„Combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice. Bune practici și provocări în implementarea Convenției de la Istanbul”

BUCURESTI - 7 octombrie 2016

Comunicat tip General in Institutii Publice

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Maria Ligor, a participat vineri, 7 octombrie, alături de ministrul muncii Dragoș Pîslaru, la dezbaterea ”Combaterea violenței împotriva femeii şi a violenței domestice. Bune practici și provocări în implementarea Convenției de la Istanbul”.

„Combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice. Bune practici și provocări în implementarea Convenției de la Istanbul”

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în contextul ratificării de către România și intrării în vigoare, la 1 septembrie 2016, a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

În intervenția sa, Maria Ligor a subliniat angajamentul României de transpunere în practică a prevederilor Convenției de la Istanbul, cel mai complex instrument juridic la nivel internațional în domeniul prevenirii violenței împotriva femeilor, al protejării victimelor, al urmăririi penale a autorilor, cu valoare adăugată la cadrul de protecție și promovare a drepturilor omului. Totodată, a exprimat aprecieri pentru activitatea deja întreprinsă în acest domeniu, în ultimii ani, de Agenția pentru Egalitate de Șanse în colaborare cu alte instituții sau organizații.

Aplicarea măsurilor prevăzute de Convenție, a arătat demnitarul, presupune implicarea activă atât a instituțiilor statului, cât și a societății civile. În acest context, ministrul delegat a salutat contribuția legislativului, îndeosebi a Comisiilor pentru egalitatea de șanse din cele două Camere ale Parlamentului și activitatea depusă sub egida Consiliului Superior al Magistraturii, de către reprezentanții justiției, precum și de celelalte instituții guvernamentale cu atribuții în această materie. A salutat colaborarea cu parteneri din Uniunea Europeană și din alte state semnatare ale Convenției, pentru schimbul de bune practici și, în mod deosebit, activitatea din teren a organizațiilor neguvernamentale.

Maria Ligor a scos în evidență faptul că violența împotriva femeii, dar și violența în familie, reprezintă un flagel pentru toate societățile, care afectează în egală măsură și diaspora română. A pledat pentru asumarea acestei realități, pentru un mai mare efort de informare în legătură cu implicațiile tragice ale violenței și pentru educație, cât mai timpurie, în spiritul respectului și al egalității de gen.

Panelul de discuţii a fost moderat de secretarul de stat pentru afaceri strategice, Dan Neculăescu, care a subliniat angajamentul Ministerului Afacerilor Externe în sprijinul eforturilor de prevenire și combatere a violenței domestice.

La dezbaterile organizate la Centrul Infoeuropa au mai fost prezenți membri ai Parlamentului, ambasadorii Spaniei și al Suediei, reprezentantul UNICEF în România, alți membri ai corpului diplomatic acreditat la București, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. Evenimentul face parte din campania Uniunii Europene desfășurată sub sigla #EU4HumanRights.

Informații suplimentare

Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice a fost adoptată de Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei la data de 7 aprilie 2011 și a fost deschisă semnării de către statele membre la data de 11 mai 2011, cu prilejul celei de-a 121-a Sesiuni a Comitetului Miniștrilor, desfășurată la Istanbul. Până în prezent, 42 state membre au semnat Convenția și 22 au ratificat-o.

În ceea ce privește România, Convenția a fost semnată la data de 27 iunie 2014 și ratificată la 23 mai 2016. A intrat în vigoare la 1 septembrie 2016.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/combaterea-violentei-impotriva-femeii-si-a-violentei-domestice-bune-practici-si-provocari-in-implementarea-conventiei-de-la-istanbul