Moduri de practicare a coachingului

BUCURESTI - 5 martie 2014

Comunicat tip General in Afaceri, IT&C, HR, Cursuri

Live site

- Alain Cardon, MCC
„Când cineva abordează subiectul diferitelor moduri de practicare a coaching-ului, întrebarea de la care porneşte se referă în general la diferitele domenii de aplicaţie ale acestei meserii. „Ce înseamnă coaching-ul destinat agenţilor de vânzări? Dar coaching-ul intercultural? Sau life-coaching-ul? Sau cel pentru conducători?” Or, potrivit definiţiei înseşi a coaching-ului, nu pot exista diferenţe între modurile de practicare a coaching-ului în aceste domenii, atât de diferite între ele.

Moduri de practicare a coachingului
 Când cineva abordează subiectul diferitelor moduri de practicare a coaching-ului, întrebarea de la care porneşte se referă în general la diferitele domenii de aplicaţie ale acestei meserii. „Ce înseamnă coaching-ul destinat agenţilor de vânzări? Dar coaching-ul intercultural? Sau life-coaching-ul? Sau cel pentru conducători?” Or, potrivit definiţiei înseşi a coaching-ului, nu pot exista diferenţe între modurile de practicare a coaching-ului în aceste domenii, atât de diferite între ele [...] 

Alain Cardon, Master Certified Coach

Căci, paradoxal, dacă meseria de coach se practică în multe domenii, sau dacă poate fi practicată pentru a îndruma toate faţetele activităţii umane, practica ei rămâne tot coaching-ul.  Cu alte cuvinte, practica unei relaţii de coaching poate rămâne identică, indiferent de domeniul de activitate sau de conţinutul preocupărilor clientului în cauză. De altfel, tocmai în aceasta constă diferenţa dintre coaching şi abordarea proprie expertului, abordare care prezintă adeseori trăsături şi conţinuturi specifice, în funcţie de domeniul de aplicaţie. Ca urmare, putem conchide, pe de o parte, că practica unui expert va reflecta specializarea acestuia într-un domeniu sau altul şi, pe de altă parte, că, întrucât coach-ul poate să nu se specializeze într-un domeniu anume, practica lui nu va fi subordonată vreunui domeniu.

Totuşi, indiferent de domeniul de aplicaţie al coaching-ului, există destule diferenţe în practicarea acestei meserii. Evident, coach-ii se specializează într-un anume tip de practică, în funcţie de preferinţe şi de afinităţi – uneori în mod inconştient. Din felul în care diferiţi coach-i vorbesc despre practica lor, rezultă că aceasta poate îmbrăca multe forme. Acest lucru devine şi mai clar atunci când coach-ii respectivi provin din medii culturale radical diferite. De aici, necesitatea de a face un prim inventar, fie şi incomplet, al diferitelor moduri de a practica meseria de coach. Propunem în cele ce urmează o listă succintă a acestora, precum şi o serie de comentarii izvorâte din reflecţiile şi observaţiile noastre.

...”

Vrei sa afli mai multe? Iata intregul articol aici:

http://www.metasysteme-coaching.ro/romana/diferitele-moduri-de-practicare-a-coaching-ului/Alain Cardon este Master Certified Coach (MCC), International Coach Federation (I.C.F.), B.A. in Stiinte Sociale si etnologie, de la Macalester College, Minnesota, SUA. Psihologia educatiei, Universitatea Minnesota, SUA. Alain Cardon a fost cadru didactic al Institutului Francez de Analiza Tranzactionala (I.F.A.T.), este “expert” al Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM), a publicat la Editions d’Organisation si este consultant si coach din 1976. Specialist in coaching-ul de conducator si de echipa, precum si coach in indrumarea organizatiilor internationale, multiculturale si aflate in tranzitie.

In cadrul I.C.F. si al S.F. Coach (Société Française de Coaching) din Franta, Alain Cardon participa la numeroase conferinte, este membru in comisiile de examen, organizeaza conferinte internationale si este membru in juriul comitetului de etica.

Alain Cardon este autorul si coautorul a peste cincisprezece lucrari despre meseria de coach individual, de echipa si de organizatie, analiza tranzactionala, abordarea sistemica, formare si pedagogie, comunicare si management, toate aparute la Editions d’Organisation (Paris), iar o parte au fost traduse si in limba romana.