Piata adezivilor pentru constructii a atins 900 mii de tone in 2008

BUCURESTI - 26 martie 2009

Comunicat tip General in Constructii

Piata adezivilor pentru constructii pe baza de ciment (adezivi si chituri pentru placari ceramice si adezivi pentru polistiren) a ajuns in anul 2008 la 900 de mii de tone, marcand o crestere de 12% fata de anul 2007. Cresterea este sub estimarile optimiste formulate de principalii furnizori la inceputul anului 2008, conform agentiei de cercetare de piata MarketScope ce monitorizeaza segmentul adezivilor pentru placari de 5 ani.

Piata adezivilor pentru constructii a atins 900 mii de tone in 2008

Consultantii MarketScope considera ca efectele crizei s-au facut simtite rapid in sectorul constructiilor din Romania (incepand cu al doilea semestru din 2008), astfel incat cresterile anuale pe diverse piete de materiale de constructii au fost, in general, sub asteptari.

Un bun exemplu este piata adezivilor pentru polistiren, unde anul 2008 a adus o decelerare a cresterii volumelor fata de anul anterior - un maxim de +15%, spre deosebire de anii de expansiune a acestui produs in Romania (2006 si 2007), cand cresterile de la an la an au fost de aproximativ 40 - 50% (in volum).

Evolutia segmentului de adezivi si chituri pentru placi ceramice a fost relativ similara, in sensul diminuarii cresterii din anul 2008; totusi, fiind vorba de o piata mai matura, cu volume semnificativ mai mari, procentele de crestere anuala din ultimii ani se nivelasera deja spre +20%, in timp ce in 2008 volumul vanzarilor de adezivi si chituri pentru placi ceramice a crescut cu doar 9%.

Aceasta evolutie este corelata cu situatia de pe pietele de placi ceramice (gresie, faianta) si de polistiren expandat (produse aplicate in general cu adezivi pe baza de ciment), unde in anul 2008 vanzarile au crescut modest fata de anul 2007, conform analizelor MarketScope.

In ceea ce priveste o prognoza a evolutiei pietei de adezivi pentru constructii pe baza de ciment in anul 2009, luand in calcul conjunctura nefavorabila a inceputului de an (piata de creditare imobiliara partial blocata, vanzari mai mici in trimestrul 1 ale unor jucatori fata de aceeasi perioada a anului 2008 etc.), intr-un scenariu realist, piata adezivilor pentru constructii va inregistra o usoara scadere sau va stagna (volum estimat: 800-900 mii de tone).

Totusi, intr-un scenariu optimist bazat pe asteptarile ca, incepand cu trimestrul 2 al anului, piata creditarii sa se deblocheze iar proiectele de reabilitare termica a blocurilor de locuinte sa inceapa cat mai curand, consumul total al adezivilor pe baza de ciment se poate apropia anul acesta de 1 milion de tone. Un astfel de scenariu optimist este sustinut si de faptul ca aceste materiale sunt utilizate in mare masura la renovari, segment ce va fi mai putin afectat de criza comparativ cu constructiile de cladiri noi.

Despre Marketscope

MarketScope este o companie de cercetari de piata si consultanta in marketing infiintata in 2001, cu o larga experienta sectoriala, inclusiv pe pietele de materiale de constructii si in diverse sectoare industriale / tehnice. In anul 2009, MarketScope va continua analiza sectorului constructiilor si a pietelor de materiale de constructii, urmand sa lanseze o serie de studii multiclient cu care sa vina in intampinarea jucatorilor din pietele respective.

Persoana contact: Marian Gherghescu
Mobil: 0721 33 88 66
Direct: 031 822 22 88
Telefon: 031 822 22 82