Primul tratament al bolii Parkinson care demonstreaza un efect de modificare a evolutiei bolii

BUCURESTI - 27 august 2008

Comunicat tip General in Sanatate

Primul tratament al bolii Parkinson care demonstreaza un efect dual: de modificare a bolii, respectiv de incetinire a evolutiei bolii Parkinson si in acelasi timp de ameliorare simptomatica semnificativa

Madrid, Spania, 26 August 2008. Rezultatele studiului ADAGIO (Attenuation of Disease progression with Azilect® GIven Once-daily) au fost prezentate azi in cadrul sesiunii de noutati (Late Breaking News) la cel de-al 12lea congres European al Federatiei Societatilor de Neurologie.

Rezultatele subliniaza beneficiile duale ale tratamentului cu Azilect® – pe langa beneficiile simptomatice tratamentul demonstrand si un efect de modificare a evolutiei bolii prin incetinirea cursului acesteia. Pacientii la care a fost initiata terapia cu Azilect® 1 mg/zi de la inceputul studiului (grupul cu start timpuriu) au prezentat beneficii semnificativ superioare de-a lungul timpului in comparatie cu grupul care a inceput tratamentul - cu Azilect® 1mg/zi - 9 luni mai tarziu (grupul cu debut intarziat).

Rezultatele reconfirma eficacitatea simptomatica a Azilect® vs. placebo2 – pacientii tratati cu rasagilina 1 mg prezentand o ameliorare semnificativa a scorului UPDRS in comparatie cu cei tratati doar cu placebo.

Profesorul Olivier Rascol, Clinica de Farmacologie a Spitalului Universitar Toulouse, Franta mentiona “ADAGIO este un studiu important – constituind o provocare pentru managementul actual al bolii Parkinson. Initierea timpurie a monoterapiei cu rasagilina ofera beneficii fata de un debut intarziat al tratamentului. Mai mult decat atat, rezultatele studiului intaresc conceptul conform caruia pacientii cu boala Parkinson trebuie sa primeasca tratament medicamentos cat mai curand posibil dupa stabilirea diagnosticului, in vederea ameliorarii rezultatelor ulterioare”.

ADAGIO este unul din cele mai largi studii efectuate vreodata in boala Parkinson (n=1176) si este primul studiu prospectiv care a utilizat design-ul de start intarziat pentru a examina modificarea evolutiei bolii in urma tratamentului cu Azilect®. Avand o durata medie a bolii de 4.5 luni (SD 4.6) si un scor UPDRS la nivelul de baza de 20.4 (SD 8.5), pacientii inclusi apartin unuia dintre cele mai timpurii stadii ale bolii care au fost incluse vreodata intr-un studiu randomizat, controlat placebo.3
“Incetinirea progresiei bolii constituia cea mai mare nevoie neacoperita inca in tratamentul bolii Parkinson” comenta Profesorul C. Warren Olanow , Departamentul de Neurologie Mount Sinai School of Medicine, New York, USA. “De la inceput, design-ul studiului ADAGIO a incercat sa separe efectele simptomatice ale tratamentului cu rasagilina de efectele de modificare a evolutiei bolii. Rezultatele studiului ADAGIO arata ca tratamentul timpuriu cu rasagilina 1mg/ zi ofera rezultate mai bune pe termen lung in comparatie cu cele obtinute daca medicamentul este introdus mai tarziu. Aceste rezultate sustin posibilitatea ca rasagilina sa aiba un efect de modificare a evolutie bolii ”
Rezultatele ADAGIO vin astfel in completarea studiului TEMPO [TVP-1012 in Early Monotherapy for Parkinson's disease Outpatients] care a sugerat pentru prima data potentialul tratamentului cu Azilect® de a modifica evolutia bolii. Extensia open label a studiului TEMPO pe termen lung – pana la sase ani – a demonstrat beneficiile pacientilor care incep terapia cu Azilect® 1mg mai timpuriu in comparatie cu cei care incep terapia sase luni mai tarziu. In plus, dupa doi ani de tratament, 46% dintre pacientii din studiu erau inca suficient controlati de monoterapia cu Azilect, fara sa mai necesite alta medicatie suplimentara pentru boala Parkinson.

Mary G. Baker, presedinte al European Parkinson’s Disease Association comenta
“Boala Parkinson este mai mult decat o boala care afecteaza comportamentul motor – pacientii fiind afectati pe langa conditia propriu-zisa si de impactul major al bolii in domeniile esentiale ale vietii : familie si prieteni, munca si venituri, relaxare – ceea ce duce la reducerea considerabila a independetei si calitatii vietii. Studiul ADAGIO cu rasagilina aduce noi sperante oamenilor si familiilor celor cu boala Parkinson- in sensul pastrarii mai indelungate a independentei si calitatii vietii”.

Despre Lundbeck Export A/S Romania

Azilect® este un inhibitor puternic de generatia a doua al enzimei monoaminoxidaza B. Inhibitia este selectiva si ireversibila ducand la cresterea disponibilitatii dopaminei endogene la pacientii cu boala Parkinson in stadiu timpuriu si la optimizarea nivelului dopaminei exogene la pacientii cu boala Parkinson in stadiu moderat sau avansat.
Pacientii si medicii mai beneficiaza si de regimul simplu de administrare al tratamentului – o tableta pe zi (fara titrare) – precum si de tolerabilitatea excelenta. Azilect® vine astfel si in intampinarea nevoii de simplificare a regimului terapeutic al bolii Parkinson.6
Azilect® este promovat in Europa de catre Lundbeck si Teva ca parte a unei aliante strategice intre cele doua companii. Studiul ADAGIO este un studiu multicentric dublu-orb, controlat placebo, cu doua brate paralele dintre care unul cu debut intarziat. Durata studiului a fost de 72 de saptamani si a inclus pacienti care nu beneficiasera anterior de un tratament al bolii. Pacientii au fost randomizati sa primeasca Azilect® 1 mg sau 2 mg o data pe zi timp de 18 luni (grupul cu start timpuriu), sau placebo timp de 9 luni urmat de 9 luni de tratament cu Azilect® 1 mg sau 2 mg o data pe zi (grupul cu debut intarziat).

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (NASDAQ: TEVA), cu sediul in Israel, este una dintre primele 20 de companii la nivel mondial si prima companie de produse generice. Produce si promoveaza medicamente generice si inovatoare precum si ingredienti farmaceutici. Peste 80% din vanzarile Teva sunt in America de Nord si Europa de Vest. Cercetarea si dezvoltarea Teva este orientata in special spre descoperirea unor terapii inovatoare pentru afectiunile sistemului nervos central.

H. Lundbeck A/S este o companie farmaceutica internationala dedicata cercetarii si dezvoltarii, productiei si promovarii medicatiei destinate afectiunilor psihiatrice si neurologice. In 2006, cifra de afaceri a companiei a fost de approximativ 1.2 miliarde EUR. iar numarul angajatilor de aproximativ 5000. Pentru informatii suplimentare vizitati www.lundbeck.com.
Rares Ignat
Marketing Manager
Lundbeck Romania A/S
Bd-ul Poligrafiei 3A sector1 Bucuresti 013704
021 319 88 26/27

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/lundbeck-export-as-romania/primul-tratament-al-bolii-parkinson-care-demonstreaza-un-efect-de-modificare-a-evolutiei-bolii2