Coachingul prin intrebari

BUCURESTI - 3 martie 2015

Comunicat tip General in Afaceri, Educatie / Cultura, HR, Cursuri

Forma şi sensul pe care le pot avea întrebările puse de un coach clientului său

Coachingul prin intrebari
 în tipul de întrebări pe care le pune coach-ul şi mai ales în obiectul acestora constă diferenţa dintre coaching şi ancheta aprofundată 

Alain Cardon, Master Certified Coach

"Întregul demers de coaching se bazează pe un cadru de referinţă precis. Toate acţiunile şi intervenţiile coach-ului, deci şi întrebările puse de el, pornesc de la următorul postulat: clientul este a priori inteligent, bun cunoscător al dimensiunii tehnice a preocupărilor lui şi capabil să-şi rezolve problema sau să obţină rezultate mai performante decât cele anterioare. Ca urmare, coach-ul trebuie să-şi considere clientul un expert în domeniul său. Numai şi numai clientul este în stare să găsească răspunsurile cele mai potrivite pentru atingerea obiectivelor sale.

De exemplu, coach-ul unui campion olimpic de judo nu este un judoka mai bun decât sportivul pe care-l îndrumă, căci, altminteri, el ar fi campionul, şi nu clientul său. Tot astfel, coach-ul unui director financiar nu este mai expert decât clientul său în finanţele întreprinderii în care lucrează acesta. Iar coach-ul unui antreprenor care înfiinţează o întreprindere nu cunoaşte mai bine decât clientul său mediul specific acestui proiect profesional.

Este deci o greşeală să ne închipuim că, în cursul unei convorbiri, un coach ar putea găsi un răspuns la care clientul său să nu se fi gândit deja. Este foarte greu de crezut că un coach ar putea găsi soluţii utile în domeniul în care clientul său este expert. Drept urmare, coach-ul nu-şi va propune să caute, prin întrebări, „pata oarbă” sau ideea originală dintr-o multitudine de reflecţii pe care, în general, clientul a avut timp să le epuizeze. Coach-ul trebuie deci să se gândească de la bun început să toate ideile care i-ar putea veni au fost deja luate în calcul şi respinse de către clientul său. Coach-ul trebuie să dea dovadă de umilinţă, clientul nu este un tâmpit.

Practica demonstrează că, în general, ori de câte ori coach-ul uită acest lucru şi îndrăzneşte să propună o soluţie, clientul răspunde aproape automat prin „da, dar…”, sau printr-o lungă expunere a contextului care-l împiedică să pună în practică soluţia oferită sau sugerată cu stângăcie de un coach pretenţios.

Atunci ce face coach-ul pus în faţa clientului său?

Răspunsul la această întrebare fixează cadrul fundamental al sensului demersului întreprins de coach şi al utilizării tuturor „instrumentelor” de coaching într-o postură de acompaniere. Înţelegerea acestui cadru este esenţială pentru a şti cum anumese pun întrebările, ce întrebări trebuie puse şi când. ... "

Extras din articolul Intrebarile in coaching de Alain Cardon, Master Certified Coach (MCC).  Poti citi intregul articol aici.

Vrei sa devii coach şi să inveţi despre aceasta şi alte tehnici folosite in coaching?  Afla mai multe despre cursul Fundamentele Coachingului sustinut de Alain Cardon, MCC.  


Despre Metasysteme Coaching

Alain Cardon este Master Certified Coach (MCC), International Coach Federation (I.C.F.), B.A. in Stiinte Sociale si etnologie, de la Macalester College, Minnesota, SUA. Psihologia educatiei, Universitatea Minnesota, SUA. Fost cadru didactic al Institutului Francez de Analiza Tranzactionala (I.F.A.T.), Alain Cardon este “expert” al Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM), a publicat la Editions d’Organisation si este consultant si coach din 1976. Specialist in coaching-ul de conducator si de echipa, precum si coach in indrumarea organizatiilor internationale, multiculturale si aflate in tranzitie. Pe langa activitatea de formare de coachi, Alain Cardon desfasoara si o activitate de cercetare si aprofundare a practicii sistemice in domeniul coachingului de lider, de echipa de conducere si de intreprindere, materializata in publicarea a numeroase articole si lucrari de specialitate.
Metasysteme Coaching este o companie de consultanta ce reuneste profesiunile de coach si de consultant strategic si sistemic. Toate programele de formare si pregatire oferite de Metasysteme Coaching sunt certificate ACSTH de International Coach Federation. Apartenenta la ICF este o garantie a calitatii si a respectarii criteriilor etice si deontologice stabilite de aceasta organizatie, criterii care privesc atat coachingul individual si de lider, coachingul de echipa de conducere si de intreprindere, si cursurile de formare si pregatire.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/metasysteme-coaching/coachingul-prin-intrebari