7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Certificatul de Performanta Energetica

BUCURESTI - 10 august 2021

Comunicat tip General in Afaceri, Banci / Asigurari, Constructii, Juridic, Imobiliare

Daca esti aici probabil ai un imobil pe care vrei sa il vinzi sau sa il inchiriezi sau cunosti pe cineva in situatia aceasta si ai nevoie de un certificat energetic pentru a incheia respectiva tranzactie.

La prima vedere certificatul energetic pare inca o foaie care trebuie pusa la dosar si pentru care trebuie sa pierzi timp si bani. In realitate insa, Certificatul de Performanta Energetica te ajuta in foarte multe privinte, iar procesul de obtinere a acestuia este chiar simplu.

In continuare iti vom prezenta cateva lucruri utile pe care ar trebui sa le cunosti despre acest document, indispensabil oricarei tranzactii imobiliare si nu numai.

Sa incepem cu inceputul…

Certificatul de Performanta Energetica

Certificatul de Performanta Energetica

Ce este certificatul energetic, cand ai nevoie de el si ce acte iti trebuie pentru a-l obtine?

Certificatul energetic este un document cu caracter informativ, cu baza metodologica, ce atesta performanta energetica a cladirii, casei sau imobilului auditat stabilind, asa cum ii spune si numele, cat de eficienta energetic este o cladire in functie de consumul de energie primara sau finala, cantitatea de emisii de CO2 si multe alte criterii.

Certificatul de performanta energetica va stabili clasa energetica a cladirii auditate (de la clasa A care este cea mai eficienta si pana la clasa G, cea mai putin eficienta) si nota energetica care se situeaza intre 1 si 100, unde 100 este nota maxima.

Asa cum spuneam mai sus, vei avea nevoie de certificat energetic atunci cand vrei sa vinzi sau sa inchiriezi un apartament, casa sau garsoniera sau cand vrei sa faci renovari majore asupra unui imobil. Pentru a-l obtine va trebui sa pui la dispozitia auditorului autorizat anumite documente care vor sta la baza calcularii clasei energetice a imobilului tau.

Printre actele de care ai nevoie pentru a obtine un certificat de performanta energetica se numara:

-Actul de proprietate al cladirii sau extrasul de carte funciara

-Fisa cadastrala sau releveul cladirii / apartamentului

-Informatii legate de caracteristicile echipamentelor de incalzire si apa calda menajera, energia termica, peretii exteriori, izolarea acoperisului, usi si ferestre.

7 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre certificatul energetic

In lipsa unui certificat energetic contractul de vanzare-cumparare este nul

Nicio tranzactie imobiliara de vanzare-cumparare sau inchiriere a unei proprietati nu se poate realiza fara obtinerea unui certificat de performanta energetica. In lipsa acestui act, contractul de vanzare-cumparare capata caracter de nulitate relativa, ceea ce inseamna ca va putea fi atacat in instanta.

Cine se ocupa de plata certificatului energetic? Vanzatorul sau cumparatorul?

Conform legii, proprietarul de drept al imobilului care urmeaza sa fie vandut sau dat spre inchiriere este obligat sa puna la dispozitia viitorului proprietar sau chirias certificatul de performanta energetica. Prin urmare, costul este suportat in cele mai multe cazuri de vanzator. Cu toate acestea, vanzatorul poate conveni cu viitorul proprietar sau chirias ca acesta din urma sa acopere costul pentru certificatul energetic.

Deci, daca esti vanzator, cel mai probabil tu vei plati pentru certificatul energetic.

Exista situatii in care certificatul de performanta energetica nu este necesar

Desi certificatul energetic este o regula a tranzactiilor imobiliare de orice tip, exista si anumite exceptii de la aceasta regula, anumite cladiri fiind scutite de necesitatea documentului. Acestea sunt: cladirile si monumentele istorice, lacasurile de cult, cladirile provizorii folosite pentru cel mult 2 ani, care au consum redus de energie, cladirile rezidentiale folosite mai putin de patru luni pe an, cladirile independente cu suprafata mai mica de 50 mp.

Te poti folosi de certificatul energetic pentru a negocia pretul atunci cand cumperi un imobil

Ai observat cum, spre exemplu, electrocasnicele care consuma mai putin sunt mai scumpe? Tot asa poate fi si in cazul apartamentului pe care vrei sa il vinzi sau sa il inchiriezi, daca esti proprietar. Cu cat imobilul este mai eficient energetic, cu atat te poti folosi de acest aspect in negocierea pretului.

Pe de alta parte, daca esti cumparator, este bine sa stii clasa de performanta energetica a imobilului pe care vrei sa il cumperi, eliminand astfel riscurile unui consum major de energie pe viitor sau avand un avantaj in negociere.

Certificatul energetic ajuta la stabilirea impozitului pe cladire

Dupa ce ai cumparat un imobil, tu ca si cumparator, trebuie sa te prezinti la administratia publica locala pentru a depune o declaratie fiscala in vederea stabilirii impozitului pe cladire. Certificatul de performanta energetica se afla printre actele solicitate si va influenta valoarea impozitului pe care il vei plati pentru noua ta locuinta.

Certificatul energetic poate fi eliberat DOAR de un auditor energetic autorizat

Daca incepi sa cauti pe internet, vei gasi probabil atat modele de certificate energetice, cat si reglementari tehnice cu privire la metodologia de calcul a performantei energetice a unei cladiri. Asta nu inseamna insa ca si tu poti sa iti faci propriul certificat energetic.

Pentru ca documentul sa fie valid acesta trebuie eliberat de catre un auditor energetic autorizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Unde gasesti un auditor energetic? Aproape peste tot in ziua de astazi, insa doar pe Cadastru24.ro gasesti Top 10 auditori energetici din Romania. J

Certificatul energetic este valabil 10 ani

Certificatul de performanta energetica nu va fi eliberat „pe viata”, dar are o valabilitatea de 10 ani, timp in care te poti bucura de toate beneficiile acestuia. Dupa cei 10 ani sau daca vei vrea sa faci renovari majore asupra imobilului, vei avea nevoie din nou de un auditor energetic autorizat.

Prin urmare, certificatul energetic nu doar ca este indispensabil unei tranzactii imobiliare corecte, dar este si un instrument extrem de eficient in stabilirea pretului corect pentru un imobil la vanzare sau inchiriere.

Daca ai nevoie de un certificat energetic sau mai ai intrebari la care nu am raspuns deja mai sus, asteptam sa ne scrii pe contact@cadastru24.ro sau sa ne suni la 0728665371. Nu uita ca pe Cadastru24.ro gasesti Top 10 experti in auditare energetica din Romania si poti primi zeci de oferte in doar cateva minute. Mereu la timp si la pretul corect!

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/mba-eval-consult-srl/7-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-despre-certificatul-de-performanta-energetica