Avant Sessions: William Basinski, live la Control Club

BUCURESTI - 25 octombrie 2018

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle

Artistul si compozitorul american William Basinski, cunoscut pentru experimentele sale in muzica ambientala, va concerta in premiera la Bucuresti, luni 29 octombrie, de la ora 20, la Control Club, in cel de-al doilea episod Avant Sessions, o noua serie de evenimente initiata de Control Club si Liveland. Biletele sunt disponibile online, prin Eventbook.ro.

poster concert William Basinski

poster concert William Basinski

 Basinski, ever melancholic, is more inclined to let the medium do the talking, in the rustle of the tape loops, the babble of found sounds, and the hush of shortwave radio static. 

Pitchfork

Cu un background solid in muzica clasica, William Basinski este un explorator neobosit, ce experimenteaza sonic de mai bine de 30 de ani, la New York si, mai recent, in California, folosind tehnologie obsoleta si inregistrari suprapuse, pe banda magnetica refolosita, pentru a crea peisaje sonore melancolice si obsedante, ce abordeaza dimensiunea temporala a vietii, reverberatiile memoriei si misterul timpului.

Cea mai cunoscuta opera a sa – The Disintegration Loops – aparuta in 4 volume, s-a bucurat de aprecierile criticilor, fiind inclusa de Pitchfork in topul celor mai importante 50 de albume din 2004. In 2012, albumul a fost relansat sub forma unui box-set, de casa de discuri Temporary Residence.

Pe langa numeroase concerte, muzicianul avangardist a lucrat la instalatii si filme, realizate in colaborare cu cineastul James Elaine, si prezentate in festivaluri si muzee din intreaga lume. In 2011, Basinski a fost ales de Antony Hegarty sa compuna muzica pentru piesa lui Robert Wilson, The Life and Death of Marina Abramovic.

Pentru cel mai recent release, Selva Oscura (Temporary Residence, 2018) William Basinski s-a alaturat compozitorului australian Lawrence English, o alta figura proeminenta in muzica ambientala. Cei doi au inregistrat simultan in Los Angeles si Brisbane, iar compozitiile sunt rodul unui proces de iteratie si rearanjare a materialelor sonore initiale.

In prezent, William Basinski se afla intr-un turneu international de promovare a urmatorului sau album, On Time Out of Time, ce va fi lansat in ianuarie 2019. In noul material, compozitorul a folosit inregistrari exclusive ale interferometrelor ce detecteaza undele gravitationale, pentru a crea o experienta viscerala, de magnitudine impresionanta.

Luni, 29 octombrie, turneul lui William Basinski trece si pe la Bucuresti: artistul american va sustine un concert la Control Club, de la ora 20, in cadrul Avant Sessions, o serie de evenimente in care au mai concertat si berlinezii Dictaphone.

Concertul William Basinski de la Bucuresti este organizat de Control Club si LIVELAND. Facebook event: https://www.facebook.com/events/2224501677826111

Biletele pot fi achizitionate la pretul de 50 de lei, online prin Eventbook.ro sau de la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4) si locatiile partenere Eventbook: http://eventbook.ro/partners.