Zilele Filmului Spaniol (8-11 octombrie - Cinema Studio)

BUCURESTI - 5 octombrie 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Institutul Cervantes din Bucureşti
în colaborare cu Filmoteca Ministerului de Externe din Spania
prezinta între 8 – 11 octombrie 2007, la Cinematograful Studio, Bucureşti (Bd.Magheru, 29)

Zilelor filmului spaniol - “Spania: imagini, impresii, flamenco”

Manifestarea se bucură de sprijinul Ambasadei Spaniei la Bucureşti şi al Uniunii Cineaştilor din România. Filmele care se vor proiecta – în versiune originală spaniolă, cu subtitluri în limba română – aparţin unor mari regizori spanioli, cunoscuţi iubitorilor de filme din România: Iciar Bollain, Julio Medem, Jaime Chavari, Isaki Lacuesta.
Filmul Camarón (regia: Jaime Chavarri, 2005, Premiul Goya 2005 pentru interpretare masculină) se va proiecta cu prilejul Galei de deschidere a Zilelor filmului spaniol care va avea loc luni, 8 octombrie, ora 19.00 la Cinematograful Studio, în prezenţa directorului Institutului Cervantes din Bucureşti, Joaquín Garrigós şi a vicepreşedintelui Uniunii Cineaştilor din România, Constantin Pivniceriu.

Sponsor al evenimentului : SC Contempo Property

Biletele se vor pune în vânzare la Cinematograful Studio (Bd. Magheru 29).
De asemenea, vor fi disponibile la vânzare (cu reducere faţă de preţul standard al biletului) abonamente pentru 4 sau 6 spectacole.
Pentru informaţii suplimentare, nu ezitaţi să ne contactaţi la cult1buc@cervantes.es şi la tel. 2102737.


Programul filmelor
Luni, 8 octombrie, ora 19:00

Camarón (Regia: Jaime Chavarí, 2005, 119 minute).
Sinopsis: 'Camarón' este biografia unui geniu al muzicii flamenco: 'Camarón de la Isla'. Filmul despre Camarón face din personajul sau un protagonist absolut. Este o trecere in revista a vietii si operei acestui mare cantautor spaniol care a innovat muzica flamenco, a avut o influenta covarsitoare asupra noii generatii de artisti si a reusit sa darame bariere sociale si artistice. Dorintele, succesele, problemele protagonistului sunt ingrediente ale unei traiectorii personale care s-a vazut reflectata in modul sau foarte aparte de a face muzica, in viziunea sa despre muzica, in modul in care a predat muzica flamenco. Evolutia lui Camaron este transpusa in film in trei etape: momentul in care a fost descoperit, confirmarea artistica si apoi recunoasterea-disparitia. In fiecare dintre aceste etape, Camarón este insotit de personalitati ale culturii flamenco precum Paco de Lucia, Tomatito, Papo Cepero.

Marţi, 9 octombrie, ora 18:00
Los Tarantos (Regia Francisco Rovira Beleta, 1963), 95 minute
Sinopsis: Rafael este membru al familiei ‘Los Tarantos’. In timpul unei altercatii, raneste pe un membru al unei familia rivale‘Los Zorongos’ si nu după mult timp o cunoaşte pe Juana, de care se îndrăgosteşte şi de care este iubit. La aflarea faptului că ea provine dintr-o familie pe care el o urăşte, Rafael o abandonează pe Juana. Din acel moment, în vieţile lor se strecoară tragedia. Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin. Motivul din 'Romeo şi Julieta' în lumea gitanilor, având ca fir conductor dansul si cântecele flamenco.

Marţi, 09 octombrie, ora 20:00

La Leyenda del tiempo (Regia Iñaki Lacuesta, 2007) 115 minute
Sinopsis: 'La leyenda del tiempo' relatează povestea lui Isra, copilul gitan care, după moartea tatălui său, nu a mai putut să cânte niciodată, în ciuda faptului că aparţinea unei lungi tradiţii de cantautori. Copilul visează ca într-o bună zi să poată călători departe de insula spre care Makiko călătorise din dorinţa de a putea cunoaşte şi asimila o cultură şi un mod de trăi care-i sunt total străine, sperând că astfel va putea trece peste emoţiile foarte puternice pe care i le cauzează boala tatălui său.
Două personaje, care deşi nu stiu, se află în plină transformare, pe punctul de a deveni altcineva decât sunt.

Miercuri, 10 octombrie, ora 18:00

Alma gitana (Regia: Chus Gutierrez, 1995, 97 minutos)
Sinopsis: Antonio este prototipul tâanărului de la oraş, individualist, afemeiat şi care trăieşte fără să ştie prea clar ce aşteaptă de la viaţă. Luceraza ca ospătar la cafeneaua Senatului şi uneori mai dansează pentru turisti şi pentru doritorii de exotisme. I-ar plăcea să se afirme ca “bailaor'. Viaţa lui e marcată de o schimbare profundă după ce o cunoaşte pe Lucia, o femeie altfel decât cele pe care le cunoscuse, alături de care descoperă faţete noi ale vieţii: legământul pe care il presupune o dragoste adevărată. Lucia este tipica tânăra gitană care studiază restaurarea operelor de artă si îl ajută pe tatăl ei la un magazín de antichităţi. Respectă mult tradiţia, familia şi virginitatea înainte de nuntă, dar tânjeşte să-şi trăiască viaţa. Se simte de două ori marginalizată: o dată pentru că e femeie şi apoi pentru că e gitană; însă nu-şi pierde speranţa. Vrea să-şi trăiască viaţa şi e convinsă că viitorul ei este alături de Antonio

Miercuri, 10 octombrie, ora 20:00

Tierra (Regia: Julio Medem, 1996, 125 minute)

Sinopsis: Undeva, în oceanul negru care este cosmosul, Angel soseşte într-o zonă cu culturi de viţă de vie, une avea menirea de a eradica o insectă care face ca gustul recoltei să se schimbe. În comunicarea pe care o are cu oamenii locului, Angel găseşte soluţia pentru a-şi rezolva dedublarea de personalitate alegând între două femei: Ángela, căsătorită si blondă şi timidă şi Mari, o tânâră roşcată, îndrăzneaţă şi uşor perversă.


Joi, 11 octombrie, ora 18:00

Flores de otro mundo (Regia: Iciar Bollaín, 1999, 106 minute)

Sinopsis: Patricia, dominicană, caută o casă ţi o siguranţă economică pe care condiţia ei de emigrant ilegal afalt la Madrid nu i le permite. Milady, născută la Havana, are douăzeci de ani şi lumea la picioare. Marirrosi, din Bilbao, are de lucru, are unde locui şi este foarte singură. La fel de singură ca şi Alfonso, Damián şi Carmelo, bărbaţi din Santa Eulalia, un sat fără femei de maritiş şi fără perspective. O petrecere de burlaci prilejuieste ca ei şi ele să se întâlnească şi de aici o istorie dulce-acrişoară de convieţuiri de cele mai multe ori imposibile

Joi, 11 octombrie, ora 20:00

En la ciudad ( Regia: Cesc Gay, 2003, 110 minute)

Sinopsis: Un grup de prieteni într-un mare oraş, Barcelona. O trecere în revistă a poveştilor lor nepovestite, intime, a sentimentelor şi dorinţelor lor cele mai ascunse. O călătorie prin lumea sentimentelor, o lume care de cele mai multe ori rămâne ascunsă. Singurătatea, la oraş, într-o poveste urbană şi închisă.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-cervantes-bucuresti/zilele-filmului-spaniol-8-11-octombrie-cinema-studio