Kaspersky Lab: luna iunie a marcat o creştere explozivă a numărului de variante ale viermelui „Koobface”

BUCURESTI - 9 iulie 2009

Comunicat tip General in IT&C

Experţii în securitate informatică ai Kaspersky Lab au constatat o explozie a numărului de noi variante ale Koobface, un vierme care se răspândeşte prin intermediul reţelelor sociale, precum Facebook. Doar pe durata unei singure luni, numărul variantelor de Koobface a crescut de la 324, înregistrat la sfârşitul lui mai, la aproximativ 1000 la finalul lunii iunie.

Net-Worm.Win32.Koobface a fost identificat prima dată în urmă cu un an de Kaspersky Lab, când a devenit celebru prin modalitatea sa inedită de a se răspândi: prin intermediul conturilor utilizatorilor de Facebook sau MySpace. Viermele trimite mesaje de pe profilul unui utilizator către toţi prietenii acestuia, îndemnându-i să urmeze link-uri către site-uri ce imită YouTube prin prezentarea de video-playere false. Atunci când se încearcă vizionarea filmului primit prin link, apare un mesaj de atenţionare în care este sugerată descărcarea „unei noi versiuni de Flash Player”, pentru a putea vizualiza conţinutul. În locul plug-in-ului, utilizatorul va instala, fără ştirea sa, o versiune de Koobface. Odată infectat, profilul respectiv va începe să trimită mesaje asemănătoare către toţi prietenii din listă.
În momentul de faţă, viermele şi-a extins capacităţile de răspândire şi funcţionare, fiind identificat şi pe alte reţele sociale, precum Hi5, Bebo, Tagged, Netlog sau Twitter. Popularitatea acestor site-uri este în creştere, de aceea infractorii cibernetici îşi vor concentra şi mai mult atenţia asupra lor, fiind canale cu o putere foarte mare de transmitere.

„Creşterea numărului de atacuri prin intermediul reţelelor sociale din ultima lună dovedeşte faptul că strategiile infractorilor cibernetici sunt mult mai eficiente atunci când atacurile sunt lansate într-un context social”, a spus Ştefan Tănase, Regional Researcher, Kaspersky Lab. „Iunie 2009 va rămâne un moment de referinţă pentru evoluţia malware-ului propagat prin reţelele sociale. Activitatea pe care am înregistrat-o acum întrece cu mult orice altă lună precedentă”, a completat Tănase.
Pentru a se proteja împotriva unor posibile infecţii, utilizatorii sunt sfătuiţi:
•Să fie precauţi atunci când deschid link-uri care vin în condiţii suspecte, chiar dacă expeditorul este unul din lista de prieteni
•Să folosească fie Internet Explorer 7 în „Protected mode”, fie Firefox cu „NoScript” instalat
•Să divulge cât mai puţine informaţii personale şi să nu afişeze adresa de reşedinţă sau numărul de telefon
•Să-şi actualizeze periodic bazele de date cu semnături ale programelor antivirus folosite, pentru a preveni noi atacuri.

Utilizatorii care folosesc produse Kaspersky Lab sunt complet protejaţi împotriva tuturor versiunilor cunoscute de Net-Worm.Win32.Koobface. Experţii în securitate ai companiei acordă o atenţie sporită activităţii desfăşurate în prezent pe reţelele sociale, actualizând constant protecţia oferită pentru a face faţă noilor versiuni ale viermelui.

Despre Kaspersky Lab Romania

Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab produce şi distribuie unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru
PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hacker-i, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori privaţi, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.viruslist.com
Andrei Savu
Premium Communication
e-mail: andrei.savu@premiumpr.ro