O noua carte gratuita la Editura LiterNet, o posibilitate pentru o amintire: Luiza Barcan - Artisti plastici la Serata lui Iosif Sava (http://editura.liternet.ro)

- 3 octombrie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fisiere atasate:

9217-lbarcanartisti-cop.jpg

> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

155. Luiza Barcan: Artisti plastici la Serata lui Iosif Sava - 795 kb

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

>>>> Argument:

Din underground spre management cultural

Redactorul sef de atunci al redactiei culturale, Iosif Sava, parea sa nici n-o fi bagat la inceput in seama, dupa o prima reactie care a sunat cam asa, zic gurile rele: "Iar a venit in redactie o ochelarista care fumeaza toata ziua!", cand, dupa mai bine de un an, a inceput sa-i aprecieze articolele (cronica si critica de arta plastica, aparute in Literatorul, Contemporanul, Azi literar, Tribuna, artPanorama). Fireste, in maniera (re)cunoscuta a maestrului: Imi plac articolele matale, de ce nu te indrepti spre presa scrisa? In televiziune e greu sa razbati. Luiza Barcan era insa deja pe drumul ales, asa ca in decembrie 1997 este invitata sa medieze de la tribuna marelui om de cultura - asadar cot la cot - un dialog intre artisti si critici la Galeria Catacomba, cu reverente profesionale neasteptate din partea celui care, nu demult, o sfatuise altceva... Surpriza a continuat, astfel ca, in urma unei invitatii aruncate in treacat, prima Serata din 1998 s-a imbogatit cu o rubrica ulterior permanenta.

A fost cea mai mare sansa a vietii mele si, in plus, ocazia sa fac ceea ce-mi placea mai mult. Acea munca de recuperare a artistilor care, cel putin deocamdata, nu se preocupa de propria-le publicitate ori imagine, considerand ca nu e momentul, ca nu sunt pregatiti... Oricum, adevaratul artist nu e niciodata sigur de el!, mi-a marturisit Luiza. Asa au aparut saptamanal pictori, sculptori si graficieni, artisti plastici din susul "clasamentului", mai mult sau mai putin cunoscuti, redati atunci intr-o imagine coerenta publicului iubitor de frumos, in general. Sistematic, ritmic, alegand valoarea de amorf si - nu in ultimul rand - urmand lectia moderatorului TV predata de maestru, la inceput in culise: Sa te machiezi, sa te imbraci frumos, sa vorbesti liber, sa n-ai emotii!...

(...) Asta ne lega, fara sa stiu: luminarea unor artisti plastici creatori necunoscuti marelui public, asa cum va fi fost el intr-o lume nebuna, nebuna, tot mai ne-buna sa-si descopere frumusetile de aproape, amusinand cu orice pret axiologii aiurea in senzatii de sezon.

(...) Iar Luiza a plusat. Fiind legat de Basarabi datorita Canalului, iubind si urand locul in acelasi timp, m-a bucurat nespus HAR-ul cu care aliatii ei si ai lui Alexandru Nancu - sotul si partenerul Luizei in toate, sculptorul transformat de voie, de nevoie, in manager cultural - au redimensionat spatiile acele post-industriale, post-comuniste si post...ume. I-am urmarit la Valcea, de la fata locului, am recunoscut artisti din Serate si am vietuit cu ei putin, dar atat cat sa ne dam seama reciproc de apropieri nebanuite intre arte, ca si intre persoane. De fiecare data, catalizatorul Luiza gasind puntile, trecerile, deschiderile.

(...) Altfel, dupa ce am parcurs cateva pagini-demo ale acestei carti, m-am gandit la finalitatea alternativa a demersului Luizei, aceea care ar putea detona gustul si atentia marelui public spre lumea nevazuta si underground a artistilor - cei constructori inainte de toate.

(Doru Ionescu)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani si jumatate de activitate 155 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 390,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/o-noua-carte-gratuita-la-editura-liternet-o-posibilitate-pentru-o-amintireluiza-barcan-artisti-plastici-la-serata-lui-iosif-sava-httpeditura-liternet-ro