Regizori Spanioli la debut 16-23 martie 2007

BUCURESTI - 13 martie 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Institutul Cervantes din Bucuresti in colaborare cu Arhiva Nationala de Filme. Cinemateca Româna prezinta in perioada 16-23 martie la Cinema Eforie, 8 lung-metraje spaniole. Selecţia alcătuită de Institutul Cervantes, în dorinţa de a oferi o panoramă a tendinţelor creative ale acestei noi generaţii de regizori, prezintă publicului român iubitor de film opt lung-metraje (2003-2004) de debut aparţinând regizorilor Antoni Cuadri, Dionisio Pérez, Vicente Peñarrocha, Jordi Sole etc.

Filmele se vor proiecta între 16 şi 23 martie la Cinema Eforie, Sala Jean Georgescu, Str. Eforie nr. 2, cu sprijinul Arhivei Naţionale de Film, Cinemateca Română.
Seria de proiecţii se va inaugura vineri 16 martie, ora 19:00, cu filmul Eres mi héroe, de Antonio Cuadri, în prezenţa regizorului spaniol şi a directorului Institutului Cervantes din Bucureşti, dl. Joaquin Garrigos. Filmele se vor proiecta in versiune originala in spaniolă, subtitluri în limba română. Biletele (tarif unic 5 RON) se vor pune în vânzare la Cinema Eforie.

ANTONIO CUADRI

Scenarist şi regizor. Şi-a început cariera cu scurt-metraje, obţinînd premii încă de cînd era student la Şcoala de Ştiinţele Informaţiei, Universitatea Complutense din Madrid (1977-1982). În anii '80 a lucrat în televiziune, în Andaluzia natală, unde a făcut filme documentare, musicaluri, ştiri şi programe de divertisment. De asemenea a produs cîteva filme de scurt metraj şi filme de acţiune şi a condus un program educaţional în oraşele din zona Seviliei în colaborare cu fundaţia guvernului local „Luis Cernuda” (1983-87).
În 1989 s-a mutat la Madrid. Printre cele mai cunoscute producţii ale sale de televiziune, pentru care a şi primit numeroase premii, se numără: „Lo más plus” şi „Las Noticias de Guiñol” (1995-97) pentru Canal Plus; „Al salir del Clase” (Tele 5/1997-99) – ca regizor şi creatorul original al ideii şi ca director de casting în faza iniţială; „Desperado Social Club” (Antena 3 Televisión, 1999).
A regizat primul său film de acţiune pentru televiziune, „Clara”, un film poliţist cu Maru Valdivielso în rolul principal, pentru televiziunea FORTA. În 2000, a regizat comedia „La Gran Vida” cu Salma Hayek şi Carmelo Gómez în rolurile principale, primul său film pentru marele ecran.
În 2003, s-a întors în Andaluzia pentru cel de-al doilea film „Eres mi Heroe” (Tu eşti eroul meu), cu Manuel Lozano şi Toni Captó. Filmul povesteşte despre prietenie, dragoste adolescentină şi conştiinţă politică în atmosfera volatilă a Seviliei anului 1976.
Din 2003 este profund implicat în proiectul „The Heart of the Earth” (Inima pămîntului), în acelaşi timp lucrînd la drama de familie „La Buena Voz” (Bilbao, 2005), cu José Luis Gómez. Derulează noi proiecte de film pentru compania sa independentă de producţie Manufacturas Audiovisuales.
Filmul “Eres mi héroe” a fost selecţionat la următoarele festivaluri de film:
•Festivalul de film de la Málaga (mai 2003);
•Festivalul de film de la Peñíscola (iunie 2003) unde a obţinut şi premiul pentru cel mai bun regizor
•Festivalul “Films du Monde” de la Montreal (august 2003)
•Festivalul internaţional de film de la Sebastián (septembre 2003)
•Festivalul de film de la Fort Lauderdale, Florida (noiembrie 2003), unde a obţinut premiul pentru cea mai bună premieră şi cel mai bun actor tînăr (Manuel Lozano)