Andrei Plesu la Editura LiterNet (http://www.liternet.ro)

- 9 mai 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fisiere atasate:

5472-aplesutoleranta-cop.jpg

Un nou volum electronic gratuit la LiterNet:

140. Andrei Plesu: Toleranta si intolerabilul. Criza unui concept. (Cu doua interventii semnate Mircea Dumitru si Horia-Roman Patapievici)
(Volum editat cu sprijinul revistei Cuvantul)

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro

Andrei Plesu la Editura LiterNet (http://www.liternet.ro)

Cuvant inainte

Am fost imediat de acord, la solicitarea LiterNet, cu difuzarea mai larga, prin acest sit, a unei conferinte din ciclul pe care l-am initiat acum un an sub titlul “Identitate romaneasca si identitate europeana” si am obtinut in acest sens acordul Fundatiei Amfiteatru si al revistei Cuvantul. Sub deviza “Sa redevenim ceea ce-am fost, sa devenim ceea ce suntem: europeni”, acest ciclu isi propune sa examineze patrimoniul nostru intelectual si artistic incercand sa-i redescopere sursele si resursele de europenitate, sa redefineasca o identitate culturala europeana din perspectiva asumata a propriilor noastre optiuni si apartenente, sa deschida dezbaterea si asupra altor domenii ale culturii si ale societatii decat cele care au stat, la noi, pana acum in centrul atentiei. Dorim sa configuram in acest fel un tipar al confruntarii de opinii pe baza de argumente, sa contribuim la o cultura a dialogului in afara oricarui partizanat politicianist.

Conferentiarul principal, Andrei Plesu, si primul sau respondent, Horia-Roman Patapievici, nu cred ca mai au nevoie sa fie prezentati, ei fiind intelectuali publici, bine cunoscuti si in afara auditorilor obisnuiti ai Conferintelor “Cuvantul”. Mai putin cunoscut in medii din afara mediilor universitare s-ar putea sa fie Mircea Dumitru, decan al Facultatii de Filozofie a Universitatii din Bucuresti, specialist in logica modala si filozofie analitica.

Tema conferintei presupune o discutie in planuri multiple: moral, legal, politic, logic si epistemologic. Sunt angajate aici mari probleme ale istoriei umanitatii, ca si ale zilelor noastre: adevarul, justitia, libertatea, binele, raul etc. Pana unde poate merge – pana unde se cuvine sa mearga - toleranta noastra? Ce este acceptabil si ce este tolerabil? E posibila o fundamentare rationala a inacceptabilitatii? Teme si intrebari profund angajante. Nu poti sa incurajezi toleranta ori s-o deplangi fara sa te pui tu insuti in joc, in situatie.

Raspunsurile celor trei conferentiari au fost, considerate impreuna si fiecare in parte, edificatoare, stimulatoare. In loc de orice alt comentariu, ma rezum la o parte din intrebarile pe care le-am pus invitatilor mei cu speranta ca ele sa constituie un prilej de meditatie si pentru cititorii LiterNet-ului:
Ce raport se poate stabili intre toleranta si mila crestina?
Poate fi considerata iubirea o forma de toleranta? Nu cumva, vazuta de pe un alt versant, iubirea inseamna tocmai maxima exigenta, adica intoleranta?
Pe langa aspectul coercitiv al raportului intre toleranta si intoleranta ca nu exista si un aspect evaluativ, o situare intr-o ordine a valorilor? Altfel spus, toleranta este, oare, intotdeauna un raport de putere?

(Mircea Martin)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Anca Serban, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro


VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Pentru a fi anuntati de aparitia noilor carti LiterNet (pentru cei care nu sint inscrisi si pe lista Programului Cultural) e suficient sa trimiteti un e-mail fara nici un text la carti_LiterNet-subscribe@yahoogroups.com

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani si jumatate de activitate 139 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 299,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/andrei-plesu-la-editura-liternet-httpwww-liternet-ro