Programul de educatie financiara BaniIQ se extinde prin aplicatii online si pe telefonul mobil

BUCURESTI - 15 mai 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

● Aplicatia gratuita de administrare a bugetului personal, realizata pentru telefoanele mobile cu sisteme de operare Android si iOS, este primul pas practic pentru un control mai bun al finantelor proprii
● Orice persoana interesata sa-si imbunatateasca cunostintele din domeniul financiar poate urma un curs interactiv disponibil pe Facebook si pe www. baniiq .ro

Bucuresti, 15 mai 2013 – Visa Europe , impreuna cu bancile membre din Romania si partenerii strategici, extinde programul de educatie financiara BaniIQ prin lansarea unei platforme interactive de training online, care include si o aplicatie Facebook, precum si o aplicatie pentru telefonul mobil pentru administrarea bugetului personal.

Informatiile puse la dispozitia persoanelor care doresc sa isi gestioneze mai bine finantele proprii prin programul BaniIQ pot fi accesate in prezent prin intermediul intregii game de dispozitive digitale: calculatoare, telefoane mobile si tablete.

Cursurile din cadrul programului BaniIQ includ notiuni teoretice esentiale si studii de caz despre planificarea financiara, organizarea bugetului personal, modalitati de utilizare a serviciilor financiare pe internet, economisire, investitii si multe altele.

"Actiunile noastre isi propun sa faciliteze accesul cat mai multor romani la informatii financiare care sa ii ajute sa-si administreze finantele personale cat mai bine posibil. Informatiile financiare devin cu atat mai utile avand in vedere contextul economic dificil cu care se confrunta oamenii. Ne dorim ca pana la sfarsitul acestui an sa ajungem la un numar de 150.000 de persoane care sa primeasca informatii utile prin cursurile derulate in licee, universitati si pe internet. Ca urmare a cererilor primite de la persoanele care au finalizat trainingul anul trecut, am decis sa extindem programul BaniIQ prin aplicatia pentru mobil de administrare a bugetului personal. Aceasta aplicatie sporeste controlul asupra bugetului personal indiferent de modul in care sunt facute platile: electronic sau cu numerar. Inregistrarea lunara a tuturor veniturilor si cheltuielilor pe un caiet poate nu este o optiune comoda, insa telefonul mobil este intotdeauna la indemana", a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Europe.

Aplicatia de administrare a bugetului personal pe telefonul mobil

Primul pas practic pentru controlul finantelor proprii il reprezinta mentinerea unui buget personal lunar, care se poate realiza in prezent mult mai usor, direct pe telefonul mobil. Aplicatia permite utilizatorilor sa-si inregistreze veniturile, cheltuielile si calculeaza sumele disponibile ramase dupa plata tuturor cheltuielilor. In plus, se pot defini foarte usor obiective personale si costul acestora, iar aplicatia calculeaza suma care trebuie economisita lunar pentru indeplinirea lor. Astfel, aplicatia demonstreaza ca obiectivele mari sunt realizabile printr-o planificare atenta si economii lunare.

Utilizatorii isi pot defini veniturile si cheltuielile planificate si primesc notificari pe ecranul telefonului privind ziua in care sunt programate incasari sau plati, chiar daca nu au aplicatia deschisa in acel moment. In plus, utilizatorii pot analiza evolutia bugetului personal in lunile anterioare si, pe baza analizei acesteia, pot lua decizii care sa ii ajute in gestionarea mai eficienta a finantelor proprii.

Aplicatia de administrare a bugetului personal poate fi descarcata gratuit de pe Google Play si App Store, cautand numele "BaniIQ".

Platforma interactiva de training online

Platforma interactiva de educatie financiara presupune o sesiune de training online pe www.baniiq.ro sau prin intermediul unei aplicatii disponibile pe pagina Facebook.com/BaniIQ. Prin intermediul aplicatiei Facebook, cei 6 milioane de utilizatori din Romania ai retelei de socializare pot avea mai usor acces la informatii financiare.

Programul online permite asimilarea de notiuni care sa ajute la o mai buna intelegere a importantei administrarii eficiente a bugetului personal, a planificarii platilor in functie de cheltuielile prioritare si la gestionarea relatiei cu banca, de la deschiderea unui cont bancar la modalitatile de economisire si realizare a platilor.

