Unde asezam scaunul auto al copilului in masina

Constanta - 12 iunie 2012

Comunicat tip Produse / Servicii in Educatie / Cultura, Sanatate, Logistica/Transport

In cazul transportului bebelusilor cu autoturismul, folosirea scaunelor si a cosuletelor auto conforme cu legislatia privind siguranta si protectia copilului este obligatorie. Aceste accesorii necesare pentru transportul copilului in deplina siguranta si in pozitii confortabile trebuie alese in functie de varsta si de greutate, si in acelasi timp sa fie compatibile cu tipul de autoturism in care sunt montate.

Scaun auto pentru copii - Bertoni, model Bumper 2012

Scaun auto pentru copii - Bertoni, model Bumper 2012

De cele mai multe ori, locul preferat de parinti pentru instalarea scaunului auto al copilului in masina este partea din dreapta a banchetei din spate: peste 40% dintre parinti prefera acest loc pentru transportul bebelusului din diverse motive, cel mai frecvent fiind faptul ca daca sunt la volan il pot vedea cu usurinta cand intorc capul in spate. Mai putin preferate sunt locul din partea stanga sau de pe mijlocul banchetei din spatele masinii

Studiile efectuate de cercetatorii americani au demonstrat ca cel mai potrivit pentru instalarea scaunelor auto pentru copii in masina este locul din mijloc pe bancheta din spate, acesta fiind cel mai putin expus in cazul unor incidente neplacute. Testele au fost efectuate de-a lungul a 7 ani si au fost analizate consecintele a 4.790 de accidente in care au fost implicati 5.358 de copii.

Concluziile au inclinat balanta in favoarea locului din mijloc al banchetei din spatele masinii, ca fiind de maxima siguranta. In aceasta pozitie, copilul beneficiaza de protectie maxima, desi instalarea scaunului auto pe mijloc poate fi putin mai greu de realizat in cazul unor modele de autoturisme.

Odata cu cresterea copilului, este necesara inlocuirea scaunului auto cu unul corespunzator varstei si greutatii copilului. Sunt absolut ne-recomandate improvizatiile sau modificarile artificiale ale sistemelor de reglare ale scaunului pentru ca pot fi afectate sistemele de protectie integrate ale acestuia. Un exemplu relevant este nepotrivirea inaltimii scaunului auto cu inaltimea copilului: daca spatarul sau tetiera scaunului este mai jos decat capul copilului, in situatia unei frane bruste  acesta va fi supus unui soc ce poate avea consecinte grave.

Pentru a evita inlocuirea scaunului sau al cosuletului auto la numai cateva luni, se poate opta pentru fotolii auto compatibile cu 2 grupe de varsta si greutate sau pentru scaunele auto universale, ce pot fi folosite de nou-nascuti si copii pana la varsta de 4 ani datorita sistemelor de reglare pentru inaltime si pozitii de sedere.