Telemunca in 2018 - principalele avantaje si dezavantaje

BUCURESTI - 7 noiembrie 2018

Comunicat tip General in Afaceri

In aprilie 2018, Legea nr. 81/2018 referitoare la Telemunca a fost aprobata in mod oficial in Romania, ceea ce inseamna ca persoanele care isi desfasoara munca cu ajutorul calculatorului si a tehnologiei de comunicatii aferente (Internet) au posibilitatea de a lucra de acasa, pe baza unui contract de munca special incheiat cu angajatorii.

In aprilie 2018, Legea nr. 81/2018 referitoare la Telemunca a fost aprobata in mod oficial in Romania, ceea ce inseamna ca persoanele care isi desfasoara munca cu ajutorul calculatorului si a tehnologiei de comunicatii aferente (Internet) au posibilitatea de a lucra de acasa, pe baza unui contract de munca special incheiat cu angajatorii.

Aceasta decizie a starnit rumoare in randul angajatilor, intrucat este o decizie benefica pentru toti cei care pana atunci erau nevoiti sa petreaca foarte mult timp in trafic pentru a ajunge la locul de munca. In randurile de mai jos se regasesc principalele avantaje, dar si dezvantajele referitoare la Telemunca.

Avantajele de care beneficiaza angajatorii

Avand in vedere ca marile companii au in prezent un numar foarte mare de angajati (chiar si 2000-3000), angajatorii isi pot reduce considerabil costurile pentru inchirierea spatiilor pe care ar fi trebuit sa le transforme in birouri. De asemenea, isi pot reduce costurile pentru utilitati (facturi la curent, apa, abonamente de Internet), dar si consumul de carburant, precum si cheltuielile pentru parcul auto pe care in mod normal ar trebui sa-l puna la dispozitia angajatilor.

Un randament mai mare din partea angajatilor

Un alt avantaj al Telemuncii este acela ca angajatii dau mai mult randament atunci cand au posibilitatea de a-si desfasura activitatea intr-un mediu in care se simt confortabil. De exemplu, angajatii pot lucra in haine comode de casa, fara a mai fi nevoiti sa respecte codurile vestimentare impuse de firme. De asemenea, atunci cand lucreaza de acasa, angajatii isi pot duce la bun sfarsit toate sarcinile fara a simti presiunea din partea business-ului.

Libertatea angajatilor de a-si alege locul de munca

Potrivit Legii nr. 81/2018, angajatii au libertatea de a-si alege locul de unde sa-si desfasoare activitatea. In acest sens insa, locul trebuie sa fie agreat si de angajatori si, in acelasi timp, sa respecte normele de securitate si sanatate in munca.

Optimizarea raportului intre viata profesionala si cea personala

Atunci cand angajatii se simt confortabili cu munca pe care o desfasoara le este mult mai usor sa aiba si o viata personala fructuoasa. Starea psihica este foarte importanta pentru toata lumea, intrucat isi poate pune amprenta intr-un mod pozitiv sau negativ asupra relatiilor cu cei din jur, fie ca sunt colegi de munca, fie ca sunt prieteni sau membri ai familiei.

Locuri de munca pentru persoanele cu dizabilitati

Un alt mare avantaj al adoptarii Legii nr. 81/2018 este acela ca si persoanele cu dizabilitati isi pot gasi locuri de munca cu ajutorul carora sa se sustina singure din punct de vedere financiar. Avand in vedere ca singurul impediment pentru cei care au probleme locomotorii de a avea un job este acela ca nu pot ajunge singuri la sediul biroului, posibilitatea de a lucra de acasa le ofera posibilitatea de a lucra si de a obtine singuri un venit lunar. In plus, atunci cand oamenii devin independenti din punct de vedere financiar, incep sa aiba mai multe incredere in ei insisi, ceea ce este foarte important.

Dezavantaje de care ar putea avea parte angajatii si angajatorii

Dincolo de toate avantajele de care pot avea parte angajatii, exista si cateva dezvantaje pe care acestia trebuie sa le ia in considerare. De exemplu, cu toate ca a lucra de acasa este comod si confortabil, la un moment dat, oamenii se pot simti singuri, pentru ca nu isi desfasoara activitatea intr-un colectiv, ci individual. Un alt dezavantaj este acela ca tele-salariatii nu au posibilitatea de a lucra ore suplimentare pentru a-si duce pana la bun sfarsit proiecte si pentru a obtine venituri in plus.

In ceea ce priveste angajatorii, acestia trebuie sa stie ca atunci cand permit angajatilor sa lucreze de acasa, importanta raportului de subordare este diminuat in mod considerabil. Daca la birou sefii au posibilitatea de a interactiona in mod direct cu angajatii atunci cand este nevoie, in cazul telemuncii, comunicarea are loc la nivel virtual, nemaiexistand legatura fizica.

Telemunca este un concept foarte atractiv, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati datorita numeroaselor avantaje pe care le prezinta pentru acestia. Pentru redactarea proiectului de lege a fost luat in considerare un model japoponez care, in timp, s-a dovedit a fi extrem de eficient pentru toate partile. Este foarte important insa ca toate cele 13 articole ale Legii nr. 81/2018 sa fie studiate cu atentie, pentru ca angajatii sa isi desfasoare munca in termeni legali si, totodata, pentru a se evita sanctiunile consistente care pot fi aplicate de reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/marco/telemunca-in-2018-principalele-avantaje-si-dezavantaje