HG 400/2003 pt aprobarea normelor metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari este discriminatorie prin prevederile legate de atestarea administratorilor!

BUCURESTI - 26 octombrie 2005

Comunicat tip General in Administratie Publica

CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII, prin Hotararea nr. 239/31.08.2005, considera ca prevederile cuprinse in HG. Nr. 400/2003, la art.61, art.67 (3) lit.e) si art. 70 (1) referitoare la atestarea administratorilor se incadreaza in prevederile art. 2 alin. 2 din OG nr. 137/2000 privind si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.


HG 400/2003 pt aprobarea normelor metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari este discriminatorie prin prevederile legate de atestarea administratorilor!


CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII, prin Hotararea nr. 239/31.08.2005, considera ca prevederile cuprinse in HG. Nr. 400/2003, la art.61, art.67 (3) lit.e) si art. 70 (1) referitoare la atestarea administratorilor se incadreaza in prevederile art. 2 alin. 2 din OG nr. 137/2000 privind si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Avand in vedere faptul ca functia de administrator de imobil este consacrata la nivel de act normativ ca ocupatie (cod 512112) iar exercitarea acestui drept trebuie sa fie neangradit, liber, iar prin dispozitiile precizate (din HG 400/2003) se ingradeste acest drept, CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII recomanda Ministerului Administratiei si Internelor sa modifice prevederile mai sus mentionate in vederea armonizarii cerintelor exercitarii libere a dreptului la munca cu reglementarile referitoare la dobandirea calitatii de administrator de imobil.

Presedinte
Mihai Mereuta


ANEXE
Norma metodologica din 02/04/2003 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
(cu modif aduse de HG 1386/2003)
CAPITOLUL V
Atestarea administratorilor - persoane fizice
Art. 61. - Consiliile locale vor constitui, prin hotărâre, o comisie de atestare care va organiza examinarea persoanelor fizice propuse de către adunările generale ale asociaţiilor de proprietari pentru administrarea imobilelor.
Art. 67. - (1) Persoanele care solicită atestarea calităţii de administrator de condominiu vor adresa o cerere de evaluare a capacităţii lor comisiei de specialitate constituite de consiliul local, prin hotărâre, potrivit art. 7 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 85/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 234/2002.
(2) Cererea de atestare se adresează consiliului local de pe raza unităţii administrativ-teritoriale în care se află condominiul.
(3) La cererea de atestare a solicitantului se vor anexa următoarele acte:
a) curriculum vitae;
b) copii legalizate de pe actele de stare civilă;
c) copii legalizate de pe actele de studii, inclusiv certificatul de pregătire profesională emis în condiţiile legii;
d) certificatul de cazier;
e) recomandări din partea preşedintelui comitetului executiv al asociaţiei de proprietari ai clădirii pentru care solicită atestarea calităţii de administrator.
Art. 71. - (1) Atestatul de administrator de imobil se eliberează pentru o perioadă nedeterminată şi este valabil numai pe teritoriul administrat de autoritatea administraţiei publice locale emitentă.
(2) Atestatul va menţiona datele de identitate ale titularului şi autoritatea administraţiei publice locale emitentă.
(3) Atestatul poate fi suspendat sau retras de către autoritatea administraţiei publice locale emitentă, la propunerea motivată a compartimentului specializat al consiliului local, sesizat din oficiu sau la cererea asociaţiilor de proprietari.

