Supervizarea si importanta sa pentru coaching de calitate

BUCURESTI - 4 noiembrie 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, HR, Cursuri

Live site

Supervizarea face parte atat din formarea continua, cat si din controlul calitatii practicarii meseriilor din domeniul relatiilor. Mai intai in psihoterapie, apoi in meseriile din domeniul dezvoltarii personale si, acum, in coaching , supervizarea este considerata o etapa aproape obligatorie pentru profesionistii exigenti. Supervizarea, la nivel individual sau colectiv, este o forma de formare continua si de autocontrol a calitatii unui coach, prin concentrare asupra evolutiei practicii acestuia. Aproape toate asociatiile profesionale de coaching (International Coach federation -ICF-, S.F.Coach, etc.), scolile de formare in coaching si numerosi clienti institutionali le cer, şi chiar le impun coachilor aderenti, absolventi si furnizori sa treaca prin perioade de supervizare.

Alain Cardon, Master Certified Coach

Alain Cardon, Master Certified Coach

 Supervizarea este de fapt un 'coaching de coach'. 

Alain Cardon, Master Certified Coach

De ce supervizare in coaching?  Unui coach supervizarea ii permite sa-si puna sub semnul intrebarii propria practica, sa continue sa se formeze, sa-si asigure o buna pozitie etica si deontologica ... .

Aproape toate asociatiile profesionale de coaching (I.C.F., S.F.Coach etc.), scolile de formare in coaching si numerosi clienti institutionali le cer, şi chiar le impun coachilor aderenti, absolventi si furnizori, sa treaca prin perioade de supervizare de coaching.

Supervizarea priveste practicarea meseriei de coach fara a fi nevoie sa se tina seama de diferitele teorii sau practici pe care se vor fi bazand coachii respectivi. Supervizarea de coachi este deci prin esenta ei multidisciplinara in privinta teoriilor sau a cadrelor de referinta conceptuale ale formatiei lor initiale.

In consecinta, supervizarea nu se axeaza in mod special asupra dobandirii practicii unui supervizor (teoria practicii lui, atelier didactic sau de formare). Mai potrivit ar fi sa spunem ca supervizorul este un „coach de coachi”, indiferent de abordarea pe care o privilegiaza. Supervizorul practica o postura care nu aduce soluţii, ci mai degraba stimuleaza reflectia si dezvoltarea clientilor sai (coachi in situatie de supervizare), indrumandu-i in propriul lor demers practic de ucenicie. Prin urmare, baza teoretica preferentiala si formatia initială a supervizorului n-ar trebui sa interfereze cu practica sa ca supervizor.

Supervizarea este deci centrata numai şi numai asupra dezvoltarii practicii de fiecare zi a persoanei supuse superviarii. Concret, „supervizatul” aduce in discutie o serie de cazuri-client reale si primeste indrumari din partea supervizorului in dezvoltarea competentei lui de coach sau in punerea la indoiala a anumitor aspecte ale artei practicii lui. Supervizarea este de fapt un „coaching de coachi”.

Sunt voci care sustin ca orice coach are absoluta nevoie de un spatiu de supervizare de indata ce isi incepe cariera de practician cu un prim client si, in unele cazuri, inainte chiar de a se lansa, si ca trebuie sa continue pe aceasta linie pe tot parcursul activitatii sale de coaching. Daca, pentru orice coach, supervizarea este o forma de formare continua sau de cercetare aplicata asupra practicii sale profesionale si a optiunilor sale de evolutie, de ce sa nu profite de ea? De-a lungul a 40 de ani de cariera, supervizarea poate oferi continuu minunate perspective de dezvoltare, atat personale cat si profesionale! ...

Doresti sa afli mai multe despre supervizare?  Atunci citeste in continuare articolul.   

Cauti un program de supervizare?  Maratonul de Supervizare de Coaching Sistemic cu Alain Cardon, MCC va avea loc in Bucuresti, in perioada 13-15 noiembrie!  Detalii pe site sau la 0733 988 678.

Despre Metasysteme Coaching

Despre Alain Cardon, Master Certified Coach Coach, trainer si consultant international, Alain Cardon este autor si co-autor a peste zece lucrari despre Analiza Tranzactionala, Abordarea sistemica, Formare si Pedagogie, Comunicare si Management, Meseria de Coach individual, de echipa si de organizatie. Alain Cardon este conferentiar in domeniul coaching-ului si al managementului, in cadruL Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM), al Asociatiei Europene de Analiza Tranzactionala si al International Coach Federation de la Sitgès (Spania), al Societatii Franceze de Coaching din Paris si din Lyon. Activitatea sa de coach si de consultant se desfasoara pe plan international si include indrumarea companiilor in profunzime, pe o durata medie cuprinsa intre doi si patru ani, cu ajutorul altor coach-i recunoscuti de International Coach Federation sau de Societatea Franceza de Coaching.Din 1980, Alain Cardon activeaza ca formator de formatori si, ulterior, ca formator de consultanti si formator de coach-i, mai intai la Transformation Consultants, in cadrul Transformation Ecole (devenita azi Mozaik International) si, in prezent, in cadrul programului METACOACH initiat de Métasystème.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/metasysteme-coaching/supervizarea-si-importanta-sa-pentru-coaching-de-calitate