CARTI NOI la LiterNet.ro - Dorel Bucur, Catalin Mihuleac, Doru Lupeanu

BUCURESTI - 20 august 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Noi e-carti gatuite la LiterNet (http://www.liternet.ro):

232. Dorel Bucur: aer cu dungi (poezie)
233. Catalin Mihuleac: Garsoniera memoriala confort trei (proza satirica)
234. Doru Lupeanu: Fatza galbena care rade (scenariu de scurtmetraj premiat la concursul HBO 2007)

Dragi prieteni,

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unor noi e-carti editate de LiterNet:

232. Dorel Bucur: aer cu dungi (poezie)
233. Catalin Mihuleac: Garsoniera memoriala confort trei (proza satirica)
234. Doru Lupeanu: Fatza galbena care rade (scenariu de scurtmetraj premiat la concursul HBO 2007)

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro

>>>> Argument:

Dorel Bucur: aer cu dungi - Un aer plin de semne

Spre deosebire de 'lectiile de cuvinte si de lucruri' cu care ne-a obisnuit poezia romaneasca a ultimilor ani, expuse in registrul monoton al unei intimitati pansexuale sau daca nu, morbide si ermetice, Dorel Bucur ne propune, prin volumul sau de debut, o alta dimensiune a poeticului - cea nascuta din conjugarea vizibilitatii si a transparentei cu obscuritatea si gravitatia clipei. (…)

Ca exercitiu reusit de descriere a penumbrei lumii - al amestecului dintre tacere si inertia obiectelor, dintre lumina si incertitudinea sensului, volumul aer cu dungi al lui Dorel Bucur ramane in definitiv o expresie originala de sensibilitate poetica, ce se distanteaza promitator de formulele postmoderne suprasaturate de livresc si autoreferentialitate. Este poate o reintoarcere, asa cum lasa sa se vada in special ultimele poezii ale acestui volum, la rostirea esentiala a fragilitatii umane.

(Paul Marinescu)


Catalin Mihuleac: Garsoniera memoriala confort trei - Taximetristul si poetul

Catalin Mihuleac seamana cu o vedeta rock aflata in vacanta sau cu un actor celebru de film care nu vrea sa fie recunoscut de catre fani. Costel Mardare e taximetrist la Iasi.

Despre Catalin Mihuleac ati auzit, sper: scrie pe la diverse ziare, culturale ori nu, e autor de proza scurta, romancier si, mai nou, dramaturg. Piesele lui s-au jucat la cateva teatre din tara, au participat la festivaluri, au fost date la radio. Poarta parul lung si niste ochelari de soare clasici, putin retro, cu lentile aproape negre. Niciodata, indiferent de vreme, nu l-am vazut fara ochelarii aceia pe nas.

De Costel Mardare nu a auzit nimeni. Eu insa il stiu bine fiindca e varu-meu. (…)

Despre Garsoniera memoriala confort trei - nu va spun nimic. Descoperiti-l pe Mihuleac singuri. Daca a reusit un tip ca varu-meu, sigur puteti si voi.

(Cornel George Popa)


Doru Lupeanu: Fatza galbena care rade - Miracolul tehnicii comunicationale

Dupa ce anul trecut, LiterNet-ul a publicat 5 din cele 6 scenarii ale finalistilor Concursului National de Scenarii HBO, organizat de catre HBO Romania in colaborare cu APFR, organizatorul TIFF (Festivalului International de Film Transilvania), anul acesta toate cele 6 scenarii finaliste vor fi publicate, cu acordul autorilor, pe LiterNet. Iata primul din cele sase scenarii finaliste. Al doilea urmeaza in curind.

(Redactia LiterNet)

Oricat de mult am incerca sa ne impotrivim, declamand sus si tare ca suntem niste traditionalisti autentici, devotati penitei / tocului / pixului si foii de hartie aferente, cei mai multi dintre noi am cazut deja victime (sau daca nu, atunci cu siguranta suntem pe cale s-o facem) tastaturii de PC si mouse-ului. Cateii de curte tanjesc melancolic dupa tururile pantalonilor de postas ce le calca din ce in ce mai rar teritoriul in timp ce wireless-ul si dial-up-ul dau cu tifla 'anacronicilor' iar ziarele isi scad tirajele pe tarabe in favoarea editiilor online.

In acest context al incrincenatei lupte (pastrand, evident proportiile) dintre adeptii lui Johannes Gutenberg si fanii dedicati ai lui Guglielmo Marconi, Doru Lupeanu din Cluj-Napoca ne propune o scurta incursiune in suferinta trecatoare a doi romani oarecare pusi fata-n fata cu miracolul tehnicii comunicationale (si mancatorul numarul unu din timpii de birou ai angajatilor de pretutindeni), messenger-ul. Mai mult de nevoie decat de voie (fecioru-i plecat la munca in strainatate si posta e prea lenta pentru a ostoi dorul), Florin si Mia Popescu se vad siliti nu numai sa invete sa porneasca calculatorul (stiti voi, din butonul cel mare, albastru, ce trebuie apasat numai o data) dar si sa faca sign-up-ul pe messenger... corvoada ce l-ar face pe Sisif sa se bucure de zor in Tartar ca n-are decat de tabarcit o bagatela de bolovan. Nu radeti, oamenii sunt de admirat si numai pentru simplul fapt ca nu se dau batuti si nu apeleaza la 'copilul de la 2'... (...)

Pana atunci insa, si pentru a pastra echilibrul dintre cele doua tabere de care vorbeam la inceput, scenariul Fatza galbena care rade cere un tratament cinematografic... ca la carte (sic!). Cititi-l dara si imaginati-vi-l, filmat de, sa zicem, Corneliu Porumboiu si jucat (vorba juratului Mihai Chirilov) de cuplul Victor Rebengiuc - Mariana Mihut. Enter!

(Codruta Cretulescu)


Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Delia Oprea, Manuela Andrei, Dora Ionescu, Loreley Petroiu, Mihaela Iancu, Raluca Andrei, Anda Visan, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM!

Despre LiterNet

>>>> ATENTIE! Pentru a descarca o carte in prima saptamina de la aparitie sau pentru a comenta articole la LiterNet, trebuie sa va creati un cont de utilizator. Crearea contului de utilizator e gratuita.

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 5 ani de activitate 227 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 899,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.

>>>> Pentru a fi anuntati de aparitia noilor carti LiterNet (pentru cei care nu sint inscrisi si pe lista Programului Cultural) e suficient sa trimiteti un e-mail fara nici un text la carti_LiterNet-subscribe@yahoogroups.com
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/carti-noi-la-liternet-ro-dorel-bucur-catalin-mihuleac-doru-lupeanu