Controlul umidităţii în crame şi pivniţe de vinuri

BUCURESTI - 1 august 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Constructii, Tehnologie

Stocarea vinului necesită condiții de mediu (temperatura, lumină, vibrații, ventilație și umiditate ) constante și controlate. Când vinul este depozitat necorespunzător, poate dezvolta un gust nedorit și chiar se poate strica. Într-o pivniță sau într-o cramă, unul dintre aspectele cele mai importante este menținerea unei umidități constante. Atunci când umiditatea depășește nivelul optim, putem interveni cu ajutorul unui dezumidificator, un dispozitiv conceput pentru a elimina umiditatea în exces din aer, iar când umiditatea scade sub limita convenabilă o putem ajusta cu ajutorul unui umidificator de aer.

Printre multe lucruri necesare pentru a menține condițiile corespunzătoare într-o pivniță sau într-o cramă vin este o înțelegere clară a importanței umidității și a rolului său în procesul de învechire și de păstrare a vinului la o calitate superioară. La fel de important ca și vinul, sunt dopuri de plută, sticla, eticheta vinului și condițiile în care acestea sunt păstrate.

De ce umiditatea este o amenințare pentru calitatea vinului?

Vinul poate fi ușor distrus de o serie de factori, printre care se află și umiditatea. Umiditatea se referă la cantitatea de vapori de apă conținută în aer. Niveluri incorecte de umiditate în cramă pot conduce la compromiterea integrității etichetei și a dopului de plută, care afectează, la rândul lor, calitatea generală a colecției de vin.

În cazul în care umiditatea în cramă sau în pivnița de vinuri este prea scăzută, dopurile de plută se vor usca, sticlele nu vor mai fi închise etanș, permițând aerului să pătrundă și vinului să se evapore ușor. În plus, oxigenul din aer la contactul cu vinul va crea o reacție chimică de oxidare, vinul se va strica și, în timp, va ajunge să aibă același gust ca oțetul.

În schimb, în cramele sau pivnițele de vinuri prea umede, se creează condens, mucegai, ciuperci și tot felul de mirosuri neplăcute. În plus, dopurile de plută vor prinde mucegai, distrugând astfel vinul. Etichetele de pe sticle de vin pot, la rândul lor, să se deterioreze din cauza mucegaiului. Acestea sunt extrem de importante, afectând nu doar prezentarea generală și estetica sticlei, dar și valoarea ca investiție a vinului.

Cum se poate atinge nivelul ideal în crame și beciuri?

Pentru depozitarea vinului este nevoie de un echilibru în ceea ce privește umiditatea. Un nivel de umiditate de 70% este de obicei recomandat, dar între 50 - 80% este considerat acceptabil, la o temperatură de 10-12 ºC. Nivelurile de umiditate pot varia în funcție de localizarea geografică, de sezon, de modul în care este construită și izolată pivnița. Verificarea nivelului de umiditate se poate face cu ajutorul unui termo-higrometru, un aparat special care vă indică umiditatea și temperatura din încăpere.

Firma Life Art Distribuție vă poate oferi soluții viabile pentru ambele tipuri de situații: umiditatea prea scăzută sau umiditate în exces.

Cea mai eficientă și mai simplă metodă pentru creșterea nivelului de umiditate într-o cramă rămâne, utilizarea unui umidificator. Propunerea noastră este umidificatorul profesional produs de firma germană Venta. Disponibil în 4 modele, umidificatorul Venta are capacitatea de a regla nivelul de umiditate în încăperi de la 20 până la 300 de mp. Aparatul funcționează doar pe bază de apă rece, de la robinet, nu elimină abur cald care ar putea să conducă la creșterea temperaturii sau la crearea condensului, este foarte robust și rezistent și are un consum redus de energie electrică. Principalul său avantaj este, însă, faptul că dispozitivul este prevăzut cu un sistem de autoreglare, în sensul că elimină în încăpere doar atâta umiditate de cât este nevoie, fără a interveni riscul unei supraumidificări.

Dacă problema cu care vă confruntați este, însă, umiditatea în exces, soluția pe care v-o recomandăm este dezumidificarea. În funcție de mărimea cramei sau pivniței de vinuri și de gravitatea problemei, putem interveni cu un dezumidificator casnic (potrivit pentru încăperi de până la 50 mp) sau cu un dezumidificator profesional, care va scoate forțat excesul de umiditate.

Ambele timpuri de dezumidificatoare au la bază principiul condensării, cu recircularea de aer, apa extrasă putând fi colectată fie într-un rezervor, fie direct la o scurgere printr-o conductă.

Dezumidificatoarele casnice sunt prevăzute cu higrostat incorporat, un compresor rotativ, dezghețare electronică, lumină de avertizare care indică atunci când rezervorul de apă este plin, protecția preaplin automată (oprește aparatul atunci când rezervorul este plin), filtru ușor accesibil, ușor de curățat. În plus, aceste dezumidificatoare sunt silențioase și economice, consumul de energie fiind sub 1kW/h.

În cazul unei inundații sau a producerii de condes puternic, care pot afecta calitatea colecției de vinuri, cel mai indicat ar fi o intervenție în forță, cu ajutorul unor dezumidificatoare profesionale care au capacitatea de a usca pereții în profunzime și nu doar umezeala de la suprafață, eliminând riscului apariției de mucegai.  În acest sens, vă recomandăm dezumidificatoarele Aerial, produse în Germania, cu o performanță la fel de bună și la temperaturi mai scăzute. Acestea pot fi achiziționate sau închiriate, în funcție de nevoile pe termen lung ale clientului.

Controlul  umidității într-o cramă sau pivniță nu trebuie neglijat sub nicio formă, întrucât umiditatea este unul dintre factorii principali care își pun amprenta în timp asupra calității și valorii de piață a vinului. Există soluții ușor accesibile și foarte eficiente care vă ajută să mențineți sub control umiditatea, iar noi va stăm la dispoziție cu sfaturi și cele mai bune produse în vederea protejării investiței dumneavoastre.

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/life-art-distributie/controlul-umiditatii-in-crame-si-pivnite-de-vinuri