastre. A fost prima expeditie stiintifica din lume care a beneficiat de prezenta unui fotograf: Rafael Castro Ordoñez, de asemenea desenator si pictor. Artistul s-a sinucis in 1865, dar fotografiile ramase – prezente in aceasta expozitie – sint impresionante.

Expozitia contine reproduceri digitale ale celor peste 300 de negative pe colodium umed si copii cu albumina facute de Rafael Castro Ordoñez in timpul expeditiei. Cele 90 de fotografii suprind aspecte ale ambarcatiunilor expeditiei, imagini ale echipajului, precum si scene din diversele tari strabatute: Brazilia, Chile, Peru, Panama, California. De asemenea, expozitia contine obiecte specifice cercetarii stiintifice de teren de la sfirsitul secolului XIX si cataloagele miilor de specii de plante si insecte descoperite.


Soraya Peña de Camus este nascuta in 1957 si este coordonatoarea expozitiilor Muzeului National de Stiinte Naturale din Madrid. Este de asemenea profesoara de muzeologie stiintifica la Universitatea Complutense din Madrid.