CARTI NOI si DESTINATIE CULTURALA la LiterNet.ro - Sighet, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

BUCURESTI - 22 martie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Azi e o zi speciala. Lansam doua carti si o destinatie culturala importanta: Sighet, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

185. Elena Spijavca: Munci si zile in Baragan
186. Stephane Courtois: Courtois la Sighet
Sighet ca destinatie culturala: http://destinatii.liternet.ro

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

http://editura.liternet.ro

Sighet, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

A patra destinatie culturala (dupa Muzeul Taranului Roman, Muzeul Zambaccian si Scheii Brasovului) este SIGHET, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei.

Inchisoarea din Sighet a fost construita in 1897, ca inchisoare de drept comun. In zilele de 5-6 mai 1950 au fost adusi la penitenciarul Sighet peste o suta de demnitari din intreaga tara (fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni), unii dintre ei condamnati la pedepse grele, altii nici macar judecati. Majoritatea aveau peste 60 de ani.

Fundatia Academia Civica a preluat ruina fostei inchisori in 1995, in vederea transformarii ei in Memorial. Fiecare celula a devenit o sala de muzeu, in care au fost amplasate obiecte, fotografii, documente, creandu-se ambianta si documentatia unei sali de muzeu.

Format dintr-un Muzeu - situat in fosta inchisoare politica din Sighet - si un Centru international de studii asupra comunismului - cu sediul in Bucuresti - Memorialul are ca scop reconstituirea si pastrarea memoriei unor popoare, in particular a celui roman, carora timp de jumatate de secol li s-a indus in constiinta o istorie falsa.

Memorialul a fost declarat 'ansamblu de interes national' prin Legea nr. 95/12 iunie 1997. In octombrie 1998, Memorialul de la Sighet a fost nominalizat de Consiliul Europei printre primele trei locuri de cultivare a memoriei europene, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si Memorialul Pacii din Normandia.


Vom incerca de-a lungul proiectului nostru sa va prezentam oamenii, povestile lor, sa scoatem din anonimat eroi, poate chiar sa va convingem ca ei sunt dovada unui curaj de care, uneori, ne indoim, ca natiune. Dar, in acelasi timp, vom dezbate problemele trecutului pentru a intelege un prezent, care nu intotdeauna ni se dezvaluie usor. Ne vom situa intre memorie si dialog, in speranta ca pe langa cei 800 de tineri, participanti la Scoala de Vara de la Sighet, vor reusi sa captam atentia celor care isi pun probleme, care doresc raspunsuri si cauta rezolvari.

(Delia Oprea)

In aceasta dubla ipostaza a Sighetului, de memorie si dialog, editura LiterNet va propune doua volume:

Elena Spijavca: Munci si zile in Baragan
Un volum autobiographic, scris de o femeie exceptionala, in cel mai tragic moment al vietii familiei ei.

Povestea uneia dintre familiile deportate din Banat in Baragan in sinistra noapte a „Rusaliilor Negre” este narata clipa de clipa in aceste pagini. Autoarea lor (nascuta la 10 mai 1918 in Basarabia, la cateva saptamani dupa unirea provinciei cu tara mama; decedata la 12 octombrie 1990 la Hamburg, unde emigrase de curand), se numeste Elena Spijavca. Este o femeie inca tanara, absolventa de gimnaziu, obisnuita sa citeasca si sa asculte muzica, sa gospodareasca si sa-si educe copiii.” (Romulus Rusan)

Stephane Courtois: Courtois la Sighet
O serie de conferinte, interviuri si mese rotunde tinute de Stephane Courtois la Sighet in cadrul Scolii de Vara.

Personalitate proeminenta a cercetarii istoriei comunismului, dl Courtois a ajuns la apogeu prin „Cartea neagra a comunismului” care, in 1997, insuma munca mai multor cercetatori, coordonati de domnia sa. Si dupa ce a scris-o, a trebuit sa o si apere, pentru ca din partea extremei stangi franceze, a nostalgicilor comunismului internationalist, care traiesc totusi intr-o Franta democratica, cartea a fost primita cu o multime de reprosuri, de minimalizari, de incriminari. (Romulus Rusan)

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei peste 4 ani de activitate 184 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 507,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/carti-noi-si-destinatie-culturala-la-liternet-ro-sighet-memorialul-victimelor-comunismului-si-al-rezistentei