Congresul al VIII-lea al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania “Medierea, brand de tara”

BUCURESTI - 27 martie 2014

Comunicat tip Administrativ / Management in Administratie Publica, Afaceri, Educatie / Cultura

Intre 23-25 mai 2014, va avea loc in Bucuresti al VIII-lea Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) - federatia nationala infiintata in 2005, ce reuneste asociatii profesionale ale mediatorilor din fiecare judet al Romaniei.

Congresul al VIII-lea al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania “Medierea, brand de tara”

Desfasurat sub denumirea “Medierea, brand de tara”, Congresul Uniunii Centrelor de Mediere din Romania pleaca de la premisa ca profesia de mediator a atins un statut stabil in societatea romaneasca si reprezinta o functie sociala esentiala.  Uniunea Centrelor de Mediere din Romania isi propune sa lanseze in dezbatere necesitatea profesionalismului in dialogul social si imperativul construirii capacitatii pentru solutionarea pasnica a conflictelor, ca parte integranta indispensabila a responsabilitatii sociale.

Congresul va lansa o platforma de discutii interactive intre mediatori , pe de o parte, si invitati din domeniul media, PR si CSR. La eveniment vor fi prezente si reprezentantele Federal Mediation and Conciliation Service (Washington D.C., USA): Eileen Hoffman si Linda Lazarus.

In cuvintele ASR Principesa Margareta de Romania, prin mesajul sau catre U.C.M.R., Medierea, cea mai frageda profesie reglementata in Romania, este un exemplu cum ceva extrem de util pentru societate a luat nastere din nimic (...) Sper ca, cu ajutorul unei bune promovari a medierii, din ce in ce mai multe dispute vor fi solutionate amiabil. De asemenea, imi doresc ca, prin intermediul unor initiative profesionale, sa se ofere un exemplu cu privire la rolul pe care il joaca organizatiile profesionale in societatea romaneasca.”

In prezent, Uniunea Centrelor de Mediere din Romania isi asuma rolul unui instrument de pace sociala in cadrul comunitatii, militand pentru utilizarea medierii in solutionarea disputelor de politica publica.

Astfel, numeroase programe de diseminare a informatiilor din domeniu au fost dezvoltate, in scopul de a promova avantajele medierii ca o modalitate de a pune capat conflictelor, atat pe plan national, cat si european.

Ne-am straduit sa promovam medierea in mass-media, inclusiv prin intermediul publicatiilor de specialitate, cum ar fi revista de mediere (Medierea, Tehnica si Arta), singura revista profesionala relevanta pentru mediere, ajunsa in anul al 4-lea de aparitie neintrerupta. Cu publicare lunara in limbile engleza si romana, revista este adresata mediatorilor, practicantilor juridici, dar si persoanelor care doresc sa se informeze cu privire la mediere. In prezent, revista este distribuita  in peste 120 de locaţii din Romania (organizatii de mediatori, instante de judecata, primarii, universitati, Institutul National al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei, etc), dar si catre organizatii profesionale internationale din Europa si SUA.  

Site-uri precum portalmediere (portal web dedicat promovarii libere a mediatorilor si a asociatiilor profesionale si folosit ca baza de date relevanta) si  medieretv (site web ce prezinta exemple practice si diferite maniere de rezolvare alternativa a disputelor) au contribuit, in general, la promovarea ADR (Rezolvarea Alternativă a Disputelor), precum si a  profesionistilor particulari din domeniul medierii. Ele sunt one-stop-shop pentru public de a gasi unde, cand, cum si cu cine isi pot rezolva pe cale amiabila disputa.

In scopul unei mai bune promovari a medierii, U.C.M.R. a devenit partener în cadrul proiectului national "Caravana medierii - Medierea aproape de tine!". Acest proiect a avut loc in toata tara timp de 24 de luni si a avut ca scop promovarea medierii ca mijloc alternativ de solutionare a litigiilor. Caravana a constat in 30 de evenimente de informare lunare pentru publicul larg, cu privire la mediere si avantajele sale. Astfel, publicul larg a accesat mijloace de cunoastere a mediatorilor locali si a aflat informatii practice privind procedura de mediere. Evenimente speciale au avut loc in 2012-2013 in Bruxelles (Belgia), in parteneriat cu Arthis - Maison Culturelle Belgo-Roumaine, in Kerkyra (Grecia), in parteneriat cu Hellenic Mediation&Arbitration Centre si in Londra (Marea Britanie), in parteneriat cu Ambasada Romaniei si The British-Romanian Chamber of Commerce, in cadrul unei campanii adresate comunitatilor romane din diaspora, dar si schimbului de bune practici si know-how cu organizatiile ADR locale. 

U.C.M.R., de asemenea, a militat pentru obtinerea recunoasterii sale ca o structura nationala relevanta a rezolvarii alternative a litigiilor. Anul 2011 a fost puntea de plecare in stabilirea de parteneriate cu Institutul Diplomatic Roman si Uniunea Camerelor Bilaterale de Comert si Industrie din Romania.

In acelasi sens, U.C.M.R. si-a propus sa sprijine pregatirea la un standard ridicat a profesionistilor din cadrul organizatiilor membre, pentru a deveni un etalon de calitate, iar profesionistii sa vada in promovarea medierii o vocatie. Astfel, mediatori din cadrul Uniunii au luat parte la cursuri de dezvoltare si au primit certificari internationale de la organizatii de renume din domeniu: The Lord Slynn of Hadley European Law Foundation de la Londra si Serviciul Federal Mediere si de Conciliere, din Washington DC, Statele Unite ale Americii.

In Romania a intrat recent in vigoare reglementarea privind informarea obligatorie cu privire la avantajele medierii in mai multe domenii, anterior recurgerii la instanta de judecata. In paralel, Parlamentul European si Comisia Europeana au adoptat mai multe instrumente legislative privind rezolvarea alternativă a disputelor in domeniul economic, business-to-business, si al protectiei consumatorului, business-to-consumer.

Astfel, cum medierea este un mijloc universal de solutionare a litigiilor, mediatorul roman este impaciuitorul care intelege ca medierea nu are frontiere, si ca ADR, pe termen lung, poate fi inteles si ca Rezolvarea "ADECVATA"  a Disputelor.

 

Madalina Calcan

Departament PR al U.C.M.R.

Tel./fax: 0213201535

Despre Medierea tehnica si Arta

Revista profesionala de mediere "Medierea Tehnica si Arta"
Fondata de FMMM in octombrie 2010, singura revista profesionala de mediere din Europa. Tiparita lunar, se distribuie gratuit in peste 100 de locatii in Romania (organizatii profesionale ale mediatorilor, instante de judecata, primarii, universitati, Biblioteca Centrala Universitara, Institutul National de Magistratura, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei s.a.m.d.), precum si catre organizatii internationale de ADR

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/medierea-tehnica-si-arta/congresul-al-viii-lea-al-uniunii-centrelor-de-mediere-din-romania-medierea-brand-de-tara