Deschiderea expozitiei multimedia EuroLiteraTur, produsa de Magister Software

BUCURESTI - 16 februarie 2005

Comunicat tip General in IT&C

Incepand de ieri, 15 februarie 2005, publicul insetat de cultura este tinta unui nou produs inedit, o combinatie reusita intre clasic si modern: literatura intr-o noua viziune, prezentata prin mijloace interactive multimedia. Proiectul EuroLiteraTur, pregatit cu minutiozitate de Magister Software si Muzeul National al Literaturii Romane, timp de trei luni, a demarat ieri, la sediul Muzeului, printr-o conferinta de presa si deschiderea oficiala.

Prima expozitie interactiva multimedia din Romania, organizata in cadrul programului “Cultura 2000”, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, bate recordurile unui adevarat succes. Numarul mare de invitati, de personalitati, de vizitatori din prima zi a expozitiei denota fara indoiala un interes inca viu pentru cultura si mai ales pentru noile modalitati de abordare ale ei.

Ideea este inedita, apartine Muzeului National al Literaturii Romane si tinteste introducerea unui nou concept expozitional adaptat muzeologiei moderne, diversitatea culturala si dezvoltarea unor noi forme de expresie literara, facilitarea accesului publicului la patrimoniul cultural al Europei, iar realizarea si implementarea software a ideii proiectului apartine companiei Magister Software, care a furnizat solutia tehnica interactiva necesara desfasurarii expozitiei.
Este o alternativa inovatoare la tipul clasic de prezentare a unei expozitii. Prin acest demers se pune problema digitalizarii valorilor in timp si pastrarea celor perisabile in format electronic.

Expozitia va avea cu siguranta un mare succes la publicul tanar, familiarizat deja cu mijloacele moderne de prezentare a informatiei, fiind atras de posibilitati noi si tehnica de ultima generatie.

Folosind interfete touchscreen destinate anume acestui gen de prezentari interactive si o solutie integrata software si hardware precum si o interfata grafica, co-organizatorul proiectului, Magister Software isi merita succesul. Bazandu-se pe experienta acumulata anterior si pe renume, o echipa dinamica si bine organizata s-a ocupat de crearea solutiei software, de introducerea tuturor modulelor necesare pe interfata web precum si de coordonarea colectivelor internationale de editori, prin introducerea continutului in fiecare limba europeana a proiectului.

In vederea introducerii continutului s-a realizat mai intai un portal web gazduit de Magister Software si tradus in limba fiecarui editor. Prin intermediul acestui portal si a retelei Internet fiecare dintre partenerii europeni a putut sa participe efectiv la crearea expozitiei prin editarea si postarea continutului de tip text in limba materna. Aceasta abordare moderna a permis depasirea oricaror bariere de limba sau alfabet si apropierea dintre parteneri.

La informatiile culese prin portalul web s-au adaugat elemente multimedia de tip video, audio, e-book. Intregul ansamblu a fost integrat intr-o interfata grafica unitara, optimizata pentru utilizarea pe ecrane touchscreen.

Tehnologia utilizata penmtru stocarea datelor foloseste serverul Microsoft SQL, pe o platforma Windows 2003 Server iar furnizarea si prezentarea de continut este realizata cu ajutorul interfetei web controlata prin aplicatiile produse de Magister Software folosind platforma C# DotNet.
Datorita implicarii si daruirii echipei proiectul a fost finalizat cu succes inainte de termenul prestabilit.

Trebuie mentionat faptul ca aceasta expozitie a fost un bun prilej de reuniune cu partenerii europeni participanti la proiect. Reprezentanti din Spania, Grecia si Cehia au fost prezenti la evenimentul de la Bucuresti, pentru a vizita expozitia si a discuta cu organizatorii din Romania in vederea desfasurarii aceleiasi expozitii si in tarile lor native in lunile urmatoare.
Astfel in martie, expozitia EuroLiteraTur va avea loc la Atena (Grecia) si la Zaragosa (Spania), in aprilie se va desfasura in Roma (Italia) si Praga (Cehia) iar in luna mai evenimentul va avea loc la Lodz (Polonia). In felul acesta, EuroLiteraTur devine un inel de cultura european reunind limbi si civilizatii diferite intr-un tot intreg, stabilind contacte intre oameni si traditii, reinviind interesul pentru cultura noastra comuna europeana si raspandind metode si tehnici inovatoare la nivel european.

Expozitia a reunit si multiple personalitati din cercurile literare romanesti care au venit sa vada inovatia si sa-si exprime admiratia pentru acest proiect inedit si extrem de interesant.

Intre orele 12:00 si 13:00 a avut loc o conferinta de presa organizata cu prilejul inaugurarii expozitiei, la care au participat numerosi reprezentanti mass-media (presa – Adevarul, Cotidianul, Curierul National, Romania Libera etc.; radio – Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural; TV – TV Romania Cultural, B1 TV, OTV, agentii de presa, reviste de specialitate). Proiectul a fost prezentat prin intermediul unor proiectii de imagini si date.

In jurul pranzului organizatorii de la Bucuresti (reprezentantii Muzeului precum si cei de la Magister Software) s-au reunit intr-o sedinta cu partenerii din strainatate pentru a discuta detaliile desfasurarii expozitiei in fiecare dintre tarile participante.

Deschiderea oficiala a expozitiei a avut loc la ora 17:00 in prezenta delegatilor din tarile partenere, a unor personalitati din lumea culturala si politica romaneasca si a invitatilor din mass-media. Trebuie mentionate cuvintele frumoase adresate organizatorilor si tuturor celor care au participat la acest proiect din partea Ministrului Culturii, Mona Musca, a consilierului prezidential la Departamentul pentru Politica Interna, Claudiu Saftoiu, venind cu un mesaj din partea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care nu a putut fi prezent la eveniment. Domnul Alexandru Condeescu, director general al Muzeului National al Literaturii Romane a prezentat membrii echipei care s-au ocupat de acest proiect, iar domnul Dor Bujor Padureanu, director general Magister Software, si-a prezentat propria echipa de lucru si solutia tehnica utilizata punand accent pe caracterul enciclopedic al expozitiei si modalitatea inovativa de a afisa informatia.

Se poate afirma fara rezerve ca aceasta expozitie este doar un inceput pentru un eventual proiect mai mare, mai extins, mai profund. Gratie platformei software utilizate si a aplicatiei produse de Magister Software este posibila dezvoltarea si rafinarea continua a continutului acestui proiect, astfel incat sa poata deveni in timp o enciclopedie multimedia completa a literaturii europene.

Despre Magister Software

Cu o experienta de peste 3 ani in domeniul dezvoltarii de interfete interactive touchscreen, Magister Software este unul dintre pionierii acestui domeniu in Romania. De-a lungul timpului compania a dezvoltat un numar mare de aplicatii interactive cu o arie larga de aplicabilitate: administratie publica, expozitii, comert, muzee, invatamant si divertisment.
Magister Software
Str. Matei Basarab nr.94,
Sector 3, Bucuresti
Tel/Fax: 021-3228811