Junior Achievement Romania dezvolta cultura antreprenoriala in randul elevilor de liceu

BUCURESTI - 11 decembrie 2015

Comunicat tip General in Afaceri, Educatie / Cultura, ONG, Social, CSR

Pentru a veni in intampinarea nevoilor de invatare si dezvoltare personala specifice tinerilor, organizatia Junior Achievement Romania (JA Romania) a initiat in martie 2015 proiectul ”De la Firma de Exercitiu la Firma Reala. Prin antreprenoriat aduci valoare si locuri de munca in comunitatea ta”, care ii sprijina pe elevii de liceu in procesul de pregatire pentru viitoarea cariera.

Timp de 10 luni elevii au dobandit abilitati care ii vor ajuta sa-si castige indepenta financiara dupa finalizarea unui ciclu de invatamant prin adaptarea la cerintele primului loc de munca sau prin dezvoltarea de firme care sa creeze locuri de munca si valoare adaugata in comunitatile lor.

Proiectul a implementat instruirea antreprenoriala concreta de tip ”atelier antreprenorial” pentru 700 elevi din clasele X-XI din regiunile Bucuresti-Ilfov si SV Olteniei, in sprijinul tranzitiei de la scoala la viata activa:

-  Dezvoltarea aptitudinilor de munca si a abilitatilor antreprenoriale ale elevilor;

-  Dezvoltarea unei retele in comunitate pentru sprijinirea firmelor de exercitiu;

-  Dezvoltarea firmelor de exercitiu in companii pilot reale, cu scopul de a creste in viitor numarul de firme mici si de locuri de munca.

Elevii participanti in programul de antreprenoriat si-au imbunatatit la clasa cunostintele, prin sesiuni de educatie antreprenoriala de tip ”learning by doing” si consiliere profesionala generica si pe departamentele specifice unei firme reale: administrativ, productie, marketing, resurse umane, financiar.

20 Ateliere antreprenoriale JA in 20 licee din Bucuresti, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Motru, Novaci, Ramnicu Valcea, Slatina, Targu Jiu au implicat 1.072 de elevi, cu scopul de a face mai usoara tranzitia de la scoala la viata activa, motivandu-i pe tineri sa perceapa antreprenoriatul ca pe o solutie practica si viabila de cariera.

700 elevii participanti in proiect au dat testarea internationala de competente antreprenoriale, avand sansa sa obtina Entrepreneurial Skill Pass, o certificare unica in Europa, recunoscuta in 26 de state si sustinut de companii de top, institutii de invatamant superior, organizatii internationale si de Uniunea Europeana.

5 ateliere de antreprenoriat au fost infiintate in liceele partenere din regiunile Bucuresti-Ilfov si SV Olteniei. Astfel, sistemului de practica in scolile participante a fost imbunatatit prin introducerea formatului modern de practica antreprenoriala atat in atelierele antreprenoriale mentionate anterior, cu participarea consultantilor voluntari din comunitatea de afaceri, cat si prin job shadow al elevilor din firmele de exercitiu la antreprenori mici si mijlocii din comunitatea locala.

In plus, 1179 de profesori, elevi, profesionisti si antreprenori din judetele Bucuresti, Dolj, Mehedinti, Olt si Valcea au fost implicati in 5 evenimente JA Innovation Days pe tema antreprenoriatului, orientarii profesionale si carierei (Bucuresti – luna mai, Craiova, Ramnicu Valcea, Slatina si Targu Jiu – luna noiembrie). Evenimentele au intregrat activitati precum:

sesiunile de training privind metodele learning by doing in educatia antreprenoriala;

- targurile de firme de exercitiu – in cadrul carora elevii au realizat primele prezentari de planuri de afaceri si tranzactii pentru vanzarea produselor/serviciilor create de ei si au primit consultanta de la antreprenori locali;

- concursuri de idei antreprenoriale pe baza unui studiu de caz si activitati de orientare profesionala, care i-au stimulat pe tineri sa gaseasca solutii pentru a crea locuri de munca si sa descopere ce optiuni de cariera au in domeniul preferat, prin experienta de shadowing intr-o companie sau institutie (evenimentul Job Shadow Day derulat la Bucuresti in luna mai), invatand de la profesionisti cum sa isi dezvolte si evalueze in mod corect abilitatile si competentele, cum sa ia decizii si sa isi seteze obiective de cariera realiste.

