Carte de arhitectură, gratuit la Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) - Florin Biciuşcă: Experimentul Căţelu

- 27 mai 2005

Comunicat tip General in Arhitectura / Design

Fisiere atasate:

6028-catelu1.jpg

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de Editura LiterNet:

145. Florin Biciuşcă: Experimentul Căţelu (în colecţia Poverismul)

Acest volum poate fi descărcat gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro/carte.php?carte=145

Carte de arhitectură, gratuit la Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) - Florin Biciuşcă: Experimentul Căţelu

Argument:

Intre topos protector si experiment

Cartea lui Florin Biciusca despre lotizarea Catelu din Bucuresti este, in felul sau, un experiment in sine – si nu doar prin titlu. Autorul nu numai ca scrie, din postura profesiunii sale, despre un cartier de locuinte bucurestean, dar adauga expertizei profesionale o abordare fenomenologica. Autorul (re)traieste, la propriu, nu doar spatiul in postura sa contemporana ci si, de ce sa nu o spunem, acelasi spatiu in calitatea acestuia de topos protector al copilariei si adolescentei proprii. Arhitectul si profesorul Florin Biciusca incearca, din aceasta postura asumata - extrem de personala si, deci, extrem de subiectiva – sa ne convinga nu doar ca lotizarea din epoca imediat post-stalinista a Romaniei este un bun exemplu de ansamblu care sa permita locuirea intreolalta, ci si ca acest exemplu este repetabil astazi. Impregnate de nostalgie, textele d-lui Biciusca incearca, de asemenea, sa ne convinga de faptul ca, pentru a forma, sau pentru a stabiliza o comunitate, arhitectura isi are rolul si locul ei esential.

Din povestire, ca si din propria cercetare pe care am facut-o pe aceasta tema, reiese insa un fapt: comunitatea exista deja la momentul transplantarii si ea avea un liant mai solid decat domiciliul: etnicitatea basarabeana si, traumatizanta, experienta exilului legat de razboi. Cu alte cuvinte, ne putem intreba, copii ai scepticismului cinic postmodern cum ne aflam, daca nu cumva – in cazul de fata si, de fapt, in general – arhitectura, „containerul” vietilor noastre, nu este, de fapt, mai neutra in raport cu experienta sociala decat ne-ar placea noua, arhitectilor, sa credem. Experiente amintitoare avem, dupa Bachelard, mai toti cei care am fost ocrotiti de traume majore la inceputul vietilor si, adeseori, fie si numai simpla locuire cu parintii, oriunde se va fi produs aceasta – in satele de refugiu din Baragan sau in alte forme de exil silnic – produce de fapt aceleasi tipuri de nostalgii post-factuale.

Cu toate acestea, recomand tuturora, arhitecti sau specialisti in stiintele socio-umane, sau „doar” oameni inteligenti, Experimentul Catelu al profesorului si prietenului Florin Biciusca. Este cartea cuiva care a trait mult, intens si introspectiv o experienta careia ii gaseste acum, iata, semnificatii si invataminte de viitor pentru profesiunea sa.

(Augustin Ioan)


Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Anca Serban, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro


VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Pentru a fi anuntati de aparitia noilor carti LiterNet (pentru cei care nu sint inscrisi si pe lista Programului Cultural) e suficient sa trimiteti un e-mail fara nici un text la carti_LiterNet-subscribe@yahoogroups.com

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani si jumatate de activitate 143 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 310,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/carte-de-arhitectura-gratuit-la-editura-liternet-httpeditura-liternet-ro-florin-biciusca-experimentul-catelu