Kaspersky Lab brevetează o tehnologie avansată pentru combaterea epidemiilor malware

BUCURESTI - 8 iulie 2010

Comunicat tip General in IT&C

Kaspersky Lab a obţinut un nou brevet în Statele Unite ale Americii pentru o tehnologie revoluţionară care permite estimarea exactă a impactului potenţial pe care îl poate avea o epidemie malware, ajutând la împiedicarea creşterii nivelului ei de răspândire.

În prezent, programele periculoase au capacitatea de a se răspândi foarte rapid, precum focul nesupravegheat, infectând milioane de computere atunci când o epidemie izbucneşte pe Internet. Astfel de situaţii pot conduce la „prăbuşirea” unor infrastructuri IT, computerele devenind vulnerabile la scurgeri de informaţii, care apoi deschid drumul unor tentative majore de fraudă. Detectarea malware-ului pe fiecare calculator în parte se dovedeşte a fi puţin eficientă în cazul unor asemenea incidente.
Experţii Kaspersky Lab consideră că o metodă pentru estimarea nivelului şi direcţiei de creştere a unei epidemii, asemenea unui sistem de alarmă, este absolut necesar în astfel de situaţii. Yury Mashevsky, Yury Namestnikov, Nikolay Denishchenko şi Pavel Zelensky au dezvoltat noua tehnologie Kaspersky Lab, care a obţinut brevetul cu numărul 7743419 din partea US Patent & Trademark Office, în data de 22 iunie 2010.
Aceasta funcţionează prin analiza datelor statistice despre ameninţările informatice, obţinute dintr-o reţea de monitorizare globală. Reţeaua urmăreşte numărul de download-uri ale programelor malware, atacurile iniţiate de hackeri, precum şi alte incidente legate de securitate, înregistrând ora la care se produc, sursa şi locaţia geografică. Epidemiile aflate în fază incipientă pot fi identificate în funcţie de numărul de incidente informatice care se produc la un anumit moment într-o anumită zonă a globului. Noua metodă permite identificarea cu uşurinţă a sursei unei epidemii şi poate estima gradul şi modul ei de propagare.
Informaţiile oferite de tehnologia Kaspersky pot fi utilizate de toate ţările care se află în calea unei posibile epidemii, pentru a inţia măsuri de protecţie. Monitorizarea, detecţia şi analiza datelor este realizată în timp real, metoda fiind foarte eficientă pentru protejarea împotriva epidemiilor malware care se răspândesc foarte rapid.
„Noul sistem include un set de avantaje în faţa altor soluţii similare”, spune Nadia Kashchenko, Chief Intellectual Property Counsel Kaspersky Lab. „Această tehnologie conţine un subsistem pentru detectarea sursei pericolului, un modul care generează măsuri de protecţie şi un alt subsistem care simulează gradul de răspândire a epidemiei”, completează aceasta.
Kaspersky Lab are peste 50 de brevete care aşteaptă aprobare – în Statele Unite ale Americii, China, Rusia şi Europa – ce acoperă o arie largă de noi tehnologii la care au lucrat specialiştii companiei.

Despre Kaspersky Lab Romania

Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab este cel mai mare producător de soluţii de securitate informatică din Europa şi locul patru la nivel mondial. Compania oferă unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hackeri, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.securelist.com.

Andrei Savu
Premium Communication
e-mail: andrei.savu@premiumpr.ro
tel: 0747.303.093

Ionuţ Tecuceanu
Premium Communication
e-mail: ionut.tecuceanu@premiumpr.ro
tel: 0755.060.117

office@kaspersky.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/kaspersky-lab-romania/kaspersky-lab-breveteaza-o-tehnologie-avansata-pentru-combaterea-epidemiilor-malware