Proiectul SensorART: O pompă "inteligentă" pentru inimă

BUCURESTI - 26 iulie 2012

Comunicat tip Produse / Servicii in Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Sanatate

Dedicat nevoilor pacienţilor cu boli de inimă, proiectul promite să ofere o soluţie finală cazurilor severe

În cazurile de insuficienţă cardiacă în stadiu terminal, atunci când, sângele nu mai circulă prin organism cu debitul necesar, cea mai eficientă soluţie dovedită este transplantul. În acelaşi timp însă, numărul transplanturilor cardiace rămâne limitat, datele oficiale arătând că numărul pacienţilor care îndeplinesc criteriile pentru transplant este în creştere de la an la an. Prin urmare, deşi se estimează că 15.000 de oameni aflaţi în stadiu final de insuficienţă cardiacă sunt pe listele de aşteptare în întreaga lume, doar 1/3 din aceştia sunt operaţi într-un an.

În cadrul programului european SensorART, cercetătorii români de la divizia de R&D a companiei Intrarom din Bucureşti, în colaborare cu colegii de la 12 companii şi instituţii academice, dezvoltă un dispozitiv "inteligent" care ajută funcţia cardiacă, numit LVAD (Left Ventricular Assisting Device), ce limitează numărul pacienţilor care au nevoie imediată de transplant. "Scopul nostru este ca dispozitivul să fie implantat în inimă şi să înlocuiască funcţiile acesteia, deoarece poate fi folosit ca tratament permanent pentru bolile de inimă în stadiu final", a declarat  Nikolaos Doukakis, Directorul General al companiei Intrarom.

"Pentru ca acest lucru să se întâmple, condiţia prealabilă este ca dispozitivul să fie "inteligent", adică să înţeleagă starea in care se află pacientul, să îşi ajusteze automat acţiunile şi să informeze medicul curant, medic care poate controla dispozitivul chiar printr-o telecomandă", adaugă dl. Doukakis. La fel de important este şi faptul că bateria dispozitivului LVAD va fi amplasată în interiorul aparatului şi se va reîncărca wireless, astfel încât să nu fie nevoie să fie conectată cu un cablu care iese din organism, cablu care a creat multe probleme de sănătate până în prezent.

De fapt, versiuni ale LVAD există chiar şi astăzi, sub forma unor pompe de înaltă tehnologie care sunt plasate chirurgical în inimă şi care preiau funcţia de circulaţie a sângelui. Cu toate acestea, deoarece aceste dispozitive sunt alimentate de baterii ce sunt amplasate în afara corpului şi care sunt conectate la dispozitiv printr-un cablu, apare o complicaţie frecventă legată de contaminarea cablului. "Un alt dezavantaj major al dispozitivului LVAD actual este faptul că nu imită pe deplin funcţia inimii, în sensul că nu variază debitul sângelui în funcţie de ceea ce pacientul face la acel moment", adaugă Directorul General Intrarom. Prin urmare, aceste dispozitive sunt folosite în primul rând ca o soluţie temporară pentru pacienţii care aşteaptă să găsească un transplant compatibil.

Ca o alternativă, pompa "inteligentă" pentru inimă a proiectului SensorArt,  promite să transforme LVAD dintr-o soluţie temporară într-una semi-permanentă. "Mai întâi de toate, pentru că dispozitivul va avea o “imagine” a stării organismului şi se va autoregla, adică va accelera circulaţia sângelui atunci când pacientul aleargă şi o va diminua atunci când acesta doarme", a declarat dl. Doukakis. În acest scop, LVAD va avea senzori incorporaţi care vor înregistra diverşi parametri (de exemplu, debitul sângelui sau biomarkeri specifici).

Mai mult decât atât, alţi senzori, care vor fi amplasati într-o vestă specială pe care pacientul o poartă, vor măsura semnalele electrice ale inimii. Din toate aceste valori înregistrate, cea mai critică va fi transferată wireless la o unitate de control externă, situată pe centura pacientului, date pe baza cărora unitatea va "stabili" modul de reglare a LVAD.

