Edenia Distribution Center - deschiderea oficială a celui mai înalt High-Bay de produse congelate din Europa

BUCURESTI - 9 decembrie 2014

Comunicat tip General in Afaceri, Constructii, Industrie, Logistica/Transport, Retail

Macromex a inaugurat Edenia Distribution Center - un complex logistic unic, ultra modern, destinat să satisfacă cele mai exigente cerințe operaționale din domeniul produselor congelate, funcționând la parametri de mare eficiență, cu un consum minim de energie. În cadrul evenimentului oficial, care a avut loc la finalul lunii septembrie, compania a prezentat în premieră și filmul documentar ce surprinde cele mai importante aspecte ale proiectului.

Edenia Distribution Center este un proiect ambițios, unic în România, rezultat al unei munci considerabile. Niciodată în istoria Macromex nu am abordat un proiect atât de complex. Precizia cu care toată echipa, formată din angajați Macromex și parteneri externi, a derulat acest proiect a fost peste așteptări. Un proiect finalizat în parametri, în timp și în buget.

Dan Minulescu, CEO Macromex

Amplasat strategic, în parcul industrial Reif din Câmpia Turzii, Edenia Distribution Center este rezultatul unei investiții de 17 milioane de euro. Întreaga clădire are o capacitate de 17.000 de paleţi, se întinde pe o suprafață de 6.900 mp și include cel mai înalt depozit de produse congelate de tipul High-Bay din Europa, complet automatizat: 42 metri înălțime, 16 niveluri de depozitare. În interior, temperatura de operare este de -24 grade, în cele mai importante zone.

Sistemul avansat de management al depozitului asigură o eficiență ridicată a întregului flux logistic. Până la 120 de camioane pot încărca sau descărca zilnic marfă în Edenia Distribution Center, sistemul de benzi transportoare din interior având capacitatea de a gestiona peste 3.000 de paleţi pe zi.

Construcția unui complex de asemenea magnitudine a fost o adevărată provocare. Începută în luna aprilie 2013, ea s-a finalizat un an mai târziu, partenerul ales fiind ACI Cluj. Pentru a îndeplini toate cerințele de rezistență și elasticitate, au fost necesare soluții tehnice avansate și o execuție de mare precizie. Structura de rezistență a High-Bay-ului, înalt de 42 metri, este constituită chiar din rafturile metalice de depozitare. Pentru a avea o stabilitate perfectă, a fost nevoie de o bază plană, ireproșabilă.

Însă cea mai mare provocare a constat în asigurarea etanșeității clădirii. Pentru a menține în interior temperatura la un nivel constant de -24 grade s-au folosit panouri izolante speciale, de până la 13 metri lungime. Clădirea a fost supusă unor teste de presiune, ținta fiind atingerea unui indice de etanșeitate de aproape 1 la 1.000.000 mm2. Edenia High-Bay este astfel una dintre cele mai etanșe clădiri din România.

În interiorul High-Bay-ului nu doar temperatura trebuie ținută constant la un nivel scăzut, ci și oxigenul, ca o măsură de protecție împotriva incendiilor. O instalație de producere de azot, menține în permanență nivelul de oxigen la 16%, împiedicând astfel inițierea focului.

Depozitul High-Bay, primul de acest tip din România cu temperatură controlată, este operat de 3 macarale automate ce deservesc non-stop cele 15.560 de spații de depozitare, fiind de 5 ori mai eficiente decât stivuitoarele clasice. Deși au o greutate de 22 tone fiecare, ele pot ajunge în 30 de secunde de la un capăt la altul al High-Bay-ului, realizând 141 de curse simple într-o oră.

Cele mai avansate tehnologii și un set complex de proceduri asigură un flux continuu de lucru în toate zonele depozitului, ce funcționează perfect chiar și la -24 grade. Cele 5 stații de andocare sunt dotate cu echipamente de ultimă generație ce nu permit acumularea de gheață în timpul încărcării sau descărcării camioanelor. Paleţii care sunt descărcați în zona de marshalling, sunt verificați și transportați apoi de către sistemul de benzi transportoare dotat cu peste 250 de senzori, până ce sunt depozitați în High-Bay, de către cele 3 macarale automate.

Pentru pregătirea comenzilor, sistemul avansat de management alege dintre diferite strategii și tehnologii de picking, în funcție de mărimea și conținutul fiecărei comenzi. Tehnologia pick by voice asigură o viteză și o precizie mai mare decât sistemele tradiționale, stabilind un dialog între operator și computer prin intermediul tehnologiilor de recunoaștere a vocii și amprentelor audio personale. O altă tehnologie folosită este goods to man, prin care anumite produse sunt aduse în mod automat de către sistemul de benzi la o stație de picking cu operator.

Complexitatea operațiunilor și sistemele de ultimă generație necesită și un personal calificat. Toți operatorii care lucrează în Edenia Distribution Center au un program special de lucru și echipamente de protecție ce rezistă la temperaturi de până la -49 grade.

Impactul asupra mediului a fost un alt aspect important de care s-a ținut cont în proiectarea acestei clădiri. Izolația de înaltă calitate, echipamentele de refrigerare eficiente și reutilizarea căldurii reziduale garantează o economie maximă de energie în operarea depozitului și o emisie de carbon redusă. În plus, până la 40% din energie este furnizată de un parc solar din apropiere.

Poziționarea strategică a complexului, în Câmpia Turzii, asigură o conexiune directă cu marile orașe din zona de nord-vest a țării, dar și cu principalele piețe externe din regiune, unde produsele ajung în maxim 24 de ore.

Filmul documentar despre Edenia Distribution Center, prezentat de Macromex în cadrul evenimentului de lansare, ilustrează procesul de construcție și provocările aferente, precum și fluxul operațional, extrem de eficient, datorită tehnologiei avansate din interior. Documentarul poate fi vizualizat la adresa:http://youtu.be/ilTBy7lpyrk

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/macromex1/edenia-distribution-center-deschiderea-oficiala-a-celui-mai-inalt-high-bay-de-produse-congelate-din-europa