Spatiile albe ale unei carti - Postscriptum la Portretul lui M, o carte de Matei Calinescu, la LiterNet

BUCURESTI - 3 aprilie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

189. Matei Calinescu: Postscriptum la 'Portretul lui M' (versiune in romana si engleza)

Aceasta carte face parte din colectia Palimpsest, in care au mai aparut Lucian Pintilie, Andrei Plesu (cu interventii de Horia-Roman Patapievici si Mircea Dumitru), Alex. Leo Serban si Serban Foarta.

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro

Dragi prieteni,

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

189. Matei Calinescu: Postscriptum la 'Portretul lui M' (versiune in romana si engleza, versiunea in limba engleza urmeaza sa apara miine)

Aceasta carte face parte din colectia Palimpsest, in care au mai aparut Lucian Pintilie, Andrei Plesu (cu interventii de Horia-Roman Patapievici si Mircea Dumitru), Alex. Leo Serban si Serban Foarta.

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

http://editura.liternet.ro


>>>> Argument:

Cerul albastru

E suficient, pentru un scriitor, sa puna pe hartie si sa publice o carte ca Portretul lui M pentru a se detasa imediat de plutonul masiv al facatorilor-de-literatura, artizanii cuvintelor goale, care nu figureaza, nu exprima si nu costa nimic. Experienta topita in acest volum, pentru care superlativele critice raman palide si neconvingatoare, este una tripla. Tata, prieten si scriitor: trei ipostaze si personaje rotite in jurul aceluiasi protagonist, Matthew, bolnav de autism si de epilepsie, stins inainte de a fi implinit 26 de ani. Ceea ce ar putea parea neverosimil, aproape uimitor pentru un lector neavizat este ca Portretul lui M ramane o carte luminoasa. Durerea parintelui nu se exprima prin viziuni morbide si nu coloreaza in negru (fie el si funerar) existenta si rosturile ei, ori acea cupola metafizica sub care dramele omenesti capata, uneori, un sens. Suferinta sorbita pana la fund cristalizeaza, in paginile lui Matei Calinescu, intr-o incercare de cuprindere si intelegere a povestii lui M; intr-o aprofundare a lectiei pe care acesta i-a oferit-o tatalui, ca si celor din jur; in sfarsit, intr-o modificare a eului propriu, prin atingerea de inima buna si mare a fiului.

Postscriptum-ul de fata continua hasurarea spatiilor albe din complexul bolilor lui Matthew si din campul de relatii pe care autistul solitar le-a dezvoltat cu oamenii care l-au inconjurat. Daca cele doua texte (volumul ca atare si ceea ce i se adauga acum) sunt inrudite si asemanatoare ca tematica si problematica, in incandescenta lor dramatica si in tonul voit alb, retinut, non-patetic al expunerii, ceea ce difera este timpul la care se face confesiunea. Portretul... se misca intre un trecut lipsit de griji, un altul intunecat de progresia bolii lui M si un prezent indoliat urmand disparitiei sale. Perspectiva se modifica necontenit, semnele mai vechi de intrebare alternand cu adevarurile dureroase obtinute pe parcurs. In Postscriptum, cazul bolilor lui Matthew e aproape clasat, iar parintele in doliu nu mai impartaseste, de mult, nici o speranta in legatura cu destinul lui. Din fiul pierdut pentru totdeauna ramane amintirea, raman amintirile pe care tatal le exploreaza cu gingasie si infinita dragoste, cu ezitari asupra semnificatiei unor episoade, dar si cu tot mai bine reliefate linii portretistice. Fragmentele pe care le parcurgem devin niste ferestre spre trecutul lui M, deschise de un om ce ilustreaza, el insusi, fenotipul autismului in sens largit, tipul introvertit, mai distant in relatiile cu semenii, solitar prin excelenta. Singuratatea esentiala a scriitorului si singuratatea autista a fiului sau vor fuziona impresionant si, da, minunat, intr-o definitie de o frumusete dureroasa: „Mintea lui era esentialmente solitara. Mi-o reprezint asemenea unui cer mental pur, de un albastru transparent, asa cum este cerul de vara tarzie, nestrabatut de norii reveriilor, nostalgiilor, amintirilor, proiectelor, nici macar de cei ai sperantelor”.

Bineinteles ca, o data facuta lectura Portretului... si a Postscriptum-ului, ne vom intoarce la micile noastre socoteli, combinatii, invarteli si obligatii. Dar vom fi oarecum rusinati de ele, fiindca povestea lui M ne va fi transformat intr-un fel sau altul.

(Daniel Cristea-Enache)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Dora Ionescu, Radu-Ilarion Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro


VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei peste 4 ani de activitate 188 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 535,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/spatiile-albe-ale-unei-carti-postscriptum-la-portretul-lui-m-o-carte-de-matei-calinescu-la-liternet