Elisabeta Rizea, o legenda adevarata, la Editura LiterNet.ro

- 14 martie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

134. Rodica Mandache: Elisabeta Rizea (dramatizare dupa "Povestea Elisabetei Rizea din Nucsoara" de Irina Nicolau)

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro

Tot pe situl Editurii LiterNet.ro puteti gasi si volumul "Cateva ganduri despre muzeu, cantitati, materialitate si incrucisare / Dosar sentimental" semnat de Horia Bernea, Irina Nicolau si Carmen Huluta.

Elisabeta Rizea, o legenda adevarata, la Editura LiterNet.ro

>>>> Argument:

Elisabeta Rizea din Nucsoara. Un personaj caruia istoria recenta, cu toate ezitarile ei, i-a oferit dubla sansa de a-i fi cunoscuta legenda si de a-si converti legenda in istorie. O supravietuitoare a rezistentei.

Irina Nicolau. Alt personaj atins de aripa legendei. A creat, alaturi de Horia Bernea, oglinda fermecata in care Taranul Roman se vede in datele sale esentiale, impletind cotidianul traditional cu spiritualitatea cosmica.

Cartile Irinei Nicolau par a contura un caleidoscop eteroclit. Ce legatura o fi intre sarbatorile traditionale ale romanilor si Piata Universitatii? Cei care au fost, alaturi de ea, acolo, simt legatura asta. Putea Irina Nicolau sa nu scrie o carte despre Elisabeta Rizea? Nu cred. Cred, in schimb, ca pentru ea, a scrie despre Elisabeta Rizea e ca si cum ar scrie despre subiectele de mai sus. S-a dus acolo, la Nucsoara, a stat de vorba cu monumentul atat de viu si a scris.

Rodica Mandache nu e singura actrita care a scris piese de teatru. Lista e lunga, n-am de gand s-o pomenesc. Dar Rodica Mandache a scris pentru ca a simtit trei dureri impletite: durerea Elisabeta Rizea, durerea Irina Nicolau si, nu in ultimul rand, durerea cartii scrisa de Irina despre Elisabeta. Sa nu fim intelesi gresit, am spus "dureri", deoarece e sentimentul cel mai omenesc, cu multe fatete, toate avand, aici, ca numitor comun ceva ce ar fi greu de exprimat altfel decat in uzata expresie "mandria de a te simti om" si nu pot evita riscul de a o folosi.

(...)

Cartea pe care o veti citi nu e o dramatizare a biografiei Elisabetei Rizea. Scenariul doamnei Mandache porneste doar de la cartea Irinei Nicolau, dar are o autonomie si o conceptie dramatica ce ar trebui sa-i faca curiosi atat pe cei care au citit cartea Irinei Nicolau, cat si pe cei care n-au citit-o, dar au auzit de Elisabeta Rizea, dar mai ales pe cei, cati or mai fi, care inca n-au auzit.

Elisabeta si Irina sunt personaje ale cartii Rodicai Mandache, cu pondere comparabila, impartasind o durere comuna, intr-o relatie de ecou. Irina nu e, in scenariu, nici antropolog, nici scriitor, nici macar reporterul venit sa afle, sa provoace povestea. Desi spune explicit ca va scrie o carte. E ecoul cutremurator al povestii eroinei, amplificandu-i durerea si semnificatia. E corul antic. Un personaj indraznet construit, dar ii invit pe toti cei care, cunoscand-o pe Irina, o iubesc (implicatie inerenta) sa priveasca, citind, prin prisma omului de teatru, care a gasit "formatul" ideal al acestei povesti a povestii Elisabetei Rizea intr-o sugestie de tragedie antica. Laurentia, fiica Elisabetei, si ea cu ceva ani de puscarie la activ, completeaza armonic sugestia teatrala a actritei scriitoare.

Dincolo de a face cunoscut unui public mai larg actul mai mult moral decat cultural al scenariului scris si interpretat de Rodica Mandache, dincolo de a largi, pe cat posibil, numarul celor pentru care Elisabeta Rizea e un erou al sufletului romanesc, as mai sugera un motiv pentru care cartea merita citita. Scris pentru teatrul radiofonic, scenariul are anumite particularitati ce pun in valoare cuvantul auzit. Textul scenariului va da, cu ajutorul cititorilor LiterNet.ro, acum, si un examen de validitate intrinseca.

(Radu-Ilarion Munteanu)

Despre LiterNet

>>>> Va reamintesc ca pentru a fi anuntati de aparitia noilor carti LiterNet (pentru cei care nu sint inscrisi si pe lista Programului Cultural) e suficient sa trimiteti un e-mail fara nici un text la carti_LiterNet-subscribe@yahoogroups.com
>>>> De asemenea, puteti prelua gratuit pe situl dvs informatii despre cele mai noi aparitii ale Editurii LiterNet prin intermediul feed-urilor LiterNet. Mai multe amanunte la http://feed.liternet.ro

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani si jumatate de activitate 133 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 277,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/elisabeta-rizea-o-legenda-adevarata-la-editura-liternet-ro