Mai mult, platforma online ofera utilizatorilor posibilitatea de a testa modul in care notiunile dobandite in cadrul cursului online i-au ajutat sa-si imbunatateasca cunostintele, precum si sfaturi practice care sa ii sustina si sa ii motiveze in atingerea obiectivelor personale.

La finalizarea sesiunii de training, utilizatorii primesc o diploma oficiala care atesta cunostintele dobandite si, pana la finalul lunii septembrie, pot castiga premii instant constand in telefoane Samsung Galaxy SIII si jocuri Monopoly cu cardul sau, prin tragere la sorti, marele premiu de 1.000 de euro.

Programul de educatie financiara BaniIQ

Proiectul BaniIQ, lansat in 2012, este finantat de Visa Europe impreuna cu bancile membre din Romania, cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, si implementat de Junior Achivement Romania. Programul se adreseaza atat tinerilor cat si adultilor.

"Am lansat BaniIQ in primavara anului trecut, iar succesul programului ne-a depasit asteptarile: 55.000 de persoane au primit informatii financiare pana la finalul primei editii din 2012. Multumim tuturor partenerilor pentru sprijinul acordat, in special bancilor membre care au trimis voluntari pentru a oferi cursantilor exemple de dificultati in administrarea finantelor intampinate in viata reala si au promovat programul de educatie financiara in randul propriilor clienti", a adaugat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Europe.

Cursurile destinate tinerilor sunt sustinute in acest an in perioada februarie - decembrie in liceele si universitatile din 64 de orase din Romania, de catre profesori care au fost pregatiti in prealabil in cadrul unor traininguri de educatie financiara organizate de Junior Achievement Romania .  De asemenea, sunt sustinute si cursuri destinate adultilor in reteaua nationala de biblioteci publice din cadrul programului Biblionet.

Despre Visa Europe

Visa Europe este o companie de plati detinuta si operata de catre bancile membre si de catre alti furnizori de servicii de plati din 36 de tari din Europa.

Visa Europe isi desfasoara activitatea in avangarda tehnologiei pentru a crea servicii si o infrastructura care permit milioanelor de consumatori, comercianti si guverne din Europa sa faca plati electronice. Companiile membre emit carduri, incheie acorduri cu comerciantii si determina valoarea comisioanelor pentru comercianti si posesorii de carduri.

Visa Europe utilizeaza un model de business bazat pe volume mari si costuri reduse pentru furnizarea de servicii companiilor membre. Profitul este reinvestit in vederea sustinerii capitalului si rezervelor. In ultimii sase ani, Visa Europe a investit peste 1 miliard de euro in tehnologii noi si infrastructura.

In Europa, exista 470 milioane de carduri Visa si 1 € din fiecare 6,75 € cheltuiti este pe un card Visa. Segmentul cardurilor de debit reprezinta aproape 80% din portofoliul Visa si cheltuielile efectuate cu carduri de debit Visa in Europa au depasit 1.000 de miliarde euro (1.050 miliarde euro) in 2012. Cheltuielile online efectuate cu carduri Visa in Europa in 2012 au depasit in premiera 200 miliarde euro (212 miliarde euro), reprezentand peste 20% din tranzactiile procesate de Visa Europe.

Incepand cu anul 2004, Visa Europe, fondata in Marea Britanie, este independenta de corporatia globala Visa Inc., cu o licenta exclusiva, irevocabila si perpetua in Europa. Ambele companii actioneaza in parteneriat pentru a asigura interoperabilitatea globala a platilor cu Visa. Fiind un sistem de plati european, Visa Europe are capacitatea de a raspunde rapid la cerintele specifice pietei bancare europene si ale clientilor - detinatori de carduri si comercianti - si sa indeplineasca obiectivul Comisiei Europene de a crea o adevarata piata interna de plati.

Pentru informatii suplimentare, vizitati www.visaeurope.com.

Persoane de contact

Gilia Craciun

Tel: +40 744 699 003

gilia.craciun@grayling.com

Alexandra Chelu

Tel: +40 749 088 409

alexandra.chelu@grayling.com

Website: www.visa.ro