Finala competiției europene Social Enterprise Program pentru liceenii din Galați

Galati - 14 mai 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, ONG

Junior Achievement România, în parteneriat cu Fundaţia ArcelorMittal, a premiat cele mai bune trei idei de afaceri sociale propuse de liceeni din Galați, in cadrul finalei locale a programului Social Enterprise. Juriul a selectat premianții din cele 14 echipe, care și-au prezentat planurile de afacere dezvoltate în cadrul programului educațional european.

Locul I a fost câștigat de doi elevi de la Colegiul Tehnic Traian Vuia care își propun înființarea unui atelier de recondiționare și reciclare a mobilierului. Principalele beneficii ale proiectului sunt locurile de muncă la care pot accede și persoane din categorii defavorizate și dotarea școlilor și spitalelor cu mobilier produs în atelier.

Alte probleme sociale pentru care elevii au propus soluții sunt reabilitarea patromoniului cultural-istoric al orașului, abandonul infantil, animalele fără adăpost, violența în școli sau lipsa locurilor de muncă.

Juriul a fost format din reprezentanţi ai ArcelorMittal Galaţi, Inspectoratului Şcolar Judeţean Galați şi Junior Achievement România. 

Social Enterprise Challenge reprezintă o provocare și mă bucur că am putut participa. Din punctul meu de vedere, comunitatea este reprezentată în fiecare om, într-o oarecare măsură, și fiecare ar trebui să se implice în problemele comunității din care face parte”, a spus Mădălina Paraschiv, elevă la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza.

Continuăm strategia de responsabilitate socială, axată pe sprijinirea proiectelor dezvoltate de tineri”, a declarat Bruno Ribo, Directorul General ArcelorMittal Galați. „Elevii de astăzi pot fi angajații noștri de mâine și, de aceea, dorim să încurajăm tânăra generație să se dezvolte la potențial maxim. În acest fel, vrem să contribuim la dezvoltarea pe termen lung, având baze durabile, a comunității locale din Galați.”

Pe parcursul anului şcolar, peste 1300 de elevi și profesori din Galaţi au dezvoltat propunerile de proiecte sociale, prin activități practice și studii de caz puse la dispoziţie de Junior Achievement şi cu ajutorul consultanţilor voluntari ArcelorMittal.

Tinerii vor fi premiați în cadrul Galei Business Hall of Fame®, eveniment derulat anual la Bucureşti în luna mai, prin care sunt recunoscute şi premiate cele mai bune exemple de parteneriat educaţional public-privat.

La nivel european, Social Enterprise Program este urmat anual de peste 3.500 de elevi de liceu din 160 de instituţii de învăţământ din Europa, care au iniţiat 186 de afaceri sociale cu susţinerea a 316 consultanţi voluntari din companii. Programul se derulează în 12 ţări* şi dezvoltă antreprenoriatul social în rândul tinerilor, printr-o educaţie practică orientată către conceperea și dezvoltarea unei afaceri responsabile faţă de comunitatea locală.

*Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Norvegia, România, Rusia, Serbia, Spania.

**********

Despre Junior Achievement România

Junior Achievement România, organizaţie non-profit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi a Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 150.000 de elevi şi studenţi din 1.200 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară in parteneriat cu Ministerul Educației Naţionale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri.

Despre ArcelorMittal

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 20 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. Ne ghidăm după o filosofie de producere a oţelului într-o manieră sigură şi sustenabilă şi suntem cei mai importanţi furnizori de oţel de calitate pentru toate pieţele-cheie ale industriei siderurgice, incluzând sectorul auto, de construcţii, de electrocasnice, de ambalare cu centre de dezvolare şi cercetare de talie mondială şi reţele de distribuţie foarte bine dezvoltate.

Prin valorile sale de bază - sustenabilitate, calitate şi leadership - ArcelorMittal funcţionează într-un mod responsabil, respectând sănătatea, siguranţa şi bunăstarea angajaţilor, contractorilor şi a comunităţilor în care operează.

Considerăm că oţelul este un material al vieţii, care stă la baza lumii moderne: de la linii de cale ferată, la automobile, până la maşini de spălat. Ne bazăm pe un proces de cercetare continuă şi producem tehnologii şi soluţii bazate pe oţel, care cresc eficienţa energetică a multora dintre produsele şi componentele pe care le folosim în viaţa de zi de zi.

Suntem unul dintre primii cinci producători de minereu de fier şi de cărbune metalurgic, iar operaţiunile noastre miniere reprezintă o parte esenţială a strategiei noastre de dezvoltare. Avem un portofoliu de zăcăminte de minereu de fier şi de cărbune diversificat din punct de vedere geografic şi suntem poziţionaţi strategic pentru a putea aproviziona propriile unităţi de producţie a oţelului, precum şi clienţii externi. Deşi operaţiunile noastre de producţie sunt prioritare, reţelele de furnizare pentru clienţii din afara companiei cresc odată cu noi.

În 2013, ArcelorMittal a înregistrat venituri de 79,4 miliarde USD şi o producţie de oţel de 91,2 milioane de tone, iar producţia de minereu de fier a fost de 58,4 milioane de tone.

ArcelorMittal este cotat la bursele din New York (MT), Amsterdam (MT), Paris (MT), Bruxelles (MT), Luxemburg (MT) şi la bursele spaniole de la Barcelona, Bilbao, Madrid şi Valencia (MTS).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/junior-achievement-romania/finala-competi-iei-europene-social-enterprise-program-pentru-liceenii-din-gala-i