Toate celelalte măsurători vor fi transmise wireless la telefonul mobil al pacientului şi de acolo, prin internet, la calculatorul medicului curant. Cu excepţia programării unităţii de control, echipa Intrarom dezvoltă de asemenea subsisteme, care vor procesa datele sub formă de informaţii utile despre starea pompei şi despre starea de sănătate a pacientului. "Astfel, pacientul va fi monitorizat de către medicul său fără a fi nevoie să meargă frecvent la spital", spune dl. Doukakis.

În acelaşi timp, dispozitivul va reduce la minimum riscul de infecţie, deoarece bateriile senzorilor interni şi ale pompei vor fi reîncărcate printr-un sistem extern de transfer de energie, care va trece prin piele si va transfera energie bateriilor.

O mai bună calitate a vieţii de zi cu zi şi o mai lungă speranţă de viaţă

Intrarom este singura companie românească implicată în programul SensorART. Proiectul are o durată de patru ani şi până în februarie 2014, atunci când este de aşteptat să fie finalizat proiectul, cercetătorii vor avea pregătită o platformă-prototip de pompă "inteligentă". "După aceea vor fi efectuate studii clinice pe termen lung, care vor verifica dacă dispozitivul de dezvoltat de noi, LVAD, funcţionează în condiţii de siguranţă astfel încât să poată fi utilizat masiv pe pacienţi", precizează dl. Doukakis. Pacienţii nu sunt deloc puţini deoarece, numai în SUA şi în Europa, pompa ar putea fi folosită pe aproximativ şase milioane de oameni care suferă de insuficienţă cardiacă în stadiu terminal. "Având în vedere că un procent mare din aceşti oameni, nu sunt oricum eligibili pentru transplant, sprijinul ingineriei "inteligente" va asigura acestora speranţă de viaţă mai lungă şi o mai bună calitate a vieţii lor de zi cu zi decât ceea ce oferă dispozitivele actuale", subliniază dl Doukakis.

Intrarom este, de asemenea, responsabilă printre altele, cu realizarea unei platforme hibrid de simulare online a sistemului final şi cu realizarea modelelor statistice.

SensorART deschide calea pentru punerea in aplicare a sprijinului ingineriei şi pe forme mai usoare ale bolilor de inima. Mai mult decât atât, în anumite cazuri de pacienţi cu dispozitive de asistare montate,  s-a observat că astfel de dispozitive au cauzat o îmbunătăţire atât de semnificativă a stării şi funcţiei inimii, încât mai târziu aceştia nu au mai avut nevoie de asistenţă mecanică. De aceea, oamenii de ştiinţă cred că pompa lor "inteligentă" va fi folosită, în unele cazuri, ca o "punte" care va ţine pacientul în viaţă până la restabilirea functiei cardiace. Pentru astfel de cazuri, computerul medicului va prelucra datele care sosesc de la senzorii dispozitivului, în scopul de a-l ajuta să stabilească, printre altele, atunci când acesta poate fi înlăturat.

Despre Intrarom S.A.

INTRAROM este subsidiara INTRACOM TELECOM Group, liderul regional de solutii ICT si producator de echipamente de telecomunicatii. Cu o investitie totala de peste 40 milioane de euro in infrastructura si pregatirea personalului, compania a crescut si are astazi 470 de angajati si cele mai complexe baze de productie de echipament electronic si de sisteme de telecomunicatii din Romania. Sustinuta de o infrastructura solida, experienta companiei include referinte de prestigiu si acopera urmatoarele linii de business: Productie Echipamente de Telecomunicatii, Integrare de Sisteme ICT, Dezvoltare Infrastructura de Telecomunicatii.

Taguri: IntraromSensorArt
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/intrarom-s-a-/proiectul-sensorart-o-pomp-inteligent-pentru-inim