Ordonanta nr. 137 din 31/08/2000
privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare
Text actualizat până la data de 11.03.2004 avându-se în vedere următoarele acte:
- Legea nr. 48/2002
- O.G. nr. 77/2003
- Legea nr. 27/2004.
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale art. 1 lit. S pct. 2 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.
CAPITOLUL I
Principii şi definiţii
Art. 2. - (1) Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV sau apartenenţă la o categorie defavorizată, care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.
(11) Dispoziţia de a discrimina persoanele pe oricare dintre temeiurile prevăzute la alin. (1) este considerată discriminare în înţelesul prezentei ordonanţe.
(2) Sunt discriminatorii, potrivit prezentei ordonanţe, prevederile, criteriile sau practicile aparent neutre care dezavantajează anumite persoane, pe baza criteriilor prevăzute la alin. (1), faţă de alte persoane, în afara cazului în care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate şi necesare.
(3) Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi atrage răspunderea contravenţională conform prezentei ordonanţe, dacă nu intră sub incidenţa legii penale.
(31) Constituie hărţuire şi se sancţionează contravenţional orice comportament pe criteriu de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, apartenenţă la o categorie defavorizată, vârstă, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.
(4) Orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă bazată pe două sau mai multe criterii prevăzute la alin. (1) constituie circumstanţă agravantă la stabilirea răspunderii contravenţionale dacă una sau mai multe dintre componentele acesteia nu intră sub incidenţa legii penale.
(5) Constituie victimizare şi se sancţionează contravenţional conform prezentei ordonanţe orice tratament advers, venit ca reacţie la o plângere sau acţiune în justiţie cu privire la încălcarea principiului tratamentului egal şi al nediscriminării.
(6) Prevederile prezentei ordonanţe nu pot fi interpretate în sensul restrângerii dreptului la libera exprimare, a dreptului la opinie şi a dreptului la informaţie.
(7) Măsurile luate de autorităţile publice sau de persoanele juridice de drept privat în favoarea unei persoane, unui grup de persoane sau a unei comunităţi, vizând asigurarea dezvoltării lor fireşti şi realizarea efectivă a egalităţii de şanse a acestora în raport cu celelalte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi, precum şi măsurile pozitive ce vizează protecţia grupurilor defavorizate nu constituie discriminare în sensul prezentei ordonanţe.
(8) În înţelesul prezentei ordonanţe eliminarea tuturor formelor de discriminare se realizează prin:
a) prevenirea oricăror fapte de discriminare, prin instituirea unor măsuri speciale, inclusiv a unor acţiuni afirmative, în vederea protecţiei persoanelor defavorizate care nu se bucură de egalitatea şanselor;
b) mediere prin soluţionarea pe cale amiabilă a conflictelor apărute în urma săvârşirii unor acte/fapte de discriminare;
c) sancţionarea comportamentului discriminatoriu prevăzut în dispoziţiile alin. (1)-(5).


COD CAEN

7032 ADMINISTRAREA IMOBILELOR PE BAZĂ DE TARIFE SAU CONTRACT
ACEASTĂ CLASĂ INCLUDE, DE ASEMENEA:
- ACTIVITATEA AGENŢIILOR DE COLECTARE A CHIRIILOR;
- ÎNLESNIREA ADMINISTRĂRII, ACTIVITĂŢILE DE PAZĂ ŞI ACTIVITĂŢILE LEGATE DE: •
• ÎNLESNIREA TRANZACŢIILOR FINANCIARE;
• CURĂŢENIE ŞI ÎNTREŢINERE A CLĂDIRILOR;
• CONTROLAREA SISTEMELOR DE ÎNCĂLZIRE CENTRALĂ, AERISIRE ŞI CLIMATIZARE;
• EXECUTAREA DE REPARAŢII UŞOARE.