In cadrul proiectului, au fost inscrise in ROCT 99 de firme exercitiu, al caror obiect de activitate raspunde cerintelor mediului de afaceri local. 50 de firme de exercitiu au primit sucventii in valoare de 3.500 de LEI a face tranzitia catre firme reale. 50 de echipe au primit deasemenea premii pentru trecerea de la firma de exercitiu la firma reala, in competitiile din cadrul Innovation Days, in valoare de 1200 LEI fiecare.

“Implicarea in firmele de exercitiu le da posibilitatea sa inteleaga ce inseamna sa coordonezi o activitate de antreprenoriat, sa primesti sarcini, sa le executi, sa stii ca de tine depinde reusita echipei. Participarea la targuri ii ajuta sa inteleaga ce inseamna piata, concurenta. Elevii au apreciat foarte mult prezenta in juriu a unor antreprenori de valoare de la care au invatat ca si in Romania poti fi antreprenor si poti castiga bani muncind, dar si acordarea premiilor care, au spus ei, stimuleaza progresul, increderea in sine si dorinta de a mai participa la astfel de evenimente. O experienta utila pentru dezvoltarea comunicarii in fata unui public si un exercitiu bun pentru infrangerea emotiilor.” a declarat doamna profesoara Elena Melente, Colegiul Economic Hermes, Bucuresti

Evenimentele JA Innovation Days, le-au oferit celor 99 de echipe de liceeni care au infiintat firme de exercitiu sansa unei experiente practice, prin care sa aplice cunostintele teoretice si abilitatile antreprenoriale dobandite in scoala si prin programul de antreprenoriat Compania Junior, precum si posibilitatea de a-si consolida abilitatile de lucru in echipa si comunicare, de a face schimb de experienta cu alti tineri si cu antreprenori, de a invata care sunt cele mai eficiente metode de promovare si vanzare a produselor/serviciilor si de atragere a investitorilor. Toate echipele participante au primit feedback si consultanta din partea expertilor invitati, iar cele mai bune idei (fabricarea si comercializarea unor jucarii care pot fi testate intr-un spatiu special amenajat, lant de restaurante cu specific international, tipografie digitala, jocuri inovative care dezvaluie si povestile protagonistilor, servicii turistice) au fost premiate cu finantari pentru transformarea firmelor de exercitiu in afaceri.

“In acest proiect am apreciat ca firmele de exercitiu ne-au pus in valoare creativitatea, simtul estetic si spiritul competitiv, respectiv spiritul de echipa. Prin participarea la acest proiect am invatat ca esenta unei prezentari consta in simplitatea ei si ca publicul caruia ne adresam este un factor principal pentru dezvoltarea firmei de exercitiu.” – ne-a impartasit unul dintre elevi din firma de exercitiu Bunatatiile Bunicii.

Despre proiectul ”De la Firma de Exercitiu la Firma Reala. Prin antreprenoriat aduci valoare si locuri de munca in comunitatea ta”.

Scopul proiectului este dezvoltarea firmelor de exercitiu in 20 de licee din Bucuresti si SE Olteniei, cu implementarea unui format modern de practica antreprenoriala sau de shadowing la antreprenori locali, care sa sprijine elevii sa-si transforme firmele de exercitiu in companii pilot reale. Un obiectiv central este dezvoltarea aptitudinilor de munca si a abilitatilor antreprenoriale pentru 700 de liceeni prin instrumente de tipul „firma de exercitiu” si activitati ”learning by doing”, si prin parteneriat cu comunitatea de afaceri locala si nationala.

Proiectul este implementat de JA Romania, in parteneriat cu Liceul Constantin Brancoveanu (Horezu), Scoala Superioara Comerciala Nicolae Kretzulescu (Bucuresti), Liceul Tehnologic Mircea Vulcanescu (Bucuresti), Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza (Bucuresti) si Colegiul Economic Petre S. Aurelian (Slatina). Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in Oameni!

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/junior-achievement-romania/junior-achievement-romania-dezvolta-cultura-antreprenoriala-in-randul-elevilor-de-liceu