Bujori - istorie, legenda, semnificatii - afla curiozitati despre floarea imperiala!

BUCURESTI - 24 septembrie 2018

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle

Bujorii sunt florile care au reprezentat, de-a lungul timpului, subiect de inspiratie pentru diversi artisti plastici, dar si pentru poeti si compozitori de muzica.

Bujorii sunt florile care au reprezentat, de-a lungul timpului, subiect de inspiratie pentru diversi artisti plastici, dar si pentru poeti si compozitori de muzica. Eleganta, simplitatea si varietatea pe care bujorii le aduc pentru crearea unor buchete de flori inedite ne-au provocat sa descoperim si mai multe detalii interesante despre aceasta planta cu flori incantatoare. Bujorul sau ”Regele florilor”, asa cum a fost supranumit, are o istorie interesanta, pe care merita sa o afli!

Bujori - istorie si semnificatii

Bujorii au crescut in gradinile popoarelor estice de mai bine de 4000 de ani. Considerati simbol imperial, ei erau adesea intalniti in curtile regale ale celor mai puternici conducatori ai lumii. In secolul VIII, aceste flori au ajuns si in Japonia, unde au si aparut, de fapt, soiuri variate si unde erau venerate pentru frumusetea lor.

In Europa, bujorii au marcat mitologia greaca si erau foarte apreciati pentru proprietatile lor medicinale. Despre radacina, coaja, seminte si flori se crede ca au utilizari importante in medicina naturista, fiind inca folositi in acest scop in anumite regiuni ale Asiei de Est. Ba chiar mai mult, grecii si crestinii pe stil vechi considera bujorul a fi simbol al vindecarii chiar si in zilele noastre.

In plus, si in Evul Mediu exista credinta conform careia bujorul are efecte terapeutice deloc de trecut cu vederea. Aceasta planta era utilizata pentru a trata durerile de stomac, problemele tractului urinar si chiar cosmarurile. Tot in Evul Mediu, cei care aveau tulburari de comportament erau tratati prin acoperirea corpurilor lor cu frunze si cu petale de bujor.

In Antichitate, semintele de bujor erau folosite de catre femeile care isi doreau copii, fiind un simbol al fertilitatii. Si in Japonia, marii artisti plastici considerau ca reprezentatiile grafice ale bujorului in tablouri functionau ca un stimulent erotic.

Legenda bujorului - de ce este ”Regele florilor”?

Unul dintre miturile legate de bujori ne determina sa ne intoarcem in mitologia greaca. Astfel, aflam ca Paeonia(denumirea in limba engleza a bujorilor este ”peonies”) era o nimfa de o frumusete rapitoare care, de altfel, i-a si atras atentia lui Apollo. Din razbunare, Afrodita a transformat-o pe Peonia intr-o floare de bujor.

Un lucru foarte interesant despre bujor este ca denumirea sa chinezeasca, respectiv ”sho yo” inseamna ”cel mai frumos”, denumire care, de altfel, i se potriveste de minune. Pe de alta parte, legenda chinezeasca despre aparitia bujorului este si ea fascinanta si merita sa o afli. Se crede ca Regina Mu, aflata in tempulul lui Sorim din NakYang a poruncit tutoror florilor, in mijlocul unei petreceri, sa infloreasca in acelasi timp. Conform mitului, toate au respectat ordinul reginei, mai putin bujorul. Pentr ca nu i s-a supus, aceasta l-a trimis in exil. Abia atunci, bujorul a catadicsit sa infloreasca. Furioasa, Regina Mu a dat ordin slugilor sa i se dea foc bujorului, insa chiar si in aceste conditii el a continuat sa infloreasca. Din aceasta legenda sunt inspirate si alte doua semnificatii ale florii de bujori - este vorba despre staruinta si loialitate.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/maison-dor/bujori-istorie-legenda-semnificatii-afla-curiozitati-despre-floarea-imperiala