COR

ORDIN NR. 1453 DIN 1 MARTIE 2001PRIVIND COMPLETAREA CLASIFICĂRII OCUPAŢIILOR DIN ROMÂNIA PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI NR. 152 DIN 28 MARTIE 2001 NR. 86/1.453 MINISTERUL MUNCII ŞI SOLIDARITĂŢII SOCIALE / INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ ŞI STUDII ECONOMICE
MINISTRUL MUNCII ŞI SOLIDARITĂŢII SOCIALE ŞI PREŞEDINTELE INSTITUTULUI NAŢIONAL DE STATISTICĂ ŞI STUDII ECONOMICE,ÎN TEMEIUL PREVEDERILOR ART. 7 DIN HOTĂRÂREA GUVERNULUI NR. 4/2001 PRIVIND ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA MINISTERULUI MUNCII ŞI SOLIDARITĂŢII SOCIALE, CU MODIFICĂRILE ŞI COMPLETĂRILE ULTERIOARE, ŞI ALE HOTĂRÂRII GUVERNULUI NR. 575 BIS/1992 CU PRIVIRE LA REALIZAREA UNOR NOMENCLATOARE UNITARE DE INTERES GENERAL, PREVĂZUTE ÎN CONCEPŢIA GENERALĂ A INFORMATIZĂRII ÎN ROMÂNIA,EMIT URMĂTORUL ORDIN:
ART. 1. - SE APROBĂ COMPLETAREA CLASIFICĂRII OCUPAŢIILOR DIN ROMÂNIA (C.O.R.), APROBATĂ PRIN ORDINUL MINISTRULUI MUNCII ŞI PROTECŢIEI SOCIALE ŞI AL PREŞEDINTELUI COMISIEI NAŢIONALE PENTRU STATISTICĂ NR. 138/1.949/1995, PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, NR. 272 DIN 23 NOIEMBRIE 1995, CU NOILE OCUPAŢII DIN ECONOMIE PREVĂZUTE ÎN ANEXA LA PREZENTUL ORDIN.
ART. 2. - PREZENTUL ORDIN VA FI PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I.
MINISTRUL MUNCII ŞI SOLIDARITĂŢII SOCIALE,MARIAN SÂRBUPREŞEDINTELE INSTITUTULUI NAŢIONAL DE STATISTICĂ ŞI STUDII ECONOMICE,VICTOR DINCULESCU
ANEXĂ LISTA CUPRINZÂND OCUPAŢIILE CARE URMEAZĂ SĂ FIE INTRODUSE ÎN CLASIFICAREA OCUPAŢIILOR DIN ROMÂNIA (C.O.R.)
16. ADMINISTRATOR IMOBILE PAG. 204 - COD 512112

STANDARD OCUPATIONAL

CONSILIUL PENTRU STANDARDE OCUPAŢIONALE ŞI ATESTARE UNITATEA DE CERCETARE ŞI SERVICII TEHNICE
STANDARD OCUPATIONAL OCUPAŢIA: MANAGER DE CONDOMINIUM DOMENIUL: ADMINISTRAŢIE ŞI MANAGEMENT BUCUREŞTI 2000
UNITATEA PILOT:FUNDAŢIA ACŢIUNEA CIVICĂ
COORDONATOR PROIECT STANDARD OCUPAŢIONAL:ELENA GRIGORESCU
MEMBRII ECHIPEI DE REDACTARE A STANDARDULUI OCUPAŢIONAL:MARIAN DEACONU; MIHAI MEREUŢĂ
REFERENŢI DE SPECIALITATE:DUMITRU HOMOCEA; FLORIN PÎRVU
STANDARD APROBAT COSA LA DATA DE 11-07-2000; COD COSA: T – 270

Despre liga habitat

LIGA
ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI
- HABITAT
STR. VISINILOR NR. 22, COD 024092 SECTOR 2 BUCURESTI; TEL: 327 61 82; FAX: 327 61 83;
ADRESA CORESPONDENTA OP49 CP 82 (COD 022106)
PRESEDINTE:MIHAI MEREUTA
CF 8557733; CONT : RO96BRDE441SV03929134410 BRD – UNIREA
HOT JUD TMB : 2492/2003; INREGISTRATA IN REGISTRUL SPECIAL LA POZ 34/2003

mihai mereuta
tel 0744751416
fax 3355025
op 49 cp 82 sector 2 bucuresti
asprohabitat@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liga-habitat/hg-4002003-pt-aprobarea-normelor-metodologice-privind-organizarea-si-functionarea-asociatiilor-de-proprietari-este-discriminatorie-prin-prevederile-legate-de-atestarea-administratorilor