Publicarea Raportului 'Consensului de la Capetown' initiaza o 'revolutie' in diagnosticul si tratamentul Tulburarii Obsesiv Compulsive

BUCURESTI - 28 iunie 2007

Comunicat tip General in Sanatate

29 Mai 2007 Capetown - Un grup de experti in tulburarea obsesiv compulsiva (TOC) au agreat publicarea unui consens ce se doreste a fi un ghid de diagnostic si tratament la nivel mondial. Prezentat recent in cadrul Congresului European de Psihiatrie de la Madrid si publicat in CNS Spectrums, raportul include numeroase noi recomandari, inclusiv cea de a separa TOC de tulburarile de anxietate si de a clasifica tulburarile obsesiv compulsive ca fiind o categorie aparte. Elaborarea Consensului de la Capetown a fost posibila ca urmare a unui grant nerestrictiv acordat de compania farmaceutica Lundbeck in vederea studierii evidentelor clinice existente in diagnosticul si tratamentul tulburarii obsesiv compulsive.

Tulburarea Obsesiv Compulsiva in perspectiva pacientului :
*Reflectiile unui medic pshiatru construite pe baza unui caz real

...Paul a considerat normal sa verifice daca a inchis usa inainte de a pleca la servici . Apoi pe drum catre statia de metrou a inceput sa se intrebe din ce in ce mai frecvent daca-si aduce bine aminte ca a inchis usa. A incercat sa ignore aceste ganduri dar mintea il ducea mereu catre imaginea unor hoti ce-i devalizau casa. Singurul mod de a scapa de aceste ganduri era sa se intoarca acasa si sa verifice din nou.In decursul unei luni Paul se intoarce din drum de mai multe ori si intarzie in mod constant la servici. Ajuns acolo deseori nu se poate concentra pentru ca are mereu in minte imaginea usii apartamentului larg deschisa. Cu ochii in lacrimi, disperat, decide in sfarsit sa consulte un medic care sa-l ajute sa scape de chinul zilnic.

Tulburarea obsesiv compulsiva afecteaza intre 2-3% din populatia generala (1) provacand un inalt grad de dizabilitate pacientilor si o povara familiilor acestora (2) Ca urmare a impactului negativ asupra veniturilor bolnavului si ca urmare a reducerii calitatii vietii (4), OMS (WHO) include TOC in topul celor mai dizabilitante 10 afectiuni (3). Pe langa boala propriu-zisa, pana la doua treimi din pacientii cu TOC vor dezvolta si o depresie la un moment dat in cursul bolii (5)

TOC debuteaza frecvent in perioada copilariei sau adolescentei si scapa frecvent fara sa fie diagnosticata. In medie pacientul este consultat de 3-4 medici si este nevoie de 9 ani pana la un diagnostic corect si 17 ani de la debut pana la un tratament corespunzator (6) Simptome ce apar in TOC includ prezenta simultana a obsesiilor – (ganduri nedorite, incontrolabile, imagini nelolocul lor sau uneori grotesti) si cea a compulsiilor – (acte repetitive efectuate in speranta de a scapa de obsesii). O obsesie frecventa este cea legata de murdarie si germeni , insotita de spalatul ritual, compulsive pana in momentul in care maiinile devin rosii si inflamate.

“Chiar daca intelegerea tulburarilor obsesiv compulsive este mult mai buna acum comparativ cu 25 de ani in urma, TOC este inca o boala subdiagnosticata si in consecinta exista multi pacienti care nu beneficiaza de pasii inainte facuti in tratamentul acestei afectiuni “ declara Profesorul Joseph Zohar, unul din membrii The Cape Town Consensus Group (CTCG) si Presedintele International College of Obsessive Compulsive Spectrum Disorders (ICOCS). “Era din ce in ce mai clara necesitatea unei revizuiri a abordarilor actuale in aceasta afectiune ca urmare a numeroaselor evidente clinice si biologice care o diferentiaza de tulburarile de anxietate.”

Elaborarea Consensului de la Capetown a fost posibila ca urmare a unui grant nerestrictiv acordat de compania farmaceutica Lundbeck in vederea studierii evidentelor clinice existente in diagnosticul si tratamentul TOC.

Despre Lundbeck Export A/S Romania

Despre Cape Town Consensus Group

Cape Town Consensus Group include 14 experti de marca, cu o experienta specifica si indelungata in Tulburarea Obsesiv Compulsiva. Au fost reprezentate 10 tari din 4 continente. Membrii grupului : Joseph Zohar, MD, Israel; Eric Hollander, MD, USA; Dan J. Stein, MD, PhD, South Africa; Herman G.M. Westenberg, PhD, The Netherlands; David S. Baldwin, DM, FRCPsych, UK; Borwin Bandelow, MD, Germany; Donald W. Black, MD, USA; Pierre Blier, MD, PhD, Canada; Naomi A. Fineberg, MRCPsych, UK; Martine F. Flament, MD, PhD, Canada; Dan Geller, MD, USA; Sumant Khanna, MD, PhD, India; Juan J. Lopez-Ibor, MD, Spain; si Stefano Pallanti, MD, PhD, Italy.

Despre ICOCS

International College of Obsessive Compulsive Spectrum Disorders (ICOCS) are ca scop principal incurajarea si promovarea progreselor stiintifice, facilitarea cercetarii asupra cauzelor si consecintelor tulburarii obsesiv-compulsive si a tulburarilor de spectru obsesiv compulsiv. Organizatia intentioneaza sa ajute si sa stimuleze profesionistii care activeaza in domeniul sanatatii mentale pentru a dezvolta proiecte
individuale sau comune legate de acest aspect. ICOCS doreste sa creasca nivelul constientizarii publicului larg asupra spectrului tulburarilor obsesiv compulsive in speranta ameliorarii diagnosticarii si a unei mai bune utilizari a resurselor destinate investigarii si tratamentului afectiunii. Pentru mai multe informatii va rugam vizitati si http://www.icocs.org

Despre compania Lundbeck

H. Lundbeck A/S este o companie farmaceutica internationala, implicata in cercetarea , dezvoltarea, productia, promovarea si vanzarea medicatiei destinate tratamenului afectiunilor sistemului nervos central. In 2006, cifra de afaceri a companiei a fost de DKK 9.2 miliarde coroane daneze (aproximativ 1,2 miliarde EUR). Compania are aproximativ 5,300 angajati. Pentru detalii suplimentare va rugam vizitati www.lundbeck.com.

Referinte

1. Stein, DJ et al. “The Cape Town Consensus Statement,” Poster presented at the International Anxiety Disorders Conference (IACD), Cape Town, South Africa, February 2006.
2. OCD Question & Answers. Obsessive Compulsive Foundation. Last accessed on 22.03.07 from http://www.ocfoundation.org/UserFiles/File/Questions-Answers-About-OCD.pdf
3. OCD UK intro. OCD UK. Last accessed on 22.03.07 from http://www.ocduk.org
4. Stein, DJ et al. Escitalopram in the treatment of obsessive-compulsive disorder. Poster presented at the 159th Annual Meeting American Psychiatric Association, May 2006, Toronto
5. Fineberg, NA et al. Depression within OCD: from neurobiology and clinical responses toward endophenotypes. University of Hertfordshire, Hatfield, UK. Form 7